20.2°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Hollandia Roeiwedstrijden NK Klein

Wedstrijdroeiverslag - 25 april 2024 - 17:17 - Door Frederique de Vries

Een fantastisch weekend vol overwinningen en prestaties

Credit foto: Daniël Korvemaker
Geschreven samen met Willem van Gemert

De Hollandia is met het NK Klein een van de grootste wedstrijden van het jaar met gigantisch veel inschrijvingen. Daarom begint deze wedstrijd op de vrijdagavond met een time-trial voor alle NK deelnemers. Hierin startte als eerste Lisa en Martine in de Lichte Dames Elite skiff. Martine kwalificeerde zich direct voor de halve finale, en Lisa moest zich helaas opmaken voor de herkansing op de zaterdag. Daarna startte Ids in een time-trial om de voordeelbanen te verdelen, want iedereen was al gegarandeerd door naar de kwartfinale. Na de lichte mannen was het tijd voor de heren open elite skiff, waarin Proteus veel vertegenwoordigd was. Vosse plaatste zich voor de kwartfinale. Voor Niek, Floris, Wouter en Rinze eindigde het NK helaas hier al.
Voor Evie en Iris begon het NK al hoopgevend, met een snelste tijd in de time-trial waren de papieren goed voor de halve finale op de zaterdag.

Op naar de zaterdag. De dag begon met de Herkansing voor Lisa in het Nederlands Kampioenschap lichte dames skiff; met een eerste plek ging ze door naar de halve finale. Waarna het tijd was voor de EJ’s. Voor alle EJ velden was er zaterdag alleen een A-finale vanwege de krapte in het tijdschema door het grote aantal inschrijvingen. Dit maakte het extra belangrijk om de voorwedstrijd te winnen, want anders moet je voor slechts een paar minuten op een neer naar Amsterdam. Spoiler alert: dit was helaas voor alle EJ’s het geval.
Uiteraard gaan Dames voor, dus te beginnen met EJD. Helaas zat een finale er niet in, maar wel een mooie tijd, waarmee ze flinke vooruitgang hebben geboekt ten opzichte van de rest van het veld. Lekker bezig dames!
Na de dames was het tijd voor EJZ. Na een lastige voorwedstrijd zijn ze uiteindelijk met een negende plek naar huis gegaan.
EJL had het dit weekend moeilijk. Bij de voorwedstrijd lagen ze al snel achter en wisten ze zich niet te herpakken om iets terug te kunnen doen. Dit resulteerde in een op één na laatste plaats en voor het eerst geen klassementspunten.

Na de EJ’s kunnen we weer doorgaan met de NK wedstrijden. Om te beginnen met Ids, die zich na een zware race niet kwalificeerde voor de halve finale, en op de zondag wel nog mocht varen in de D-finale, waarover later meer.
Na de lichte mannen mocht Vosse in het zware veld aantreden, hierin kwalificeerde hij zich op slechts 0.27 seconden van de eerste plek voor de halve finale. Ook de halve finale was heel spannend. In de halve finale zat de hele top vier binnen 1 seconde van elkaar. Gelukkig trok Vosse aan het langste eind en ging met een tweede plek naar de A-finale op zondag.

Omdat Floris zich helaas niet wist te plaatsen voor de volgende ronde van het NK startte hij zaterdag in de beginnelingen skiff. Nadat hij in de voorwedstrijd op een fractie van een seconde tweede werd, werd hij knap derde in de A-finale.
In de Dames Elite 2- hadden Evie en Iris geen moeite om hun favorieten status waar te maken, met een goede zeven seconden op de eerstvolgende in de heat gingen ze als tijdsnelste naar de finale op zondag, daarover later meer.
In de Heren Gevorderde 2x startten Wouter en Niek, aangezien ze beiden niet door waren naar de kwartfinale van het NK in de skiff. Dat wierp duidelijk zijn vruchten af, ze gingen naar huis met het blik. Met dit blik is Niek scull overgangs geworden. Van harte gefeliciteerd!
Dit was alweer de zaterdag, op naar de finales op de zondag.

De zondag begon weer vroeg met namens Proteus eerst de Heren Gevorderde 4- en daarna de Dames Beginner 4+. De heren werden derde in hun voorwedstrijd en mochten zo door naar de A-finale. In de finale werden ze zesde. De dames werden in hun voorwedstrijd vierde op iets meer dan een seconde en mochten hiermee helaas net niet door naar de finale.
Hierna was het weer tijd voor de Eerstejaars ploegen en dit keer in de Beginner velden. EJD werd in hun voorwedstrijd derde en mocht zo door naar de B-finale. Hier hebben ze een vierde plek weten te behalen. Daarna was het de beurt aan EJL. Ondanks de harde wind zijn zij in hun voorwedstrijd als enige Proteus bootje sub 7 gegaan. Hiermee werden ze eerste in hun voorwedstrijd en mochten dus naar de A-finale. In de finale waren ze minder sterk maar hebben ze alsnog een mooie vierde plek behaald. Hierna was het de beurt aan EJZ, zij werden vijfde in de voorwedstrijd en mochten naar de B-finale. De B-finale was een nek aan nek-race maar met een goede eindsprint hebben ze hun bootje er nog voorbij getrokken en zijn ze vierde geworden.
In het Heren Gevorderde skiff veld was het aan Niek, Rinze en Floris om nog een keer te laten zien wat ze in een skiff kunnen. Rinze werd derde en haalde net geen finale. Niek en Floris werden eerste in hun voorwedstrijden en mochten door naar de A-finale. In de finale werd Floris vierde en Niek werd eerste waarmee hij weer blikte dit weekend!
In het Dames Gevorderde skiff veld domineerde Anneloek in de voorwedstrijd en met een ruime eerste plek mocht ze door naar de A-finale. In de finale werd ze eerste en heeft ze een mooi blik binnengesleept. Gefeliciteerd!
Ook was het zondag de beurt aan Olaf en Roderick in het Heren Beginner 2x veld. Hun voorwedstrijd was heel sterk en met een ruime eerste plek mochten ze door naar de A-finale. De finale had zwaardere tegenstanders, maar met een goede tijd haalden ze alsnog een mooie derde plek in hun veld.

Hiernaast was het deze zondag tijd voor de finales van het NK Klein. Als eerste was het de beurt aan Evie en Iris in het Dames Elite 2- veld. Het weekend liep erg goed voor de dames, na een eerste tijd in de time-trial én halve finale moesten ze het in de finale gaan waarmaken. En dat deden ze! De dames van Laga lagen niet ver achter, maar de dames van Proteus hebben hem er de hele race voor weten te houden en werden na een sterke race eerste. Ze zijn hiermee Nederlands Kampioen geworden, van harte gefeliciteerd dames!
Hierna was Lisa aan de beurt in de B-finale van het Lichte Dames Elite skiff veld. De strijd om de tweede plek was groot, toch wist Lisa hem er net voorbij te trekken en werd ze op twee tienden van een seconde tweede. In de A-finale was het de beurt aan Martine. Ze vaarde een sterke race en werd knap derde. Hiermee won ze het Lichte Dames U23 skiff veld, gefeliciteerd!
In het Lichte Heren Elite skiff veld mocht Ids nog een keer varen in de D-finale. Het was een spannende strijd om de eerste plek, maar toch werd Ids net tweede.
Als laatste was het de beurt aan Vosse in de finale van het Heren Elite skiff veld. Na een sterke race heeft hij een knappe derde plek weten te behalen. 

Het was een mooi weekend met veel overwinningen en fantastische prestaties, namens het Venster gefeliciteerd allemaal!