18.1°C, 4Bft. Inloggen

De coachdatabase

Het merendeel van de mensen die lid worden van de D.S.R. Proteus-Eretes stappen dat jaar pas voor het eerst in hun leven in een roeiboot. In korte tijd wordt deze eerstejaars de basis van de roeihaal aangeleerd en na een jaar in een C4 of wedstrijdacht lijken de roeihalen al in de verste verte niet meer op die eerste halen tijdens de OWEE. 

Deze verbetering van techniek komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ja, je leert roeien het beste door het te doen, maar een grote rol in dit proces is weggelegd voor de coach op de kant. Als coach help je de roeier begrijpen hoe de haal in elkaar hoort te zitten en hoe een boot hoort te bewegen. Maar als coach ben je, zeker in het geval van eerstejaars, ook vaak het aanspreekpunt van de roeier. Kortom, als coach heb je een belangrijke rol binnen een ploeg. Zonder de inzet van deze helden en heldinnen langs de kant zou Proteus niet de vereniging zijn die hij nu is.

Dat we coaches nodig hebben mag na het bovenstaande stuk wel duidelijk zijn, maar waarom zou je het doen? Wat krijg je als coach terug voor al die uren langs de kant. Allereerst is het een goede manier om iets terug te doen voor de coaches die jou ooit hebben leren roeien. Hij of zij heeft een jaar lang voor jou lang de kant gefietst en wat is nu een betere manier om te bedanken dan de opgedane kennis weer door te geven aan een nieuwe generatie roeiers? Maar naast dat je met het coachen een hoop andere roeiers van dienst bent heeft het ook zo zijn voordelen voor jezelf. Door vanaf de kant naar roeiers te kijken leer je nadenken over de roeihaal. Je zoekt voortdurend naar oplossingen voor problemen in de haal, waardoor je haalbeeld aangescherpt en verbeterd wordt. Tot slot ben je als coach onderdeel van een ploeg en deel je in de successen van je ploeg. Door jou gecoachte roeiers als eerste over de streep zien komen is bijna nog mooier dan zelf als eerste die streep passeren.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ploeg ook daadwerkelijk als eerste over de finish komt? In de coachdatabase zullen we je zo goed mogelijk proberen uit te leggen hoe je dat doet. Meefietsen met je ploeg en per training problemen die je ziet aanpakken is een manier om te coachen, maar het kan effectiever. Door structuur aan te brengen in de trainingen en over meerdere trainingen te werken aan een betere haal zal je ploeg nog sneller leren roeien en zal de boot nog harder over het water schieten. Nadenken over een trainingsprogramma in plaats van over een enkele training maakt het verschil tussen een meefietser en een coach.

Nu klinkt dit alles misschien wat overdonderend, maar we willen je op het hart drukken vooral te beginnen met coachen. Net als met roeien leer je het beste coachen door het daadwerkelijk te doen.Bedenk goed dat de meeste eerstejaars voordat ze gaan studeren nog nooit een roeihaal gemaakt hebben, dus met basiskennis van de haal kun je ze al een heel eind op weg helpen. Mocht je toch tegen dingen aanlopen tijdens het coachen waar je kennis tekort schiet kan je altijd op document terugvallen. Of vraag een van de vele andere coaches die op Proteus rondlopen.

De Zweth is de commissie die verantwoordelijk is voor de coachcursussen en de coachdatabase. Heb je dus een vraag of hulp nodig? Neem contact op met de Zweth via [email protected]

Link naar de coachdatabase; https://drive.google.com/drive/u/4/folders/1dwK09YHKoFFMQtBYYaTVsEn9FC9qRal1