19.3°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Varsity 140

Wedstrijdroeiverslag - 22 april 2024 - 11:42 - Door Willem van Gemert

Een prachtige eerste 2k wedstrijd

Credit foto: Daniël Korvemaker
Geschreven samen met Marijn van Dam

Het is inmiddels alweer twee weken geleden dat de zonnige Varsity 140 verroeid werd, maar dan toch hier nog de extra lange nabeschouwing. 

De Varsity: voor sommigen de belangrijkste wedstrijd van het jaar, voor anderen toch nog steeds een bijzondere wedstrijd. De Varsity is namelijk niet te vergelijken met elke andere wedstrijd. Om te beginnen is de sfeer compleet anders. Bij de meeste wedstrijden is er niet zoveel publiek, maar hier komt heel corporaal Nederland naar het Amsterdam-Rijnkanaal voor een roeiwedstrijd. 

De Varsity werd geopend met de Dames Overnaadse Vieren. Hierin startten namens Proteus de Haribootjes. Na één halve training in de boot was het direct tijd voor het echte werk. Vlak voor het uitzetten waren ze nog even bang dat ze niet zouden kunnen starten vanwege materiële schade, gelukkig kon de boot nog dichtgetaped worden. Na lekker geroeid te hebben, kwamen ze er tot hun grote schrik erachter dat op wedstro wedstrijden stuurtjes gewogen moeten worden. Na flink wat water gedronken te hebben is een diskwalificatie gelukkig voorkomen.  

Na het gedoe bij de Haribootjes rondom het stuurgewicht was het voor Buffbeverbende wat minder heisa. Lotte wist namelijk deze keer wel dat stuurtjes uit moeten wegen. Met wat gewichtjes geleend van andere verenigingen en een liter water kwam dat helemaal goed. Niet dat die paar kilo’s extra het verschil zullen maken op het gewicht van de overnaadse vier. Na flink doorgebeukt te hebben op de time-trial zat het er helaas alweer op voor de overnaadse vier, maar met een mooie tijd in dat slagschip is er zeker hard gestreden. Lekker gewerkt mannen! 

De echte elite venster nabeschouwing fans (EliVeNaFa’s) kunnen zich misschien nog wel herinneren dat EJD bij de WW wat problemen had met de stuurkabel. (Lees: hij was gewoon kapot) Bij de Varsity was het niet de stuurkabel maar de cox box. Eindelijk rust voor de boegen bij de start. Gelukkig werkte de cox box net op tijd weer waardoor EJD mooi kon meevaren, helaas nog niet genoeg voor de A-finale. EJD was zo enthousiast over hun werkende cox box dat ze besloten dat ze de Raad & Daad niet meer nodig hadden dus die is wederom uit de vaart. 

Bij EJL ging het ochtendblok niet heel soepel, na erg lang te moeten wachten op de weging was het erg kort totdat de boot nat moest. Het was op het water best wel druk waardoor het oproeien vrij chaotisch was. Omdat de vorige velden uitliepen werd er besloten over te gaan op een timetrial. Deze ging niet lekker vanwege verschillende redenen, maar het deerde niet, want een plek in de A-finale werd behaald. Tussen de wedstrijden door lukte het gelukkig goed om de knop om te zetten, wat resulteerde in een mooie 2e plek. 

Ook EJZ had in het ochtendblok een beetje geluk nodig, met een negende tijd mochten ze toch door naar de A-finale. De start hiervan was vrij chaotisch omdat niemand doorhad dat het een verkorte startprocedure zou worden. Ze moesten zelfs wegstarten met een paal die nog was doorgegeven om te krabben. Dit neemt niet weg dat ze verder een mooie race hebben gevaren. 

Leonoor en Laura startten dit weekend niet in het lichte dames 2* veld, maar in het open dames veld. En wat doe je dan? Winnen natuurlijk! Na de voorwedstrijd al gewonnen te hebben kwamen ze als favoriet de finale in en die rol hebben ze zeker waargemaakt. Het blik ging mee terug naar Delft. En dat niet alleen; Laura is beginnelingen af en Leonoor is Overgangs. Van harte gefeliciteerd! 

De dames vier, eigenlijk het interessantste nummer van de dag. Laten we eerlijk zijn, die mannen hebben al genoeg shine gehad. In de voorwedstrijd werd de ploeg met Iris op slag sterk eerste in de heat. In de finale mochten ze dan ook starten in de voordeelbaan. Foto-technisch stonden de dames al wel gelijk 2-0 achter. Bij het oproeien raakte de GoPro los en verloren in het water. Helaas dus geen mooie shots van in de boot. Misschien dan foto’s van achter de boot? Daniel zou meevaren met de MoBo maar die hadden plots geen plek voor onze knor. Zou dit dan eindelijk het moment zijn dat Proteus de Varsity wint, met Daniel nog aan de start? Orca dacht daar anders over. Na een mindere start van onze dames dacht de Orca 4: “Hey da’s een mooie voordeelbaan, daar wil ik wel roeien”. Hierdoor was onze slagvrouw een beetje van slag en Orca nam de krans mee naar huis.

De Oude Vier heeft het geweldig gedaan dit weekend. Met een tweede tijd in de voorronde mochten ze meedoen aan de finale. Hierin werden ze knap derde door onder andere sneller te zijn dan Nereus, die de voorwedstrijd nog gewonnen had. Hiermee zijn ze voor het tweede jaar op rij derde geworden, wat in dit veld een heuse prestatie is. Op naar volgend jaar, waar we dan eindelijk het WiFi wachtwoord waar kunnen maken!

Sfeerimpressie Varsity:Er zullen vast genoeg mensen hier zitten die denken: “Ja heel leuk die Varsity maar waarom is deze wedstrijd nou zo’n ding”. Speciaal voor jullie trouwe Venster lezers hierbij een sfeerimpressie vanuit onze trouwe correspondent van de clubacht.  

De Varsity organisatoren zijn echte geldwolven. Je mag absoluut geen gevulde flessen het terrein mee op. Voor de echte Nederlander die dacht zelf drank mee te nemen betekende dit dus dat je voor de ingang even mocht gaan kolken. Wat dan weer scheelt is dat de mensen achter de bar minder gierig zijn, die zijn namelijk al katje lam om 10 uur s’ochtends. Als je een leuke trui aan hebt (iets met groen en roze strepen vgm) krijg je wel een gratis Seltzer. Pas wel op want er wordt meteen een grasbol naar je kop gegooid en zorg dat je niet midden in een braspartij komt van Okeanos leden die net iets te veel van hun pretflessen hebben genoten in de bus. Vanaf de kant kun je genieten van alle goed roeiende ploegen maar je kan ook even kijken naar de Overnaedsche 2+’jes, ook wel het bestuurs veld. Praeses en secri van verschillende corps gaan eens proberen te roeien. Het is een hele kunst als ze al over de finish komen zonder te zinken. Tegen de tijd dat de hoofdnummers van de dag aan de beurt was de nuchterheid ver te vinden en niet iedereen had helemaal door dat de oude vier al geweest was.  “Huh is het al voorbij?”, “Maar dit kan niet. Ze kunnen niet al hun aankondiging geld hieraan opgemaakt hebben dit kan niet“. Om een beetje idee te schetsen van hoe lam menig toeschouwer was; ik zelf kreeg nog de vraag waarom ik niet in de oude vier zat.“Het was zo gezellig op het toeschouwers terrein dat je vergeet dat er ook nog geroeid werd”