19.3°C, 4Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Koninklijke Holland Beker

Wedstrijdroeiverslag - 31 mei 2024 - 09:08 - Door Willem van Gemert

NK groot op de Bosbaan

foto credit: Daniël Korvemaker

Dit weekend is het weer tijd voor een van de oudste en meest prestigieuze wedstrijden van de roeikalender: De Hollandbeker. Deze wedstrijd die al sinds 1886 geroeid wordt en sinds 1937 jaarlijks terugkeert naar de bosbaan. Daarbij is het niet alleen een historische wedstrijd, het NK groot wordt namelijk elk jaar tijdens deze wedstrijd gehouden. Deze wedstrijd geeft roeiers dus de kans om zich te vereeuwigen tussen alle grote namen die ooit gewonnen hebben. 

Vanwege deze prestige komen er niet alleen Nederlandse ploegen op deze wedstrijd af. Traditioneel zijn er veel landen vertegenwoordigd met sporadisch zelfs een nationale ploeg. De boten van de bond zouden ook mee moeten doen volgens een nieuwe regel, helaas is er voor dit jaar een uitzondering gemaakt vanwege het Olympische jaar. Toch zijn er genoeg interessante ploegen om te bekijken; Oxford Brookes legt 6 elite achten neer en er wordt veel gecombineerd voor de NK velden.

Dan gaan we het nu hebben over de echt interessante ploegen, namelijk de ploegen van  Proteus-Eretes. Het zijn er veel, 31 om precies te zijn. Ik zal er daarom in sneltreinvaart doorheen gaan. Te beginnen met de zaterdag.

Zaterdag start Niek in de skiff, blikken gaat een grote uitdaging worden. Niki van Sprang en verschillende roeiers die namens de bond starten doen mee. Ook Martine gaat een zware wedstrijd in de dames skiff tegemoet. In dit veld doen namelijk enkele nationale ploegen mee, waaronder wat skiffeuses namens het Verenigd Koninkrijk. In het heren dubbeltwee veld doen Luuk en Jari en Vosse in combinatie met Thêta mee. Ook Annelouk en Hanne starten in de dubbeltwee. Ook de lichte dames zijn van de partij; Leonoor en Laura starten ook. Terwijl we langzaam onze weg omhoog werken naar steeds grotere nummers, zijn we inmiddels bij de vierzonders aangekomen. Floris en Wouter starten in combinatie met Gyas en Orca. De MGD vierzonder met Maaike op slag start zaterdag tegen een zondvloed van Laga en Oxford Brookes bootjes. Dan zijn we nu toch echt bij de achten aangekomen. EJZ en EJL varen allebei top zes van het eerstejaarsklassement, waardoor ze de Hollandbeker mogen starten, deze wedstrijd zit namelijk niet in het klassement. Last but not least start er ook nog een MGD acht, ook in dit veld is Oxford Brookes, bekend om hun goede achten, ruim vertegenwoordigd. 

Al moe van al dat lezen? Mooi, dan gaan we nu naar de zondag. 
Zondag is de dag van de development klassementen. In de dubbeltwee starten de volgende ploegen: in het heren open veld starten Olaf en Roderick en Dennis en Wouter. In het lichte heren veld starten Jorrit en Renze en Jari en Luuk. In het dames open veld starten Floor en Emma. En Laura en Leonoor starten in het lichte dames veld. Dan zijn we inmiddels bij de development vierzonders aangekomen. In het heren veld starten er twee Proteus vierzonders, de ene met Ties op slag, de andere met Lucas op slag. Ook bij de dames starten er twee vierzonders voor Proteus, de ene met Inge op slag, de andere met Maaike op slag. Toch zijn het niet alleen development bootjes die zondag starten. Vosse start wederom in de dubbeltwee in combinatie met Thêta. Hanne en Annelouk stappen ook op zondag samen in de dubbeltwee. Hetzelfde geldt voor Iris en Evie in de tweezonder. Deze dames starten zelfs twee keer op zondag, zij starten namelijk ook in de dubbelvierzonder samen met Hanne en Annelouk die ook twee keer starten. Ook Wouter en Floris starten twee dagen, zij starten namelijk in dezelfde combinatievierzonder op zondag. 

Nieuw dit jaar is de Njord lustrum sprint. Deze wedstrijd is ook toegevoegd aan het sprintklassement. Omdat het een nieuwe wedstrijd is, gingen er ook wat dingen mis. Zo was er zowel een eerstejaars achtenveld als een beginner veld uitgeschreven, waardoor sommige ploegen dubbel of juist niet ingeschreven waren. 
De sprint wordt gestart door een aantal ploegen, om te beginnen met EJZ en EJL. Ook de MGD vierzonder met Inge op slag start de sprint. Iris en Evie starten weer samen in de tweezonder en Lisa start in de skiff. Niek is in zijn veld de enige inschrijving, waardoor zijn veld komt te vervallen. 

Namens het Venster wens ik alle deelnemende ploegen succes dit weekend!