20.9°C, 5Bft. Inloggen

Nabeschouwing Northwave Regatta 2024

Wedstrijdroeiverslag - 03 juli 2024 - 14:21 - Door Willem van Gemert

Een productief weekend op de WAB

Na de ARB twee weken geleden was het dit weekend weer tijd om naar de WAB af te reizen voor de Northwave. Deze wedstrijd was dan ook meteen de Grande Finale van het development klassement. Een spannend weekend, want Laura en Leonoor maakten nog kans om hun klassement te winnen. Wat de wedstrijd nog spannender maakte, is dat de finales op zondag waren. In plaats van de gebruikelijke voorwedstrijd en finale op zaterdag was er dit weekend een voorwedstrijd en herkansing of halve finale op zaterdag en de finale op zondag. Er waren ruim 40 inschrijvingen vanuit Proteus, daarom ga ik het alleen hebben over de development ploegen, de blikken en de bijzonderheden. 

In de heren vierzonder werd er door beide ploegen B-finale gevaren. Deze finale gaf weer aan dat ze extreem aan elkaar gewaagd zijn. Het verschil bedroeg slechts 0,28 seconden in het voordeel van de vierzonder met Ties op slag. De eindstand in het klassement ligt ook nog eens slechts een half punt uit elkaar, ditmaal in het voordeel van de vierzonder met Lucas op slag. De eindstand is een negende en tiende plek voor deze ploegen. 

Toch is er niet alleen maar rivaliteit tussen deze twee ploegen, zondagmiddag zijn ze samen in de acht gestapt, gestuurd door Milou. In het elite acht veld hebben ze geblikt, hiermee zijn Lucas en Milou (boord)-beginner af gegaan. Lucas zei later die avond: “boordpunten zijn meer waard dan scullpunten.”

In het dames vierzonder-veld startte alleen de vierzonder met Inge op slag. De andere vierzonder kampt al een paar weken met blessures en kon dus helaas niet starten. De eindstand in dit klassement bedraagt een tiende en vijftiende plek voor de Proteus ploegen.

Dan gaan we nu naar het andere nummer met vier palen en met maar twee roeiers: de dubbeltwee. Om te beginnen met de heren dubbeltwee. Twee dubbeltweetjes van Proteus stonden dit seizoen ingeschreven voor het klassement. Deze wedstrijd kon alleen de dubbeltwee van Dennis en Wouter starten. Zij zijn via de herkansing vijfde geworden in de A-finale en hebben daarmee het gat in het klassement met de dubbel van Olaf en Roderick kleiner gemaakt. Dit resulteert in een eindstand van vijfde en zesde in het klassement in het voordeel van Olaf en Roderick.

In de dames dubbeltwee moest Emma het helaas zonder Floor doen dit weekend vanwege een blessure. Maar het mocht de pret niet drukken, Emma werd vierde in combinatie met Hannah van Triton, het zusje van Sophie, Emma’s coach vorig jaar. 

Bij de lichte heren deden dit weekend alleen Jari en Luuk mee aan de klassementswedstrijd. Jorrit en Renze waren niet de enige die afgehaakt waren voor de laatste wedstrijd, ruim de helft van het klassement deed niet meer mee. Daardoor werd de voorwedstrijd een race om de voordeelbanen te verdelen voor de finale. In deze finale zijn Jari en Luuk vierde geworden waardoor ze op de derde plek in het klassement geëindigd zijn. Jorrit en Renze zijn zevende geworden. Het is niet dat Jorrit en Renze stil hebben gezeten dit weekend; in het lichte heren beginner veld hebben ze geblikt en daarmee zijn ze beginner af gegaan. 

Dan gaan we nu naar de lichte dames dubbeltwee. Hier konden Laura en Leonoor nog het klassement winnen als ze zouden blikken, ze stonden voor het weekend namelijk tweede achter Skadi. In de voorwedstrijd werden ze eerste dus op naar de finale zondag. De eerste 500 meter ging heel gelijk op. Toch kwamen ze daarna lekker op stoom met ruim 3 seconden voorsprong op de 1000 meter. Toch gaat het uiteindelijk om de ploeg die op 2000 meter voorligt; dat waren ze met overtuiging. Dus op naar huis met een blik en een klassement op zak zou je zeggen. Dat gebeurde echter niet, ze gingen namelijk ook het gevorderde veld nog starten later die middag. Dus eerst maar goed herstellen en dan toch maar weer blikken. Met dit blik is Leonoor elite geworden!

Niet alleen de middengroep startte dit weekend. Hanne en Annelouk startten maar liefst drie keer dit weekend in de dubbel, de tweezonder en de dubbelvier in combinatie met Laga. Ze zijn weer teruggekomen naar Delft met een overwinning percentage van 100 procent. Hiermee is Annelouk elite geworden en Hanne boord beginner af. 

Niet alleen Hanne en Annelouk hebben geblikt in de tweezonder. Ook Iris en Evie hebben een extra tweezonder blik aan hun blikkenlijst toe mogen voegen dit weekend.

Wouter en Floris startten dit weekend in hun FISU vierzonder met een blik als gevolg. Hiermee zijn ze allebei elite geworden.

De EJ’s hebben dit weekend gestart, maar zonder succes helaas. EJD startte in de viermet met een derde plek als resultaat, helaas woog hun boot uit dus was er niet lang de tijd om het te vieren.