15.9°C, 5Bft. Inloggen

Voorbeschouwing EUC door Vincent

Wedstrijdroeiverslag - 30 augustus 2024 - 11:28 - Door Lica Niessen

Het EUC, European Universities Rowing Championship van de enthousiaste middengroepers tot de doorgewinterde Olympiërs en alles wat ertussenin zit. Het toernooi waarin je jezelf kan meten met de mondiale top. 

Het begin van het studiejaar is in zicht, de handjes zijn lekker elkaar aan het leren kennen op het kamp en velen van jullie zijn nog aan het genieten van de laatste vakantiedagen.
Terwijl dit allemaal bezig is, zijn er drie roeiers van ons naar het EUC: Lisa, Laura en Leonoor. Het EUC is het Europees Universiteiten Kampioenschap, het kleine broertje van het FISU WK. Op het EUC zijn de enige restricties voor de deelnemers dat je van dezelfde universiteit moet zijn (Laura heeft de TU Delft even lief aangekeken). Maar voor de rest mag iedereen meedoen. Zo heb je de Kroatische Loncaric broers die afgelopen zomer hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen van Parijs en meerdere andere atleten die hebben deelgenomen aan verschillende Worldcups, WK's en/of EK’s. Maar er doen ook veel roeiers mee die nog maar een paar jaar wedstrijdroeien, dit leidt tot vrij diverse velden met veel niveauverschil. Hierdoor kunnen normale wedstrijdroeiers zichzelf vergelijken met de mondiale top van de roeisport! 

Lau en Leo starten zowel in het W2x veld als in het W2- veld. In het W2x veld (11 inschrijvingen), doen er drie ploegen mee die Worldcup (en WK/EK) ervaring hebben.
Twee van die roeiers roeien ook tegen Lisa in het W1x veld (10 inschrijvingen). Dus dat zijn vrij uitdagende velden. Verder doen in het skiff veld ook twee Orcanen mee. 

Op het moment van schrijven heeft Lisa haar voorwedstrijd gewonnen van onder andere de Britse Katie Mole, die sub 6:50 op de Concept 2 gaat en Worldcup 3 heeft gestart. Hierdoor is Lisa in één keer door is naar de A-finale (zaterdag 10:56) en hoeft ze geen herkansing te varen! In de andere voorwedstrijd was de Hongaarse Zoltana Gadanyi de snelste van de heat (sneller dan de Orcanen). Zoltana heeft aan 3 Worldcups, 2 EK en 1 WK deelgenomen en net niet de olympische spelen van Tokio gehaald. Dus dat wordt een taaie tegenstander voor Lisa in de finale!

Lau en Leo zijn lagen in hun voorwedstrijd 2e totdat een waterplant hun boot te pakken kreeg. Hierdoor zijn ze uiteindelijk laatste geworden in hun heat en hebben ze morgen een herkansing om 15:40. In deze herkansing starten ze tegen Zoltana (zie hierboven) samen met Dora (die ook veel Worldcups, EK's en WK's heeft gestart). In deze herkansing gaat de top 2 door naar de finale. Dus als ze dit keer wel de waterplanten kunnen ontwijken, dan maken ze goede kans!
Naast de vertrouwde 2x hebben ze deze zomer ook veel in de 2- getraind. Morgenochtend hebben ze in dit onbekende boottype een race for lanes (6 inschrijvingen) om 10:40. Hier zijn op papier wat minder goede tegenstanders. Maar deze race for lanes is een mooie kans om te kijken hoe je een 2k indeelt in een boordboot. Deze ervaring kunnen ze dan mooi meenemen voor de finale op de zaterdagochtend.  


Wil je dit nou volgen? De uitslagen zijn hier te vinden: https://results.eusa.eu/index.php?page=index&date=2024-08-29&ln=en&event=95&menu=1&ln=en 
Er worden ook geregeld updates gegeven op de Proteus en Knorsity Insta.
En je kan de wedstrijden vanaf vrijdag ook live volgen via de livestream:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0PWn4j-GfSOqoDvWNMrsLElBsDzbZc6a 


PS: Ik heb vernomen dat de handjes misschien ook de livestream te zien krijgen op het kamp, zodat ze hun mede handje, handje Laura, kunnen aanmoedigen!