13.9°C, 3Bft. Inloggen

Voorbeschouwing ZRB

Wedstrijdroeiverslag - 24 mei 2024 - 16:51 - Door Willem van Gemert

ZRBlikken in het zonnige zuiden

Foto credit: Daniël Korvemaker

Na de Westelijke Regatta van vorige week is het tijd om de WAB te verruilen voor het Wilhelminakanaal in Tilburg voor de ZRB. De ZRB is toch altijd een unieke wedstrijd. Het begint al bij de locatie, toch wel even rijden uit het centrum van Tilburg en daardoor niet altijd goed bereikbaar; een auto is dus zeker handig. Ook is de baan breed genoeg voor maar 4 boten. Hierdoor moeten er meer (voor)wedstrijden gevaren worden, waardoor het tijdschema een stuk krapper is, met als gevolg vroege starttijden. 
Het oproeien is ook een ervaring, dit gebeurt in een ander stuk van het kanaal. Het is hier een alleen erg smal, waardoor je goed op moet letten zodat je geen tegenligger aanvaart.  Ook tijdens de race is goed kijken van belang, door het gebrek aan een ballenlijn is het zeker in ongestuurde nummers een uitdaging om in je baan te blijven.

Genoeg over de baan, tijd om te kijken wie er dit weekend allemaal naar het zonnige zuiden afreizen. 

Op de zaterdag start Niek in het elite skiffveld. Ook Lisa start in de skiff in het dames elite veld. EJD start het dames beginner veld met drie invallers: Anniek, Roos en Rachel. Ook EJZ start het beginner veld. Ook starten op zaterdag Dennis en Wouter en Rinze en Ids in de 2x in het HG-B veld. Last but not least starten Hein, Bram, Casper en Lucas gestuurd door Nynke in de 4+. Het gaan spannende races worden, waarbij de voorwedstrijd extra belangrijk wordt, er zijn namelijk maar vier finale plekken beschikbaar. 

Anders dan anders wordt het eerstejaarsklassement op de zondag verroeid in plaats van op de zaterdag. Ook de opzet is anders vanwege het mindere aantal banen. Daarom wordt er door de EJ’s eerst een time-trial van 1500 meter gevaren. De beste 4 gaan door naar de halve finale, de nummers 5 tot en met 8 gaan naar de C-finale. De finales worden over 1000 meter gevaren. Waarbij de halve finales één tegen één zijn in een boord aan boord race. Net zoals bij Henley is het enige wat telt sneller zijn dan de tegenstander. Uiteraard zijn alle EJ’s van de partij bij deze bijzondere wedstrijd.

Uiteraard zijn de EJ’s niet de enige startende ploegen op zondag. Niek gaat nog een keer starten in de skiff in het gevorderde veld. Ook Rinze start in dit veld. Lisa gaat combineren met Vidar in het dames elite 2x veld. Olaf en Roderick starten ook in de 2x, in het heren beginner veld. Ook starten er nog twee 4x-en. Hanne en Lisa gaan combineren met de dames van Vidar. Evie en Iris stappen in de boot met Laura en Leonoor. 

Ik wens namens het Venster alle deelnemende ploegen veel succes!