20.9°C, 4Bft. Inloggen

Varsity voorbeschouwing

Wedstrijdroeiverslag - 06 april 2024 - 20:56 - Door Karel Bouwmeester

ProteusEretesWintDeVarsity

Och grut daar is ie weer hoor: de Varsity. Deze wedstrijd wordt al sinds jaar en dag, specifieker: sinds 1878 en dit jaar op 7 april, gehouden. Waarschijnlijk wel de meest befaamde / beruchte wedstrijd van het jaar. Zo is het traditie dat de winnaar van de Oude Vier, ook wel een van de twee “hoofdnummers” genoemd, met het andere hoofdnummer uiteraard de Damesch Vier, een receptie en “kroegjool” organiseert voor haar leden, de leden van de overige deelnemers, en de toeschouwers. Hoe jolig dit daadwerkelijk is, en hoe veel je van je vereniging nog overhoudt na zo’n kroegjool, is nog over te twisten. 

Ook dit jaar gaat Proteus-Eretes weer vrolijk meedoen in een aantal velden. Uiteraard wordt er door ons meegedaan in de Oude Vier en Damesch Vier velden. Dit zullen jullie ongetwijfeld ook al een miljoen keer op social media voorbij hebben zien komen, maar voor zij die het hebben gemist zal ik het nog een keertje opnoemen. De Heeren zijn v.b.n.s Vosse Meijssen, Floris Reinders, Wouter Hoepman en Niek van der Grift, met stuur Céline van Wassenhove. De Damesch zijn v.b.n.s. Annelouk van Mierlo, Martine Kamminga, Evie Rademaker en Iris van den Berg. Zal dit jaar eindelijk het jaar worden dat het Proteus-Wifi wachtwoord klopt? Stay tuned!

Naast de hoofdnummers is er nog iets heel leuks wat betreft de Varsity: de eerste 2k wedstrijd van het seizoen. Na een daverend begin in het Langebaan seizoen kan EJL nu dan misschien zelfs een klasserende 2k gaan winnen en officieel kaal gaan? Mocht dit gebeuren vind ik dat we mogen stemmen over wat voor vormpjes deze knaapjes krijgen in hun haren tijdens het scheren. Ik wil namelijk dat Marijn een airbender pijl op zijn hoofd krijgt. Dan is hij pas echt het APPAraat. Ook EJZ en EJD i.c.m. Triton gaan zich wagen aan de Varsity. Gaat EJZ zich naar dat podium plekje in het klassement kunnen trappen? Het is momenteel gelijkspel met Njord, maar een overwinning van Njord (of een overwinning überhaupt, make it happen boys!!) zou toch wel echt fungeren als een prettige tiebreaker. EJD kan misschien ook haar eerste klassementspuntjes gaan pakken op deze wedstrijd. Kortom, het is voor alle EJ ploegen zeker een spannende wedstrijd en er kunnen zeker wat veranderingen komen in het klassement, of uiterlijke presentatie, nadat deze wedstrijd voorbij is (zoals een Marijn met een airbender pijl). 

Traditiegetrouw hebben wij ook weer eerstejaars die zich in een Overnaedsche Vier de baan over durven te wagen. Dit jaar zullen de Heeren van de HTopC4+ Buff Beverbende Proteus vertegenwoordigen in de HOv4+, terwijl de Damesch van de Haribootjes Proteus zal vertegenwoordigen in de DOv4+. Verder is er namens Proteus ook nog een DG2x boot, met slag Leonoor Bos. Het Venster wenst ook onze lieve Straaltjes in de Ov4+ en Leonoor in de 2x erg veel succes bij de wedstrijd komende zondag! 

Na evenveel jaren ervaring aan Varsity roeien als dat de meeste mensen op de middelbare zitten, is er uiteraard veel om te vertellen over hoe het er allemaal aan toe gaat bij zo’n wedstrijd. Daarom heb ik slagman der Oude Vier, Niek van der Grift,  uitgenodigd om kort wat te vertellen over zijn ervaringen: 

Wat is de sfeer op de Varsity?
De Varsity heeft 2 kanten, 2 terreinen. Je hebt het roeiers terrein aan een kant van de spoorbrug en je hebt het toeschouwers terrein aan de andere kant. Op het roeiers terrein voel je de spanning in de lucht hangen. Het merendeel van de roeiers die daar zijn, zijn eerstejaars wedstrijdroeiers en dit is hun eerste 2k. Voor de lichte roeiers nog spannender want het is de eerste keer inwegen waarbij ze elkaar kunnen compenseren. Na de scheepsvaartpauze halverwege de dag zijn veel van deze roeiers alweer weg omdat ze geen finale plek hebben weten te bemachtigen. Het toeschouwers terrein is een soort mini festival met een theaterstuk in één. Er zijn ontzettend veel mensen die komen kijken vanuit alle verenigingen uit heel het land, er is  muziek, er zijn foodtrucks en er is veel bier. Een deel van het terrein is bedoeld als brasveld waar mensen lekker met elkaar kunnen stoeien en hier worden ook alle befaamde graspollen gegooid. Erg leuk om een keertje bij te gaan kijken!

Hoe kom je binnen bij de Oude Vier?
Dit jaar hadden we op Proteus een wat grotere groep ouderejaars mannen die allemaal wel de Varsity wilden roeien, daarom hebben wij er dit jaar voor gekozen om te gaan seatracen. Hierbij gingen we met 2 viertjes het water op om afstandjes tegen elkaar te racen. Tussen elke afstand werden 2 personen tussen de boten omgewisseld om zo te kijken wat het effect van die wissel was op de volgende afstand en of je dus sneller of langzamer bent dan de andere persoon. Zo hebben we dit jaar de vier gevormd. Andere jaren was het soms al duidelijker wie de snelste vier zouden zijn en werd er niet geracet. In mijn 2e roei jaar (2017) wilde niemand van de ouderejaars naar de Varsity dus mochten wij als development 4-.

Hoe bereid je je voor op zo’n wedstrijd als de Varsity als je eenmaal gevormd bent als Oude Vier?
De perfecte Varsity voorbereiding is eigenlijk door in de meest imperfecte omstandigheden te gaan roeien. Daarmee simuleer je het beste de omstandigheden van het Amsterdam-Rijnkanaal. Op trainingskamp in Amposta zijn we stukken gaan roeien achter de coachboot aan om wat extra golven te hebben, en in Delft hebben we veel van onze opzetjes geoefend op het moment dat we net een binnenvaarder passeerden. Daarnaast was een ideale voorbereiding natuurlijk het lezen van het Knorsity magazine. (https://knorsity.shop/magazine)

Gaan we dit jaar winnen?
Ieder jaar koester ik toch de blije verwachting om de eerste Oude Vieren Varsity winst voor Proteus-Eretes te behalen en tot nu toe is dat elke keer niet gelukt. Afgelopen jaar zijn we derde geworden en we hebben daar wel veel van geleerd. Het veld is weinig veranderd dus de blije verwachting is nog nooit zo hoog gekoesterd!