13.4°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Henley Royal Regatta

Wedstrijdroeiverslag - 08 juli 2023 - 12:48 - Door Lotte Beukers

Het dagboek van Vosse

Hoi allemaal! De slotwedstrijden van dit jaar zijn druk begonnen: de Orca slotwedstrijden, de NSRF slotwedstrijden, Henley, het U23 WK, het FISU WK en het WK. Terwijl afgelopen weekend bijna alle wedstro's hard hebben geblikt op de NSRF slotwedstrijden, zijn er vier OJ roeiers afgereisd naar Engeland om daar een van de oudste roeiwedstrijden ter wereld te roeien. Henley Royal Regatta is een wedstrijd met ontzettend veel tradities, eigenaardigheden en kakkers, maar ik heb helaas geen tijd om die allemaal op te schrijven. Belangrijke informatie is dat Henley bestaat uit 1v1 wedstrijden in een groot aantal verschillende velden (allemaal met leuke namen), en de verliezer ligt er meteen uit. Alle finales zijn op zondag, zaterdag bestaat uit halve finales, en de dagen ervoor is een mix van halve, kwart, achtste en zestiende finales.

Iris en Evie hebben met de U23 acht meegedaan in het open dames acht veld (de Remenham Challenge Cup). HRR is nog een beetje outdated, waardoor er erg weinig damesvelden zijn en waardoor deze velden ook nog eens erg moeilijk zijn. Hier voeren ze op vrijdag de kwartfinale tegen Texas University. Deze hadden ze helaas verloren, waardoor hier hun Henleyavontuur eindigde. Hard zuipen zater helaas ook niet in, omdat ze over een paar weken nog een U23 WK moeten roeien. Desalniettemin waren de dames erg enthousiast over Henley en wilen ze graag terugkomen volgend jaar.

Sander en ik (Vosse) hebben zaterdag meegedaan aan het "intermediate" heren acht veld (de Ladies' Challenge Plate). Hier voeren we vrijdag de kwartfinale tegen een Britse U23 boot, en deze race hebben we gewonnen!!! Het commentaar kon het zelf niet geloven en Sander kon het niet laten om "fuck yeah" te roepen over de finishlijn. Zaterdag hebben we de halve finale tegen Oxford Brookes "A" verloren. Ook wij konden nog niet uittraining gaan, omdat het FISU WK begin augustus er nog aan komt, maar we waren wel erg blij met het resultaat! 

Nog een paar leuke feitjes:
- In de dames U23 acht en in de heren FISU acht zitten de proteers op 2 en 3. 
- Alle proteers konden genieten van een zwembad in Henley.
- Oxford Brookes "A" is best goed.
- De bekende "headjasjes" van wedstrijdroeiers bij Proteus zijn ooit bedacht om ook een fancy jasje te kunnen dragen in Henley. Dat is namelijk traditie daar. Voor het hele verhaal stuur ik jullie graag door naar Maarten van Blokland.
- Merlin Vervoorn heeft in 1996 de "Diamond Challenge Sculls" gewonnen, het moeilijkste skiffveld, en is daarmee de enige Nederlander sinds 1929 die dat heeft gedaan.