13.2°C, 1Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Koninklijke Holland Beker

Wedstrijdroeiverslag - 23 juni 2023 - 21:52 - Door Marnix Tijhuis

Prominent en Internationaal

Dit weekend is het tijd voor de Koninklijke Holland Beker. Ja, je leest het goed, deze wedstrijd heeft het koninklijke stempel verdiend. Hij bestaat namelijk al sinds 1886, er doen roeiers mee uit 17 landen, bondsroeiers (waaronder Roos de Jong) liggen aan de start, de livestream wordt verzorgd door de LVC en ze zijn zelfs zo cool dat ze pas op vrijdag om 18:00 loten. Vandaar de wat latere voorbeschouwing 

De Holland Beker nodigt helaas alleen de top 6 van het eerstejaars klassement uit. Dus ondanks dat al onze EJ ploegen dit jaar beginner af zijn (wat bizar episch is), liggen alleen EJL en EJLD aan de start dit weekend. Gelukkig mogen wel alle lichte dames reizen naar Amsterdam, Maud start namelijk in combinatie met Laga. De wedstrijd telt logischerwijs ook niet mee voor het klassement. 

De EJ’s zullen de zaterdag afsluiten, deze wordt afgetrapt door Floris en Wouter in de 2-. Zij starten in Heat 2. In Heat 3 starten Vosse en Johannes (ook wel Vohannes genoemd). Zij liggen naast gouden medaille Tokyo 2020 winnaar Abe Wiersma en Nelson Ritsema, die namens de bond die Heat starten. Kersvers Varsity winnaar Eli Brouwer en Pieter van Veen starten ook in die Heat, dus Vohannes heeft een leuke uitdaging. 

Hierna zal Annelouk met de FISU 4- revanche nemen voor het minder fijn gelopen NK groot. Maar ook zij ligt in een sterke heat, met een boot van de KNRB en de Britse roeibond. In Heat 2 starten Joëlle, Katariina, Merlyn en Lica. In de mannen 4- starten in Heat 2 twee Proteus boten. Niek start in combinatie met Triton en Laga tegen de MGM 4-. Terugkerend fenomeen is een bondsbootje in je heat; onze roeiers moeten het opnemen tegen de gebroeders Rienks, Niki van Sprang en Ruben Knab. 

Lidia en Birgitte starten in het D2x veld in hun heat tegen twee boten uit Groot Brittanië, Gilles en Tom zullen bij de H2x het ook tegen een boot uit het land der Brexit opnemen. Daarna is het tijd voor de dames skiffs, hier zal Roos de Jong in heat 2 starten. Lisa start dit veld in Heat 3, Jessica in Heat 4. Sander ligt in Heat 4 bij de mannen tussen Olympisch kampioen in de 4x Tone Wieten en Simon van Dorp, die Nederland op het WK later dit jaar in de skiff zal vertegenwoordigen. 

Reinoud start in combinatie met Njord gelijk in de A-finale in het LH2x veld. Zij worden hier vergezeld door boten uit Japan en Indonesië, en zullen na hun blik op de Northwave gebrand zijn om weer hetzelfde te doen. Nog geen uur na die start stappen zij weer in de boot in een lichte combi 8. Voor de dames 4x is er ook gelijk een A-finale, hier zullen Nederlands kampioenen Martine en Hanne in combinatie met en Njord het opnemen tegen de boot van Roos de Jong. Bij de mannen 4x zal Johannes in combinatie met Vidar, Okeanos en Laga. 

Evie en Iris starten met de U23 8+, waarna de dag zoals eerder gezegd door de EJ’s wordt afgesloten. 

Voor de zondag is er volgens time team helaas nog geen loting geweest, dus ik heb het met de inschrijvingen van Proteus-Eretes moeten doen. 

Reinoud en Ids starten beide in het lichte skiff veld. Johannes start in combinatie met Laga in het SB H2x veld. Floris en Wouter starten weer in de 2- en Martine en Hanne in dezelfde combi in de 4x. In dit veld zal Lisa nu ook starten in combinatie met Skoll en Orca. Annelouk zal met haar FISU 4- weer starten en Niek bij de mannen weer in combinatie. 

Nederlands kampioenen Vosse en Sander starten op zondag in de FISU 8+, die na een hele spannende race op de Northwave veel zelfvertrouwen zullen hebben getankt. In het dames 8+ veld starten Iris en Evie weer met de U23 8. 

Dan is het tijd voor het development klassement. De KHB is de laatste wedstrijd voor dit klassement en bij de Mannen 2x gaat het heel erg spannend worden. Kjell en Jim gaan hier aan de leiding, maar het verschil is erg klein. Helaas was Kjell ziek op de Northwave, maar voor zondag starten zij weer met zijn tweeën. Gilles en Tom zullen ook in dit veld starten. 

Lidia en Birgitte starten in het D2x veld, wat Inge en Julia bij de lichte dames doen. Dan starten beide MGM 4- boten nog en worden zij gevolgd door de MGD 4-, die mij daardoor helaas niet kunnen oefenskiffcoachen op zondag. 

Alle roeiers heel veel succes gewenst!

De uitslagen vind je hier: https://regatta.time-team.nl/hollandbeker/2023/results/c4720397d-1c50-4232-9665-2b58cc5e271a.php

De stream van de LVC hier: 
https://hollandbeker.nl/live/