14.6°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Northwave Regatta

Wedstrijdroeiverslag - 15 juni 2023 - 12:22 - Door Maud Meerkerk

Zijn het blikken, onderzetters of schotels?

Afgelopen weekend waren er tropische temperaturen te vinden op de WAB. Dit in combinatie met veel asfalt en weinig schaduw, was de wedstrijd niet alleen op het water, maar ook op de kant erg belangrijk. Goed eten, vooral goed water drinken en insmeren werd door menig persoon vergeten, maar door anderen dan weer aangemoedigd. Alles leuk en aardig, maar ik ben hier niet om Piet Paulusma uit te hangen, er moest namelijk gewoon geroeid worden. Minder miemelen en grote kolken maken dus. Wel is het laatste dat ik er toch nog even over kwijt wil, dat dit mij de uitgelezen kans leek eens de waardering richting de coaches en het Bestuur te uiten. Zij hebben namelijk ook zon en pollen moeten doorstaan om weer de nodige aanmoediging te bezorgen, gelukkig was dit niet voor niks afgelopen weekend. Ook leuk om te melden is dat er bij deze blikken daadwerkelijk een blik getrokken kon worden, want de enorme blikken kwamen inclusief lint. Een aantal keren blikken en andere mooie races geschiedde op de Northwave en we lopen er met je doorheen. 

De zaterdagochtend was zoals gewoonlijk gevuld met ouderejaars, waarbij de HDEV2Xen als eerst het water betraden. Kjell is ingewisseld voor Maarten Enthoven, die samen met Jim het veld even zenuwachtig heeft gemaakt en uiteindelijk hebben zij samen de 4e tijd gevaren. Ook Joppe en Gilles zijn bekenden in dit veld en hebben deze wedstrijd de 7e tijd neergezet. Een derde, onbekend bootje die wij de baan over zagen gaan, is die van Jorrit en Stan, die sinds Jorrits terugkeren, een aantal dagen geleden gelijk het trainingsschema hebben opgeschroefd in de 2X. Zij waren ‘s middags terug te zien in de B-finale. 

De lichte roeiers waren ditmaal goed vertegenwoordigd in de skiffs. Rinze en Ids startten het LHG1X veld en niet onverdienstelijk (is dat niet het woord dat je gebruikt als je commentaar geeft en het wel goed gaat?). Beiden eindigden in de A-finale en kwamen met tienden verschil over de finish voor de respectievelijk 6e en 5e plek. Hanne en Julia roeiden het LDG1X veld. In de B-finale wist Julia goed mee te komen met de rest. Hanne wist in de A-finale het veld aan te vegen en de winnende halen van de overtuigende voorwedstrijd mee te nemen naar de finale, gefeliciteerd! 

Verder zagen we Lisa en Jessica in de skiff. Zij moesten de winst aan Ilse (Euros) geven in het DG1X, maar hebben het Ilse zeker niet makkelijk gemaakt. Het is de laatste kilometer een strijd geweest en boegbal is voor boegbal gelegd. Lisa en Jessica eindigden op een hele keurige 3e en 2e plek! 

De MGM4-’s hebben elkaar de kop gekost in de voorwedstrijd. De boot met Wouter op slag heeft namelijk op enkele tienden de A-finale veiliggesteld, waarop de boot met Ties op slag het hierdoor heeft moeten doen met een B-finale. Of er na zo’n klein verschil nog over een ‘A’ en ‘B’ boot te spreken is, ligt in het midden. Beide ploegen eindigden in de middenmoot van hun finale. De MGD4-’s hebben een taai veld, maar doen het daarin zeker niet gek. De 4- met Roos op slag wist de B-finale te halen en werd hier 6e. Joelle, Lica, Merlyn en Katariina moesten helaas een finale aan zich voorbij laten gaan. 

Dan weer terug naar een wat kleiner nummer, de 2X. Lida en Brigitte kwamen helaas net tekort voor een finale, maar hebben in de B-finale nog punten kunnen pakken voor hun klassement. Ook Johannes zat in de 2X. Na het succes vorige week in de 2X is Johannes weer met Sjoerd (Laga) in de boot gestapt/gesprongen/gesquat. Het was ditmaal het HE2X veld en zij hebben hierin Skoll en de Zwolsche aan zich voorbij moeten laten gaan. Wie een beetje kan tellen, komt dan uit op een hele mooie 3e plek. 

De klassementsraces van de eerstejaars zijn ook weer verroeid, met en zonder succes. EJZ wist 1e te varen in de B-finale met een overall 4e tijd. Helaas grepen zij hierdoor net naast de Koninklijke Holland Beker. EJZ’er Teun was weer in de boot te vinden, dit keer als invaller bij de Nereus EJ4+. Hij heeft met hen de B-finale aangeveegd. EJL en EJD hebben een A-finale gevaren waarin beide ploegen richting huis konden met respectievelijk 4 en 2 punten. EJLD was er na het oproeien helemaal klaar voor, maar de roeigoden dachten hier jammergenoeg anders over en daar is een paal voor gestoken. Je kan niet altijd zes gooien. Wel hebben zij desondanks hiermee nog 2 punten voor het klassement behaald. 

Dan door naar de zondag, waar de races van de vuur- steeds beter werden, maar nog net tekort kwamen voor een A-finale. Ook een helft van EJZ, moest het in het relatief nieuwe nummer doen met alleen een voorwedstrijd. Verder zagen wij Lidia samen met Brigitte en Stan met Jorrit ‘s middags niet terug in de taaie 2X velden. Er moet dan wel even bij gezegd worden dat er ook een aandeel roeiers is dat direct de A-finale had en daardoor dus ook geen gevaar liep in een spannende voorwedstrijd. 

Om het toch maar even over de finales te hebben, beginnen we met Esther en Jessica. Zij moesten helaas beiden toegeven aan een Orcaan in de finale van het DB1X-veld. De eindsprint was enorm spannend. Balletjes werden getikt en snoekjes zijn geslagen en zij waren zeker niet de enige die daar dit weekend last van hadden. Zij mogen tevreden zijn met een 3e en 2e plek. Ook Rinze stapte weer in de skiff en heeft net als op de zaterdag keurig de de A-finale gevaren, waarin een 5e tijd is behaald. 

De Joppe en Gilles 2X heeft succes gehad in de HB2X. Als eerst kwamen zij over de 1000m en op de 2000m was dit niet veranderd. Trots konden de coaches daarna met linten om hun nek over de WAB flaneren. Joppe en Gilles, gefeliciteerd met deze overwinning! 

Niek en Johannes namen het op tegen Tom en Jim. Kjell miste, ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet waarom. Het heeft in ieder geval voor een spannende race gezorgd waarbij er stuivertje werd gewisseld over de hele race, maar waarin de eindstand de ploegen respectievelijk 2e en 3e zijn geworden. 

In het HG4+ vonden wij de MGM boot én een van de EJZ4+. De andere helft van EJZ is spijtig achtergebleven in de voorwedstrijd. De strijd in de A-finale was enorm spannend en EJZ heeft het de MGM boot op de hielen gezeten en zij eindigden op de 3e plek. MGM moest het doen met een 2e plek. Viertjes heb je ook zonder stuur. Hier roeiden Jiri, Stefan, Wouter en Floris. Jiri en Stefan vonden het na een aantal keer trainen met Floris en Wouter weleens tijd voor een wedstrijd. De eeuwige wedstro’s hebben met de succesvolle 2- een 4- gebouwd en daarmee de 3e plek gevaren en kwamen zij prima mee in het veld, niet slecht voor het schamele aantal trainingen. 

Reinoud en Stijn (Njord) hebben weer het lichte veld opgezocht na het zware veld vorige week en niet zonder succes. De heren wisten in het LHG 2X-veld een blik te pakken met wel zeven seconden voorsprong op de rest van het veld.  

Lisa heeft in haar combi met Skoll, Vidar en Orca wederom de concurrentie eens goed bang gemaakt in het DE4X. Hetzelfde veld als waar zij op de ARB ook al goed in mee wist te komen. Het gat was kleiner dan de vorige wedstrijd, dus er zijn stappen gemaakt! 

Hannes succes op de zaterdag, was niet het enige. In combinatie met Martine, Hannah (Njord) en Hannah (Skadi) is het veld inclusief EJLD aangeveegd met een goede 14 sec. Overtuigend Nederlands kampioen geworden dus. Marie heeft naast de combi in de vier nu ook de combi in een 2X gezocht met Laga. ‘Niet laatste worden’ is gelukt.  Verder was EJD ook te vinden in het NK-veld van de damesachten, waar zij het moesten doen met een 6e plek. Evie en Iris waren in hetzelfde veld te vinden en eindigden hier op de derde plek met hun U23 boot. 

Vosse en Sander mochten shinen in het HE8+ met de FISU boot. Waar de race al vroeg beslist leek, werd het in de laatste meters toch enorm spannend met Triton. Waar Triton twee aankomende WC-roeiers in de boot had zitten, was dit niet gek, maar iedereen zat op het puntje van hun ligstoel. Toch waren ze als eerste over de finish en hebben zij geblikt. 

Tot slot kan één laatste ding niet vergeten worden in deze nabeschouwing en dat is dat EJL als laatste van de EJ-sectie beginner af is gegaan. Snel daarna verschenen allerlei feitjes in de EJ-chat en daar werd mij gechat dat 1994 de laatste keer was dat dit gebeurd is. Mega gaaf en EJL van harte gefeliciteerd! 

Al met al dus een mooi weekend en we kijken alweer uit naar het volgende, wat de Koninklijke Holland Beker is.