14.6°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing ZRB

Wedstrijdroeiverslag - 03 mei 2023 - 10:10 - Door Lotte Beukers

Zon, Roeien en Blikken.

Het is alweer een aantal dagen geleden maar afgelopen weekend heeft toch echt de ZRB (Zuiderlijke Roei Bond) plaats gevonden, in het verre Tilburg. Dit betekent voor velen vroeg opstaan om de wedstrijd te kunnen roeien. Zo is ons bestuur elke dag om 6 uur opgestaan om er bij te zijn en de Proteërs aan te moedigen en dit heeft een zeer zekere bijdrage geleverd aan de blikkenregen die er viel op de ZRB.

Wat het leuke is, is dat er zowel time-trial als voorwedstrijd gevaren kan worden. De time-trial zorgt er voor dat de dag wel eindeloos lang kan duren. De eerste vier snelste roeiers gaan door naar de halve finales en de winnaars daarvan gaan door naar de A finale. De verliezers mogen het uitvechten in de B finale en de 5 t/m 8 van de time-trial mogen gelijk door naar de C finale. Je hoort het al; een lange en ingewikkelde constructie van de wedstrijd. Maar deze constructie geldt niet voor alle velden. Sommige velden hebben alleen voorwedstrijden waarvan de twee snelste naar de A finale gaan, of alleen een time-trial waarvan alleen de eerste vier gelijk door wandelen naar de A finale.  

Nu de uitleg van deze wedstrijd uit de weg is, is het tijd voor de uitslagen van dit weekend: wie kwam er voorbij de time-trial of voorwedstrijd en wie niet?

We beginnen met de mannen in het HGb4- veld (Bob, Tom, Lars en Wouter), zij werden 8ste in de time trail. Na het smeken van drie Laga ploegen voor een deelnemer van een andere vereniging op de zondag, probeerde deze vier het nog een keer in het HE4- veld. Het was mooi om wat blauw tussen het rode geweld te zien maar ook dit maakte niet zo veel uit: hier eindigden ze op een mooie 4de plek achter Laga, Laga en (houd je vast) Laga.

De dames Lica, Kateriina, Merlyn en Joëlle probeerden het in het gelijknamige dames veld (DGb4-) het was een kort weekend voor meiden want ze werden helaas 9de in de time-trial.

In het voor de time-trial van het HB2x veld hebben we drie bootjes ingestuurd: Kjel met Jim, Stan met  Rinze en Joppe met Gilles. Kjel en Jim kwamen door deze time-trial heen en haalden de A finale en werden hier 3de, dit kunstje herhaalde zich een soort van op de zondag in de B-finale van de Hdev2x waar ze eerste werden. Joppe en Gilles hebben ook de time-trial van de zondag geprobeerd in ditzelfde veld maar hier bleef het helaas bij.

Lidia icm Phocas overleefde niet alleen de time-trial maar haalde hier een blik in de D2x finale, gefeliciteerd! Jessica en Brigitte haalden net niet de vierde plek in de time-trial dus het was vroeg naar huis voor deze combi. Hetzelfde herhaalde zich de dag later in het DDev4- veld. Het DB1x had louter een voorwedstrijd. Esther behaalde hier een 3de plek wat net te kort schoot voor een A finale. In de lichte versie van dit veld behaalde Isabel een 1ste plek maar werd desondanks 2de in de A finale. Lisa had haar maatje van Vidar weer opgezocht en startte in het DG2x veld en schopte het tot de A finale waar ze 2de werd. Maar de zondag kwam langs en Lisa startte als enige officiële DG1x roeier in het DG-b1x veld met Lidia en Esther en het zal men niet verbazen dat ze hier glansrijk een eerste plek behaalde.

Het HG4- was goed bezet door twee Proteus-Eretes bootjes die beide de A finale haalden. Niek had besloten om dit weekend zijn geluk te testen en zich niet alleen te lenen aan een HG4- bootje dat eerste werd, maar ook in het HG1x veld werd hij derde en in het  HE2- veld werd hij tweede samen met Friso. In ditzelfde veld deed Floppie mee, zij pakten hier hun eerste blik van het weekend en herhaalde dit kunstje in HG2- veld. Deze was dik verdiend want deze wedstrijd werd gewonnen met een verschil van ongeveer 16,35 seconden.  

De grote verrassing van de late zaterdagmiddag was EJZ die beginner af werd. Hoewel EJL een coach als invaller had, kon deze helaas de kunsten van EJZ niet bij houden in een hun A finale. Ook EJD had moeite en belandde in de B finale en werden hier net als EJL 3de. De lichte dames behaalden op de zondag de B finale en werden hier 2de.

Omdat het wachten tussen al deze wedstrijden en time-trials zo lang duurt, had EJD bedacht dat het pony kamp was en werd besloten om elkaars haar in te gaan vlechten. Niet alleen EJD liep rond met mooie vlechten, maar de jongens van EJZ werden ook gevangen, want ja: nu kan het nog. Vlechten, wat je vlechten kan. Helaas heeft dit de jongens op dag twee geen free speed opgeleverd en werden ze 1ste in de C finale. Voor de jongens waren de vlechten van korte duur want ze gingen volgens de regels op de zondagavond meteen kaal (wil je toch foto's van EJZ met vlechten zien, app EJD).

Naast vlechten werd de BoWa ook gezien als perfecte slaapplek, de roeiers die hier op sliepen kregen dikwijls een dakje boven hun hoofd en zodra ze wakker werden was het voorzichtig er onder vandaan kruipen om de boten die EJD zorgvuldig op de BoWa had vastgemaakt er niet vanaf te tikken.

Zoals gezegd is er afgelopen zondagavond een blikken borrel geweest, dit was episch, bijzijn is meemaken. In elk geval gefeliciteerd alle roeiers met een blik van de ZRB!