15°C, 3Bft. Inloggen

Voorbeschouwing NK klein en Hollandia

Wedstrijdroeiverslag - 21 april 2023 - 13:00 - Door Cathelijn Bogers

In de woorden van ervaringsdeskundige Vosse Meijssen met beeld van Daniël Korvemaker

De Hollandia Roeiwedstrijden komen eraan. Dit is een wedstrijd voor onze eerstejaars wedstroboten en tevens het “NK klein”. Kleine nummers zijn in dit geval roeiboten met 2 palen: skiffs en 2-s. Onze ouderejaars dames en mannen hebben het hele jaar getraind naar deze wedstrijd, en eigenlijk is dit dan ook het moment dat deze oudjes hard aan het pieken zijn. Hun hele trainingsschema is erop gebouwd om nu snel te roeien.

Maar hoe ziet zo’n NK er nou uit? Vrijdagavond time-trials. De top 36 vaart zaterdagochtend een van de zes kwartfinales. De beste 3 (per race) daarvan varen zaterdagmiddag een van de drie halve finales. Het weekend wordt afgesloten met de A-D finales. 

De time-trials van vrijdag zijn een bijzonder fenomeen. Op dat moment varen de beste skiffs en 2-s van Nederland een 1900m met doorstart achter elkaar aan. Er wordt niet gezopen, er is geen muziek, er wordt niet gejuicht, en er wordt een beetje aangemoedigd. Na de wedstrijd gaat iedereen eigenlijk zo snel mogelijk weer naar bed, om fit te zijn zaterdagochtend. Verder is de time-trial een van de belangrijkste races van het weekend. Als je deze snel roeit, wordt je de rest van het weekend geloot tegen langzamere tegenstanders.

Vanuit de D.S.R. komen 13 skiffjes en 1 tweezonder in actie. Laten we beginnen bij de mannen. Wouter en Floris hebben afgelopen jaar flinke stappen in de 2- gezet, al zijn ze zelf de grootste critici van hun roeien. Dit wordt hun eerste NK, en ik ben heel benieuwd hoe ze eindigen ten opzichte van de overige 2-s. 

Verder start de oude vier in vier skiffjes. Sander heeft het hele jaar al laten zien dat hij met kop en schouders boven de rest staat (figuurlijk dan) en hij kan hier op het NK echt mooie dingen laten zien. Aan de boot ligt het in ieder geval niet. Niek is sinds zijn afstuderen full-time roeier en CEO van Knorsity, al heeft hij wel aangegeven dat het NK nog net iets te vroeg is. Wel sinds de bobavoja scullend beginner af! Johannes heeft laten zien dat hij een behoorlijk snelle start heeft, maar dat z’n baanhaal nog net iets te traag is. Ik (Vosse) heb ongeveer het omgekeerde. Misschien dat deze twee mannen in een 2- wel hard zouden kunnen gaan?!?! Sander, Johannes en ik willen volgende week selectie lopen voor de FISU en U23 groep, dus het NK is een belangrijk testmoment.

Onze Lichma’s (lichte mannen) zijn bijna voltallig aanwezig. Sidi heeft na een razendsnelle Hel vh Noorden een paar maanden het roeien op een lager pitje gezet, maar zit de laatste weken weer lekker te roeien. Of hij nog steeds sneller zal roeien dan Reinout is nog maar de vraag. Reinoud was in maart de snelste Nederlandse lichte pik op de rowperfect, maar vertikt het om zijn prachtige tijd van 6:09 in te zenden als wereldrecord. Nogmaals, hij was de snelste van Nederland. Jammer. Met een mooi NK kan hij wellicht een uitzending verdienen naar het U23 WK. Helaas start Ids niet het NK vanwege een botsing met een scooter. Hoewel hij vandaag weer de eerste halen op een rowperfect heeft gemaakt, is een 2k in de skiff toch iets te snel.

“Ids better to be feared than loved, if you cannot do both” - Niccolo Machiavelli

Bij de dames is het U23 powerkoppel Iris en Evie goede zaken aan het doen. Ondanks haar blessure in het voorjaar heeft Evie bij de Gent spring regatta zilver en brons mee naar huis genomen. Daar krijg je in België ook muntjes voor! Iris had een miniblessure en heeft daardoor als oefening de bosbaan voorjaarsregatta gestart én gewonnen. Erg netjes, aangezien ze wel een paar goeie tegenstanders had (zoals Lisa). Zij mogen dit allebei weer doen, om te laten zien dat ze dit jaar ook bij die U23 groep horen. Voor de andere zware dames, Marije en Annelouk, is dit het laatste testmoment voor de FISU selectie. Volgens de laatste roddels maken de dames alleen een FISU 4-, wat betekent dat er behoorlijk weinig plekken zijn. No pressure verder. Marije wil daarnaast aansluiting vinden bij de talentgroep van de KNRB. Het NK is een goede test daarvoor, met een aantal behoorlijk goede dames als tegenstand. Aan de boot ligt het in ieder geval niet.

Lisa zit als lichte dame in een behoorlijk zwaar veld. De lichte dames van de Nederlandse subtop zijn best goed, maar Lisa heeft al wel laten zien dat ze hier prima bij kan liggen (2e op de hel, 2e tijd op de profieltesten). Ook zij kan misschien wel een uitzending verdienen met een mooi resultaat. Aan de boot ligt het in ieder geval niet. Onze U23 lichte dames gaan eigenlijk al het hele najaar hard, en maken hier oprecht kans om Nederlands kampioen te worden. Hanne heeft, na winst op de hel en de Tromp, in Gent ook behoorlijk hard gevaren. Martiene, ook wel bekend als “Niffa Martiffa”, heeft in 2021 al de hel gewonnen en heeft i.c.m. Njord de WW gewonnen. Dit wordt sowieso spannend.

Laten we dan nog even kort kijken naar de eerstejaars. Voor de onwetende lezer; een roeiseizoen begint altijd met de langebaanwedstrijden (WW, Head, H4k). Hierna beginnen de kortebaanwedstrijden (2ks op de WAB, BoBa of in Houten). Op de Varsity zijn alle eerstejaarsploegen best redelijk geëindigd, maar je kon zien dat ze nog niet klaar waren voor de explosieve intensiteit van een 2000m. EJL heeft toen het beste resultaat neergezet met een 5e plek. Ik ben van plan bij een volgende wedstrijd wat dieper in te gaan op de spannende wereld van EJ23, maar heb voor dit weekend eigenlijk maar 1 tip: hard starten, hard doorbouwen, niet uitzakken. De eerste die comfortabel gaat roeien, verliest. Succes!

Resultaten: https://regatta.time-team.nl/hollandia/2023/results/events.php