12.3°C, 1Bft. Inloggen

Voorbeschouwing WinterWedstrijden

Wedstrijdroeiverslag - 17 februari 2023 - 13:30 - Door Cathelijn Bogers

Winnen Wij op de WinterWedstrijden?

Nadat onze pen voor de online voor- en nabeschouwingen lang heeft stil gelegen, wordt deze rubriek weer afgetrapt, met de WinterWedstrijden! De inkt uit de pen is bijna opgedroogd, dan wel dichtgevroren, maar gelukkig zijn de wedstrijden nog net op tijd. Episch want het is een wedstrijd, die geroeid kan worden, dubbel episch omdat die georganiseerd wordt door Proteus-Eretes zelf, specifiek de WWK!

In andere woorden: aankomend weekend is het tijd voor de 48e editie van de WinterWedstrijden op onze eigen Schie! Voor alle Eerstejaars ploegen is dit de eerste echte roeiwedstrijd. Voor de ouderejaars is deze wedstrijd een heus KNRB meetmoment. Voor iedereen is het een harde, koude en epische race.

Om het spannend te houden. zal er zowel op de afstand 3k en 5k worden gestart. De 5k start (ongeveer) bij de Doenbrug en de finish ligt net voor de Kruithuisbrug, dus er is vanaf Proteus geen zicht op de finish, wat natuurlijk jammer is. Al zal de finish op de WW vast een minder vermakelijk uitzicht zijn, met minder snoeken dan op de finish van de Eerste en Tweede Onderlinge. De 3k wordt gestart bij de Kandelaarbrug met eveneens de finish vlak voor de Kruithuisbrug. Beide afstanden hebben een vliegende start. Er zijn 24 velden op de WinterWedstrijden, variërend van de beginneling Skiff tot Elite acht. Maar ook junioren, masters en bedrijven zullen starten. Er wordt gevlot bij Lijm & Cultuur.

Deze wedstrijd volgt een week nadat de wedstrijdroeiers terug zijn uit Brugge of bijna-Sevilla. In Brugge is genoten van alternatieve wintersport, er stond ijzel op de boten. EJL zegt met luide keel dat zij van EJZ en de heerenclubacht hebben gewonnen, al zijn de meningen erover verdeeld of het ELJ te noemen is. Er zaten namelijk twee invallers in de boot: een elite roeier en een coach die de ambitie heeft om zware bal te worden. Wij zijn benieuwd wat dit weekend gaat laten zien. Kloppen de geruchten dat er een EJZ komt met slechts twee roeiers onder de 2 meter? Gaat EJL er weer met een snellere tijd vandoor? Zal de Oude Vier in het gevorderden veld blikken? 

Met 40 ploegen heeft Proteus het hoogste aantal inschrijvingen. Natuurlijk zullen EJZ, EJL, EJD starten in de 8+ en EJLD in de 4+. In de SB skiff stappen Ids, Reinoud, Johannes, Iris, Hanne en Martine. Martine zal ook starten in een 2x gecombineerd met Njord. Lisa start dit nummer in combinatie met Vidar. Jessica en Julia stappen samen in de (zwicht) 2x, net als Rinze en Stan. Wouter en Floris zullen in de 2- starten. In de 2x zullen Lidia en Brigitte starten, net als Stefan en Jiri, Gilles en Jim en Isabel en Inge. Dan zijn er verbanden met Gyas gesloten: Merlyn, Joëlle en Lica starten in de 4+. Ook EJD start in combinatie met een Gyas stuur. Bob, Wouter, Lars en Stefan (als invaller voor Dennis) zullen zich ook in de 4+ plaatsen, met Chiel als stuur, net als Hein, Zygimantas, Tom, Ties en Richelle (ook van Gyas), naast  de Oude Vier met Vosse, Sander, Johannes, Niek en Céline. Danique, Roos, Emma en Janna zullen ook in de 4+ starten, met Richelle als stuur. In de elite skiff starten Niek, Vosse, Sander (die inclusief omslaan harder ging dan Vosse in Mequinenza) en Mieke. In het gevorderde skiffveld starten Lisa en Marije en in het beginnelingen veld starten Annelouk, Lidia, Jessica en Esther. Ook zal er een 8+ te water worden gelegd in het mix bedrijven veld en komt er een Proteus 8+ in het elite veld te liggen met Hein, Zygimantas, Tom, Ties, Bob, Wouter (Klein), Lars en Stefan.

Het wordt (relatief) acceptabel warm: 10 graden. Wel staat er een windje en is er (op het moment van schrijven) een kleine kans op regen, maar vooral ook kans op zon #omdenken. Succes aan alle roeiers met deze eerste wedstrijd! Een goed begin is het halve werk, maar drie keer scheepsrecht speelt ook. De keuze tussen deze lijfspreuken laat ik aan de lezer.

Deze editie van de WinterWedstrijden wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoren en samenwerkingen: Proteus-Eretes zelf, van Oord, de TU Delft, Jupiler, Roeigoed en de IRIS.  De wedstrijd is georganiseerd door de WWK, met hulp van de Paparazzi, de LVC, de mobovaarders, ‘t Beheer, de bargilde, le Bixy, de kamprechters en alle andere vrijwilligers. Moge het een prachtig weekend worden!