14.3°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Koninklijke Holland Beker

Algemeen - 29 juni 2023 - 12:26 - Door Roan Raben

Prestigieuze internationale wedstrijd op de Bosbaan

Door Maud Meerkerk

Terwijl velen van ons zich misschien al met het hoofd bevinden op de NSRF Slot, was het afgelopen weekend tijd voor de KHB. Een internationale wedstrijd waar je niet moet schrikken van roeiers uit Japan, Groot-Brittannië of Noorwegen. Voor deze wedstrijd was het weer eens tijd om af te reizen naar de Bosbaan in plaats van de WAB en geen zorgen Roan, ook hier kan het waaien! De wind die er was, was meewind en het zonnetje scheen voluit, wat in combinatie het kwik snel deed stijgen. Verder werd er op time-team gemeld dat er uitgekeken moest worden voor weed in het water. Goed, die weed was geen free speed waarschijnlijk, maar dat weerhield de vele ploegen van Proteus-Eretes er niet van om alsnog races neer te zetten waar je u tegen zegt.

De Holland Beker met haar internationale charme straalde weer sfeer uit (als ik de livestream moet geloven) en op zaterdagochtend stipt 9.00 ging de eerste voorwedstrijd van start. Niet heel veel later zagen wij het welbekende camo hoedje voorbij komen en ja hoor, daar gingen Vosse en Johannes. In de 2- haakten zij erg goed aan bij de KNRB boot en mochten zij mee naar de A-finale om te kijken of ze dit opnieuw zou lukken. Twee voorwedstrijden later kwamen Floris en Wouter voorbij in hetzelfde veld, die helaas de A-finale misliepen. 

Daarna was het Annelouk in de FISU 4- die het tot het laatst spannend maakte, maar ook een A-finale veiligstelde. De vuur- met Joëlle, Merlyn, Katariina en Lica zouden wij na een hele steady voorwedstrijd ook terugzien in de finale, waar zij na de ARB het weer op mochten nemen tegen de FISU 4-! 

De 4- van Niek en vrienden heeft Joost (Skoll) ingeruild voor Hidde (Triton), was er onenigheid in de ploeg, ging het niet hard genoeg of was Joost op vakantie? Ze hebben in ieder geval met de nieuwe combinatie een A-finale mee weten te pakken. De 4- voorgeslagen door Wouter Breedveld was in dezelfde voorwedstrijd te vinden, maar greep hier helaas naast een finale. 

Lidia en Brigitte hebben nog een wedstrijd vastgehouden aan de opstelling  met Lidia op slag en Brigitte op boeg. Helaas was het veld erg sterk en moesten zij een finale aan zich voorbij laten gaan. In de H2X was het weer Tom die voorbij slagte, dit keer niet met Jim, maar met Gilles op boeg. Ook zij grepen naast een finale. 

De dames skiffs, een van de hoofdnummers, waren druk bezet. Namens Proteus-Eretes vonden wij hier Roos, Lisa en Jessica. Elk van hen startte in een andere heat, wat de kansen spreidde. Roos haalde direct de finale en Lisa en Jessica mochten zich melden voor de repechage, een soort herkansing. In de repechage haalde Lisa een C-finale en Jessica een D-finale. Aan de heren skiff, het andere hoofdnummer, durfde slechts Sander zich te wagen. Met een laatste tijd in de voorwedstrijd, wist hij in de repechage steady te varen en mocht zichzelf daarna gaan verdedigen in de C-finale. 

Ik hoor je denken; leuk, al die finales, maar is daar nog wat leuks uitgekomen Maud? Jazeker! Johannes en Vosse hebben een vierde tijd gevaren, achter vier KNRB roeiers en een Belgische 2-. Annelouk met haar FISU4- wist achter een KNRB boot en een Britse boot, de derde tijd neer te zetten. De Vuur- nam in dezelfde finale genoegen met een zesde tijd en de Niek 4- voer een vierde tijd. In de dames skiffs, moest Roos op 2 seconde een of andere Nieuw-Zeelandse voorbij laten gaan. Lisa werd derde in de C-finale en Jessica werd eerste in de D-finale. Sander voer zichzelf naar een eerste plek in de C-finale. 

Er waren ook nog wat directe A-finales, met onder andere dubbeltwee duo Stijn (Njord) en Reinoud in het LH2X. Hoe ze het telkens doen, weet ik niet, maar het ging weer pittig hard (harder dan menig zware heren dubbel twee). Met een tijd van 6:24,70 mochten zij dan ook trots richting het erevlot. Gefeliciteerd! 

De Nederlands Kampioenen LD4X met Hanne, Hannah (Njord), Hanah (Skadi) en Martine mochten het opnemen tegen grote namen, waaronder Roos en Laila die de 4X hebben opgezocht. Het is dan misschien ook geen verrassing dat de namen net iets té groot waren, helemaal als je bedenkt dat het geen licht veld was. Super goed gedaan dus, want ze wisten zeker niet ver achter te blijven in vergelijking met de rest. Daarbij aansluitend, is het een goede sidenote dat heel TeamNL zich had verzameld op de Bosbaan voor de KHB en menig roeier dat naar Henley af zou reizen. Al met al een eng sterk veld dus voor dit weekend. Proteus heeft zich erg goed staande gehouden en zeker menig boot de billen doen samenknijpen!

Goed nog even terug naar de laatste bootjes van de zaterdag. Vanuit de 2- in de 4X gesprongen, was daar weer Johannes, samen met dubbeltwee partner Sjoerd (Laga) vormde hij met Okeanos en Vidar een H4X die het jammer genoeg ruim moesten weggeven aan de combi boot met Hollandbladen. Over boten met Hollandbladen gesproken, zagen wij een race later Iris en Evie daarmee goede halen maken. Zo goed, dat ze ruim voor de rest van het veld over de finish kwamen en een blik konden ophalen voor het D8+ veld. Naast Evie en Iris, startte ook Reinoud in de 8+. In combinatie met Laga, Skoll en Njord. Souverein aan kop leek het alsof het niks was en hebben zij met ‘kwaliteit te over’ het veld aangeveegd. 

Dan houden we voor de zaterdag alleen nog de eerstejaarsploegen over, waarvan de lichte dames en lichte heren zich mochten melden voor de Holland Beker. Bij het inwegen moest er een ID mee, wat wel heel serieus voelde en waarvan sommigen niet op de hoogte waren, goed voorbereid dus. De EJLD dames mochten de boot afriggeren na een zesde tijd, Maud in combinatie met Laga, kwamen een fractie eerder over de finish en voeren de vijfde tijd. Net als EJLD, voeren de ‘lightweight freshmens 8+’ ook een zesde tijd. 

Zondag en zaterdag waren een aantal velden dubbel uitgeschreven. Wederom vonden we dus Floris en Wouter in de 2-. Dit keer waren zij na een spannende voorwedstrijd terug te zien in de A-finale. Hier werden zij vierde. 

Ook de 4X met Martine, Hannah, Hannah en Hanne was weer te zien en dit keer niet als enige Proteus-Eretes combi. Lisa meldde zich samen met Skoll en Orca ook aan de start en elk in eigen heat verzekerde zij zichzelf van een plekje in de A-finale. In die A-finale moesten zij het helaas weggeven aan het Amerikaanse ARION, die volgens hun site ‘aspiring Olympians’ reqruiten en de Proteus-Eretes ploegen moesten het met een respectievelijk tweede en vierde plek doen. 

Inge en Julia voeren de laatste development wedstrijd helaas zonder finale. Hiermee hebben zij, samen met Isabel, overall een negende plek bemachtigd in het LDDev2X klassement. De volgende klassementsboot was de D2X met Lidia en Brigitte, die de laatste wedstrijd nog wat punten hebben gesprokkeld. Een mooie stijgende lijn door het seizoen heen, heeft ook hen de negende plek opgeleverd. Dan hebben we de DDev 4-, die na een overtuigende voorwedstrijd in de A-finale de zesde tijd hebben gevaren. Dat was goed voor een elfde plek in de eindstand. 

In de heren development klassementen waren daar de H4-. Waar de 4- met Ties, Karol, Marko en Hein helaas na de voorwedstrijd klaar was. De andere MG4- heeft de voorwedstrijd aangeveegd. In de finale hebben zij daardoor nog 9 hele punten verzameld, wat hen een plekje omhoog heeft getild naar nummer vijf. 

De HDev2X verschenen ook aan de start. Gilles en Joppe (lees: Tom) moesten helaas genoegen nemen met een vierde plek in de voorwedstrijd, maar wel een mooie negende plek overall. In hetzelfde klassement vinden wij Kjell en Jim. Zij springen er van de klassementsboten wel een beetje bovenuit. Met een tweede plek op de laatste wedstrijd, hebben zij genoeg punten verzameld om het taaie klassement op hun naam te zetten. Niet alleen dat, maar ook een verenigingsrecord mocht gevierd worden. Mega knap, roeiers en natuurlijk ook coaches gefeliciteerd met de overwinning! 

Naast de klassementen zien wij nog Ids en Reinoud in de skiff, Ids voer hier een zesde tijd. Reinoud mocht het in de A-finale gaan opnemen tegen dubbeltwee partner. Dubbeltwee partner Stijn was echter niet het probleem in deze A-finale, dat was de Gentse Mil, die toch nipt wist te winnen. 

Ook Johannes en Sjoerd waren weer van de partij in de 2X. Zij maakten het erg spannend met de Willem III combi die volgens de commentatoren het wel erg goed deed, maar volgens time-team deden Sjoerd en Johannes het beter en zij mochten rondmaken en plaatsnemen op het erevlot. 

Wie wederom aan het shinen waren in hun U23 boot, waren Evie en Iris. Van plekje drie op de 1000m naar de eerste plek op de finish. De route naar het erevlot wisten ze nog van de dag ervoor en zij kunnen trots terugkijken op dit weekend. 

Kortom, mega veel boten en gave races. Alle winnaars gefeliciteerd! Dit belooft veel goeds voor de NSRF Slot waar veel van de wedstrijdsectie out of the box hebben gedacht voor wat zij willen starten. Nu al zin in, tot dan!