13.2°C, 1Bft. Inloggen

Overlijden Lodewijk van den Berg

Algemeen - 18 oktober 2022 - 17:48 - Door Marnix Tijhuis

Gister is bij het bestuur het droevige nieuws binnengekomen dat op 16 oktober Lodewijk van den Berg op 90 jarige leeftijd overleden is. 

Beste leden, 

Gister is bij het bestuur het droevige nieuws binnengekomen dat op 16 oktober Lodewijk van den Berg op 90 jarige leeftijd overleden is. 

Lodewijk van den Berg was in 1952 onderdeel van de boot die het eerste blik voor Proteus trok. In de lichte vier, genaamd “Die Blaauwe Schuyte” kwam hij samen met Jaap Terpstra, Loek Dubois en Sjef Swinkels als eerste over de streep. Hiermee was hij dus ook een van de eerste aanvoerders van de blikkenlijst. 

Lodewijk heeft veel bekendheid gekregen door zijn ruimtevaartreis in 1985. Hij was hiermee de eerste Nederlandse astronaut, maar omdat hij inmiddels Amerikaan was geworden heeft hij in Nederland daar nooit veel bekendheid mee gekregen. Als je nog meer wilt weten over de avonturen van Lodewijk verwijzen we je graag naar deze pagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_van_den_Berg.

In 1985 doopte Lodewijk de nieuwe “Die Blaauwe Schuyte”.Hij deed dit in zijn blauwe werkoverall met NASA logo. 

Lodewijk zal altijd een bijzondere plek hebben in de geschiedenis van Proteus-Eretes. Dit hebben we ook gemerkt aan de vele berichten die we de afgelopen twee dagen van (oud)-leden hebben ontvangen. 

Namens het bestuur willen we de familie en vrienden van Lodewijk condoleren met hun verlies.  

Met Hemelsblauwe groet, 

Bestuur 76