22.5°C, 3Bft. Inloggen

Van Oord RoeiLab #1: Een introductie

Algemeen - 19 maart 2019 - 21:16 - Door Jelte Doeksen

Langzaam komt de aanbouw dichter bij. Hoewel we er nog niet zijn, zijn de aanbouwcommissies niet bij de pakken neer gaan zitten maar wordt er stug doorgewerkt naar een zo goed mogelijk resultaat. Een immer terugkerende vraag daarbij is: “Gaan we er harder van roeien?”


Voor alle onderdelen van de aan- en verbouw is er wel een reden te noemen waarom dat bijdraagt aan de prestaties van de vereniging. De keuken draagt bij aan beter eten, de grotere kleedkamers het sanitair dragen bij aan het omkleedcomfort en de hygiëne en een grotere barzolder draagt bij aan de gezelligheid en de chillmogelijkheden. Allen belangrijk, want wie kent het gezegde ‘de hersteller is sneller’ niet. Of om er nog een in te gooien: ‘een goede roeier is een blije roeier’!


Echter is er één onderdeel specifiek gericht op de genoemde hamvraag: de roeibak! Laat het nou toevallig zijn dat die ontworpen en gebouwd wordt door ondergetekende: het ‘Van Oord RoeiLab’, voormalig bekend als de ‘Roeibak in Aanbouw’. Deze nieuwe toekomstbestendige commissienaam komt met een nieuwe opzet. Met ca. 12 man/vrouw, waarvan de helft er het afgelopen jaar nieuw bij is gekomen, zijn we in september begonnen aan een verse start. Waar we in het verleden veel richting hebben gekregen via projecten en stages van bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool, en waarbij de nadruk lag op het verzamelen van externe inzichten en een algemeen ontwerp, hebben we nu de controle naar ons toegetrokken en houden we een structuur gebaseerd op de Dreamteams.


Het proces

In een nieuwe indeling (management, zijplekken, middenplekken) doorloopt het team alle stappen van het ontwerpproces t/m de bouw. Te beginnen met een gespecificeerd programma van eisen waarbij alle eerder verzamelde kennis omgezet is tot concrete eisen en toetsingscriteria. Daarna begon de conceptfase, waarbij vanaf 0 alle mogelijke concepten zijn opgeschreven. Momenteel worden de paar meest haalbare concepten verder uitgewerkt en waar mogelijk in de praktijk getest om een gefundeerde keuze te kunnen maken. Vervolgens zal het beste concept per onderdeel uitgewerkt worden tot een prototype, waarbij de maakbaarheid centraal staat. Dit is iets waar in de vorig jaar getoonde nog geen rekening mee is gehouden. Tot slot vindt er de evaluatie plaats, waarbij alle verbeteringen worden doorgevoerd voordat de daadwerkelijke bak wordt ingebouwd.


Deze blog

Komende maanden zullen we vaker blogs plaatsen om ze de verschillende subteams te introduceren, om jullie mee te nemen in de technische uitdagingen waar we ons mee bezig houden en om wat (inmiddels historische) duiding te geven aan het hele roeibak en aanbouw verhaal.


Met strakke bakken,


Het ‘Van Oord RoeiLab’


Begeleiding:

  • Jelte Doeksen
  • Robert van der Wiel
  • Arden Timmermans


Zijplekken:

  • Valentijn Elderhorst
  • Jorn Verbeek


Middenplekken:

  • Jeroen Vermeulen
  • Emma Hoes
  • Sophie Struijk
  • Wouter Nederstigt