20.2°C, 4Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Westelijke Regatta

Wedstrijdroeiverslag - 17 mei 2024 - 16:33 - Door Lica Niessen

Pak die windbreker er maar bij, want we gaan weer naar de WAB dit weekend!

Die heerlijke roeibaan die haar eerlijkheid te danken heeft aan de evenredige verdeling van onplezierige roeiomstandigheden over de acht banen. Het is weer tijd voor de Westelijke Regatta! Deze 99 jaar oude wedstrijd is opgericht door ‘’de Vereniging voor Herfstwedstrijden van burgerroeiverenigingen in het Westen’’, die twee jaar later toch de wat compactere naam ‘’Westelijke Roeibond’’ aannam. In eerste instantie was deze wedstrijd speciaal voor burgerroeiers opgericht, wat nu een beetje ironisch is aangezien het vorig jaar nog het Nationaal Studenten Kampioenschap huisvestte.  Door de jaren heen heeft de regatta zowel organisatorisch als qua naam veel veranderingen ondergaan. Zo ging de naam van Westelijke Regatta naar Randstad Regatta, naar Boekel de Nerée Regatta, naar Amsterdam Rowing Regatta en toen toch weer terug naar de Westelijke Regatta. Maar het is altijd een 2-kilometer-hard-pompen-wedstrijd geweest. Dit was ook de allereerste grote wedstrijd die plaats heeft gevonden op de gevreesde WAB.

Omdat dit een van de oudste 2k-wedstrijden is, en er vandaag de dag vele soortgelijke wedstrijden bijgekomen zijn, heeft de organisatie van de Westelijke iets bedacht waarmee ze zichzelf weer kunnen onderscheiden. Na bijna een eeuw aan ervaring hebben ze het kunstje wel door (heb in de wandelgangen vernomen dat er maar vier vergaderingen nodig zijn om weer een nieuwe editie neer te zetten) en hebben ze besloten wat extra ‘spice’ toe te voegen. Deze ‘spice’ houdt in dat er een SuperCup is voor vierzonders en dubbeltweeën en er volgens een WK-schema gevaren wordt. Dit betekent dat alle ploegen, ondanks gewichtscategorieën en klassen, op een hoop worden gegooid en tegen elkaar gaan racen. Het idee is dat er dan extra spannende finales zullen komen op eigen niveau. Ook betekent dit dat sommige ploegen wel vijf keer de baan over moeten dit weekend, dus pak alvast maar een lange nacht slaap vannacht!

Nu hoor ik je denken: ‘maar hoe kan ik nu blikken?’. Nou, van elk veld krijgt de ploeg met de hoogste eindklassering een blik. Je zou technisch gezien dus in de B-finale finaal laatste kunnen worden en nog steeds kunnen blikken. Ook de klassementspunten worden volgens de eindklassering uitgedeeld.

Ik ben zelf heel hyped over het concept van deze wedstrijd, aangezien in veel van de development velden zodanig veel inschrijvingen zijn, dat bij de standaard wedstrijden bijna de helft van de ploegen geen finale vaart. Het concept van de Westelijke biedt ook de achterwacht van het klassement de mogelijkheid om vaker, en meer spannende races te varen.

Alsof het allemaal nog niet spannend genoeg is, kunnen ploegen zich ook nog eens kwalificeren voor het FISU WK dit weekend. Dit is het wereldkampioenschap voor studentenploegen, die overigens ook op de WAB plaatsvindt. Dit weekend is dus alvast een goede oefening op het strijdtoneel van het FISU.

Aan de start verschijnen een mooie 22 boten namens Proteus. MGM en MGD leggen beide weer twee vierzonders neer. Verder gaan Wouter en Floris in een combibootje de baan over. De MGD viermet heeft haar vier boord palen ingewisseld voor vier scullpalen en zal in de dubbeltwee de baan over gaan. Ze mogen het gaan opnemen tegen Floor en Emma, maar ook tegen Leonoor en Laura en tegen Noor en Kyra. Daar houdt het nog niet op, want ook OJD doet nog mee. Hanne met Annelouk en Lisa samen met Alex (Vidar). Naast al deze dames starten er nog een hoop mannen in de dubbeltwee. Renze en Jorrit mogen het direct opnemen tegen hun lichte middengroepmaatjes Luuk en Jari. Ook Rinze en Ids starten in diezelfde voorwedstrijd. Verder starten Dennis en Wouter nog en Roderick en Olaf.

Naast al die tweetjes en viertjes zullen er ook nog een aantal skiffjes verschijnen dit weekend; Anniek, Niek en Iris gaan in hun eentje de baan over. Nu vraag je je nu misschien af: ‘waar is Evie?’. Die is ziek, heb ik vernomen, waardoor het originele dubbeltwee plan van het duo in duigen is gevallen. Verder zal EJD in combinatie met Lagaai starten en wordt er zowel bij de dames als bij de heren in het elite 8 veld in een combiboot gestart.

Heel veel succes dit weekend namens het Venster!