17.6°C, 6Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Henley Royal Regatta

Wedstrijdroeiverslag - 28 juni 2023 - 23:40 - Door Lotte Beukers

Normaal schrijft hij de voorbeschouwingen voor de Knorsity site maar voor deze ene keer....

De dagen worden langer en warmer. Het is eigenlijk tijd om te studeren voor je tentamens. Je wilt immers toch je BSA/P?BSc of een andere willekeurige letter combinatie halen dit jaar. Maar van 10:00 uur sochtends tot 20:00 uur savonds is het in deze tentamenweek mogelijk om het beste roeien ter wereld te bekijken. Zo helemaal gratis op Youtube. Het is niet alleen het beste roeien maar het zijn vaak ook de spannendste races die mee gaat maken. Je zal geen nagels meer over hebben om af te bijten en het puntje van je stoel is je nieuwe vaste plek. Het gaat hier natuurlijk om Henley Royal Regatta.

De Henley Royal Regatta is een historisch en prestigieus roeievenement dat jaarlijks plaatsvindt op de prachtige rivier de Thames in het pittoreske Henley-on-Thames, Engeland. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1839, is deze regatta uitgegroeid tot een van 's werelds meest gevierde en gewaardeerde roeiwedstrijden. De regatta trekt roeiers van over de hele wereld aan, van ervaren topsporters tot getalenteerde universiteitsteams en gepassioneerde roeiclubs. De races volgen een uitdagend knock-outformaat, waarbij twee boten zij aan zij racen over een 2112 meter lange baan. Het parcours begint stroomopwaarts bij het iconische Temple Island en eindigt bij de Henley Bridge, waar roeiers zichzelf tot het uiterste pushen in de strijd om de overwinning. Naast de intense concurrentie staat de Henley Royal Regatta ook bekend om zijn elegante en traditionele sfeer. Deelnemers en toeschouwers worden verwacht de voorgeschreven kledingvoorschriften te volgen, waarbij ze gekleed gaan in klassieke roeikleding, waaronder blazers, gestreepte stropdassen en charmante strohoeden. Dit draagt bij aan de unieke charme van het evenement, dat een combinatie is van sportieve prestaties en een stijlvolle sociale bijeenkomst.

Dit jaar zijn er 4 Proteërs vertrokken naar Engeland om Henley te starten. Dit zijn Evie Rademaker, Iris van den Berg, Vosse Meijssen en Sander Hazelaar. Alle 4 deze roeiers hebben het hele jaar erg hard geroeid om zo in project boten te komen. Evie en Iris zitten in de onder23 acht en Vosse en Sander zitten in de FISU acht. Beide boten gebruiken Henley als generale repetitie voor de toernooien waar ze deze zomer heen zullen gaan om Nederland te vertegenwoordigen. 

Evie en Iris starten met hun acht de Remenhem Challenge cup. Dit is het vrouwen achten veld met open inschrijvingen. Hieraan mag iedereen meedoen en wordt vooral vaak gestart door internationale achten die trainen voor de worldcups of Olympische spelen. De eerste race van Evie en Iris zal op vrijdag zijn tegen Texas University. De exacte tijd wordt op donderdag avond bepaald.

Sander en Vosse starten de Ladies’ Challenge Plate. Dit is een intermediate veld voor mannen achten. De intermediate betekent dat het niet volledig open is, dus roeiers die in dit jaar een worldcup medailje gehaald hebben mogen niet starten maar het betekent ook dat de roeiers die hier aan mee doen te goed zijn voor de studenten velden. De eerste race van Vosse en Sander zal ook op vrijdag zijn tegen de Britste onder23 acht. 

Zorg dat je allemaal gaat kijken wanneer deze ploegen starten, hoe meer mensen er kijken en hup roepen vanuit Nederland hoe groter de kans is dat ze gaan winnen!

link: https://www.youtube.com/@HenleyRoyalRegatta