Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Voorbeschouwing Gyas Meerkamp

Competitieroeiverslag - 23 juni 2023 - 13:59 - Door Hannah Godding

De laatste compowedstrijd van het seizoen!

Het is alweer eind juni en het einde van het collegejaar is in zicht. Algemeen bekend is dat door het lekkere weer en BSA-stress Q4 vaak als het zwaarste kwartaal van het jaar wordt ervaren. De tentamenweek, die voor enkelen al begonnen is, dient als flinke eindsprint. Dus waar beter je vrije uren te spenderen dan in de UB? 

In Groningen. Dit weekend is namelijk de allerlaatste compowedstrijd van het seizoen: de Gyas Meerkamp. En als Groningse vereniging houdt Gyas haar wedstrijd op het Hoornsemeer in het verre, verre, verre Groningen. Dus vergeet studeren en stap alvast in de auto om dit weekend op tijd klaar te kunnen liggen voor de start!  

Maar wat voor wedstrijd wordt er nou eigenlijk gestart dit weekend? De Gyas Meerkamp is een tweekamp met een voorwedstrijd met doorstart en een finale met vaste start. Beetje misleidend dat het dan een meerkamp heet en geen tweekamp, met die naam had je MEER verwacht ;).  

Tijdens de voorwedstrijd wordt er al slingerend over het Hoornsemeer een afstand van 1750m geroeid. Hierdoor is het onmogelijk mee te fietsen tijdens de race en kan aanmoediging alleen ter hoogte van de finish. De start ligt helemaal aan de andere kant van het meer, dus zorg ervoor dat je goed op tijd oproeid. Let op: vlotten kan tot maximaal 30 minuten voor je starttijd! Ben je toch later, dan mag je niet meer meedoen aan de wedstrijd en ben je helemaal voor niets naar Groningen afgereisd.  

De finale is een 450m sprint langs de wal, waardoor uit volle borst de hele race kan worden aangemoedigd. Maar welke diehard roeiers reizen midden in de tentamenweek nou naar het hoge noorden om in 28 graden te bewijzen dat Proteus-Eretes toch echt de beste roeiers op de Gyas Meerkamp heeft?  

Op zaterdag strijden de heren van de Stuurboordbokaal voor een taart. De mannen van Stoplicht, Louter Latex, Coxless en Aan de Bak uit poule 1 en Welvaren uit poule 3, zullen starten. Ook de dames van de Vlietbokaal gaan dit weekend voor de winst. De ploegen Snelweg, Relatief en Waterraaf zullen het tegen elkaar opnemen. Tot slot start op zaterdag een mix boot: Cluboot (spreek je dat uit als Clu-boot of Club-oot?). Deze ploeg bestaat uit een gezellige groep damesclubacht gerelateerde mensen met als stuur onze eigen Commissaris Toerroeien. Zullen zij het O8+ veld domineren? 

Op zondag is het de beurt aan de dames van de Stuurboordbokaal. De ploegen (D)ons Drijfijs, Schiemeerminnen, Paalprinsesjes en (B)enig zullen strijden voor de winst. Daarbij gaan de dames van (B)enig ook meteen voor officieel het bemachtigen van de bokaal! Ook de heren van de Vlietbokaal, namelijk de ploegen Beauvenwater, Consistent en Veni Vidi Bibi, gaan voor de laatste taart van het seizoen. Verder gaan de heren van BeunenTotWeAHHHH en Gladde Boys in de Bokaal der Quadruppel het tegen elkaar opnemen. Daarbij gaan de heren van BeunenTotWeAHHHH niet alleen voor de taart, maar ook voor de bokaal! 

Al met al een zeer spannend laatste wedstrijdweekend. En voor de mensen die wat grappigs willen zien: de Lenteroeiers van Gyas, Asopos, ORCA en Skøll zullen zich dit weekend ook aan de wedstrijd wagen. Tot slot nog een shoutout naar de stuurtjes die alleen voor het sturen helemaal naar het verre Groningen afreizen. 

Veel succes allemaal en smeer je in!