Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Nabeschouwing Ringvaart

Competitieroeiverslag - 04 juni 2023 - 22:09 - Door Charlotte Bourdon

Het was lang, zwaar en pijnlijk. Wat een verrassing

Ik schrijf deze nabeschouwing met nog steeds overal pijn. Maar eigenlijk had ik dat al wel kunnen verwachten, want ik heb zelf de keuze gemaakt om de Ringvaart te gaan boordroeien (waarom zou je dat doen?!). Voor de sfeer, even een kort verhaaltje over hoe zo’n dag er nou uitziet voor een roeier. Je wekker gaat om 4:45, wat erg vroeg is aangezien het pannenkoeken bakken de avond van tevoren toch een paar uur uitliep, maar ondanks de 4 uurtjes slaap word je hyped wakker. Op het station kom je al je andere hyped ploeggenoten tegen en begin je met je handen intapen. Eenmaal bij Asopos aangekomen begin je, na veel wachten want wedstrijden lopen nou eenmaal uit, alvast je mega voorraad aan eten aan te breken. Op een gegeven moment is het dan zover en stap je de boot in, helaas zonder werkende microfoon want zo ver was natuurlijk niet vooruit gedacht. Na de eerste kilometers komt een coach dan toch nog even een nieuwe microfoon brengen, wel handig tijdens zo’n tocht. Na de eerste lange 25 kilometers met wind tegen over de Kaag kijk je vooral uit naar het eerste pauzemoment, waar je in de lange wachtrij kan aansluiten bij de eerste chaotische stopplek waar je eigenlijk niet echt kan aanleggen maar het lukt soort van. En weer door. Roeien, eten, drinken, meer roeien, intern huilen en nog meer roeien. Na zo’n 60 km gaat ook nog eens een bankje kapot, waardoor je lekker tubbend naar de volgende stop doorvaart, waar je tijdens het wachten op een oplossing lekker een massage neemt. En je handen laat intapen bij de EHBO omdat het er zo dramatisch uitziet. En verder nog dingen als veel insmeren en alsnog verbranden, nog meer snacks eten, veel drinken en natuurlijk af en toe een beetje (door je lijden heen) lachen. En dan bij de laatste 500 meter maakt het allemaal niet meer uit. En dan opeens heb je 4200 calorieën verbrand en leg je aan op Proteus, eindelijk klaar! En dan is je tracker plots ook ineens kwijt op het vlot van Proteus.  Wat een dag.

Ook Yvo, onze andere Vensteraar, heeft zich aan de Ringvaart gewaagd. Even wat funfacts. Op Karakter heeft hij met z’n ploeg 82 (?!) bootjes ingehaald, waarvan 4 keer Chiel. Zijn viermetje heeft de eerste 88 km in 11,5 uur geroeid en de laatste 12 km binnen een uur. Eindsprint mag er wezen. Ze zijn niet gestopt bij de eerste stopplaats, om vervolgens net daarna erachter te komen dat de stuurkabel gebroken was. Ook heeft hij drie aardbeienreepjes weer opgekotst tijdens het roeien, heb ik vernomen. Zijn lichtepikkensokken hebben ervoor gezorgd dat hij geen gat in z’n kuit heeft. Ook heeft hij een nieuwe tactiek uitgevonden: geen rug gebruiken. En hij is moe. Of hij het ook leuk heeft gehad weet ik niet, dat zou je hem zelf even moeten vragen. Nou goed verhaal, sportieve Vensteraars. Maar er waren ook genoeg andere bootjes die de Ringvaart hebben geroeid. 

Je hebt altijd van die gekkies die de Ringvaart perse moeten skiffen. Hidde, Furat en Chiel waren van die gekkies. Hidde heeft hem in 8 uur en 21 minuten geroeid, dat kan toch niet leuk meer zijn geweest. Furat zou oorspronkelijk met Mark in de tweezonder gaan, de Horkeboeren (een clubachttraditie), maar Mark kon niet meer en Furat was zo dapper om alsnog te gaan skiffen, met slechts een week aan voorbereiding in de skiff. Met nog geen 100 km aan skifftraining is het best een knappe prestatie om in één dag die 100 km te trotseren. “Een goeie dag voor een ringvaart record, al zal dat vandaag niet gezet worden door Furat” ~ aldus Mark. Djoerd Belt die dit jaar voor de tweede keer stond ingeschreven in de skiff op de Ringvaart was dit jaar fake news, want hij fietste gezellig mee met een aantal ploegjes (en was geblesseerd dus dan is 100km roeien ook niet het allergeweldigste idee). Chiel heeft op zijn vrije dag de Ringvaart in de skiff gestart voor het goede doel Matchis. Zijn bestuursgenootje Björn heeft de Ringvaart meegefietst, waar kan het roeicommissariaat nog meer van dromen? Chiel zijn voorbereiding bestond uit een training 20 km roeien en daaruit deduceren wat zijn totale tijd zou zijn. De eindstand was dat dit neerkwam op een erg snelle inschrijftijd waardoor zijn avontuur pas na 9u ‘s ochtends begon (hij kon tenminste lekker uitslapen!). Alle kilometers na de 20 km bleken toch wel zwaar te vallen. Zo kwam hij 10 minuten voor half 9 bij de sluis in Leidschendam. Al met al was hij om tien uur bij Proteus.
Bij Plantaardig ging de Ringvaart ook verrassend soepel in de mixdubbeltwee. Met je relatie de meest zware en frustrerende wedstrijd van het jaar starten lijkt me toch wel de ultieme relatietest. Het is nog steeds aan, dus dat betekent dat het nog best gezellig is gebleven.
Dan was er nog een mannen dubbeltweetje, Breadhouse. Deze mannen van BeunenTotWeKreunen hebben het record gezet in de dubbeltwee. Naja, dat zeggen ze. Paul en Luuk hadden een record getimed maar in de oorspronkelijke uitslagen was het opeens geen record meer, ook best jammer. Inmiddels is het aangepast in de officiële uitslagen. Gefeliciteerd met deze epische prestatie!
Ook de dubbelviermet ‘Coens oma doloreloggoogol’ heeft de race uitgevaren. Kan iemand mij deze naam uitleggen? Coens oma kwam langs, mega goeie supporter, maar vooral het tweede deel van de naam wekt vragen in mij op. (Update: thanks voor de uitleg Wouter!) Ook Veni Vidi Ringvaart startte in de dubbelviermet en namen twee coaches in allebei hun eigen auto mee. Zo zie je maar weer wie de sportievelingen zijn en wie niet.
Dan had je nog alle achten, waarvan de meeste veel geld hebben opgehaald voor het goede doel. Oud clubacht Chaos, De witte walvis en Relatief waren goed voorbereid op de 100 km. Veel trainingen gedraaid en lange afstanden geoefend om te wennen aan de lengte. LaaGa daarentegen vond trainen voor talentlozen; met slechts één training de week voor de Ringvaart zijn zij ook gewoon easy gefinisht.
Er startten nog tien andere Proteus ploegjes, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe hun ringvaart ging. Ik hoop goed! Dit waren Ringvijf, Oude Lichte Vier, Deam, Rowaways, Eva en Guus, Team Rocket, Chomel en Zwarte 2.6.

En nu door naar wat leuke weetjes en verhaaltjes over de dag.


  • Tegen iedereen werd bij de vierde stopplek gezegd dat de afstand van Asopos (= de stopplek) naar Leidschendam 10km was en dat je beter kon doorvaren in plaats van stoppen bij de stopplek. Eindstand was dit fake news want na die eerste 10 km moest je er nog rustig 5 door. Best lullig.

  • Nereus is omgeslagen in de 4+ bij het instappen in Leidschendam. Best zielig voor ze.

  • De stopplekken waren net jammer met vrij hoge kant waardoor instappen, uitstappen én aanleggen allemaal matig was, alsof 100 kilometer roeien nog niet lastig genoeg is.

  • De Ringvaart eindigt met een 500 meter sprint, heel leuk idee opzich. Maar ik heb grote twijfels over deze afstand. De allersnelste tijd was namelijk 2:17. Er zijn zelfs een paar ploegen geweest die langer dan 5 minuten over deze eindsprint deden. Ouch.

  • Het was lekker weer en er waren veel aanmoedigende mensen aan de kant (zowel meefietsers als random mensen die geen idee hadden wat er gaande was). Er was lekker veel pleziervaart, waardoor we goed konden oefenen met roeien in golven (voor Paul erg handig), super fijn.

  • Het omfietsen om de Kaag was ver. Als beloning mochten de meefietsers op de terugweg met de veerpont over de Kaag (naja voor €1,20).

  • Er was een epische guy in een C1 met 5 flessen sparood. Ik heb geen idee hoe vaak wij hem hebben ingehaald, maar elke keer kwamen we hem weer tegen na onze pauze. Deze strijder heeft volgens mij niet veel gebruikgemaakt van de stopplekken.

  • Een skiff kwam aan ons vragen waar de eerste stop bleef, want hij had geen coach. Arme guy.

  • Skadi startte in een houten acht. Waarom zou je dat doen. En ging toch nog sneller dan bijna al onze achten.


Ik ga nu alvast trainen voor volgend jaar, misschien valt ie dan wat minder zwaar. Tot de volgende!