11.6°C, 5Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Amstel Skoll Cup

Competitieroeiverslag - 06 april 2023 - 11:00 - Door Roan Raben

Amstel Skøll cup, maar dan niet op de Amstel

Komend weekend is het weer tijd voor een wedstrijd in onze hoofdstad, de Amstel Skøll Cup. Deze wedstrijd wordt op de Bosbaan verroeid en niet op de Amstel, wat de naam misschien doet vermoeden. Amstel bier is de hoofdsponsor van dit evenement, vandaar de verwarring. Met 43 ploegen is Proteus-Eretes weer één van de best vertegenwoordigde verenigingen!  Op zaterdagochtend mogen de onervaren C4'en het spits afbijten met hun voorwedstrijden. De onervaren C4’en starten dit weekend voor het eerst een 1000m boord-aan-boord wedstrijd, de Toercie-duizend van de tweede onderlinge (lees: alles behalve 1000m) telt hierin niet. De heren van Glorizon en Uitgeselecteerd zullen na beiden getaart te hebben op de Aegir Lentesprint hun best doen om er ditmaal met de winst vandoor te gaan in poule 1. Ze worden vergezeld door vier andere ploegen van Proteus in deze poule, extra kans op taart dus! Verder starten er drie heren- en twee damesploegjes diezelfde ochtend in verschillende poules. Ook start onze DamesTopC4+ HardTop in het Klassement-veld, na een knappe tweede plek op de Aegir Lentesprint zijn ze van plan de stijgende lijn voort te zetten.  

In blok-2 komen de ouderejaars competitieroeiers aan de beurt. Bij de heren starten drie ploegen in het HERV4+ veld, waarin Consistent verbetering zal zoeken na hun 7e plek op de Gyas-Hunze. In het HERV2X veld starten vijf Proteus ploegen, na een afgelaste TweeHead zal dit voor velen hun eerste wedstrijd zijn van het seizoen. Bij de dames zal de Damesclubacht Oneindig in het DERV8+ veld starten. Een 5de en 4de plek bij de eerste paar wedstrijden beloofd ditmaal de 3e plek (of misschien beter?). Er zijn in blok-2 ook een aantal andere bijzondere wedstrijden over 500m te spotten. Om te beginnen het Dispuut-veld, Team Tank zal hier in een C4+ aan de start verschijnen met onze CM Renze aan boord. Vorig jaar wist Team Tank, onder de Alias ‘De Ontmouwde C4+’, de winst te pakken, zal het ze dit jaar weer lukken? Verder zal ons Beheer proberen de eer van Proteus hoog te houden in het nieuwe Sociëteitbeheer veld, ook zij in een C4+. Last but not least zal onze voorzitster Juliette in een speciaal voorzitters skiffveld starten, dit zal haar eerste wedstrijd ooit in een skiff worden. Juliette start deze wedstrijd in een Overnaedsche skiff met een reële kans op omgaan. Omgaan wil echter niet gelijk zeggen dat de wedstrijd verloren is, aangezien je in het voorzitters veld pas wint als je als eerste op het ere-vlot staat. De winnaar hoeft dus niet eens te finishen, zo heeft Julia, de voorzitster van bestuur 75, vorig jaar bewezen. 

Zaterdagavond zal het Skøll Cup feest plaatsvinden op een externe locatie ipv. op Skøll haar eigen Sociëteit. Dit biedt meer ruimte voor feestende roeiers en biedt Proteërs meer kans om een kaartje te bemachtigen, zou je denken. Echter kwam een ticketlink laat online en waren er de nodige technische problemen, hulde aan de roeiers met een kaartje want het werd ze niet makkelijk gemaakt. Gelukkig is Amsterdam een grote stad, dus alternatieve uitgaansgelegenheden zijn er genoeg.  

Op zondag mogen de OnervarenC4’en weer vroeg uit de veren voor, wellicht een beetje brak als er de avond ervoor is gefeest (volgens velen de ultieme Compo-experience). In de dames-poule 1 staan de Fluitketels 4e en zullen samen met Kameleon en Natte voetjes een plekje in de A-finale en misschien wel de winst proberen te pakken. Verder start er nog een heren- en damesploegje in poule 2 en 3 respectievelijk. Onze HerenTopC4+ OffTopic zal in het klassement-veld starten, wellicht heeft het recent verkrijgen van een vaste stuur de jongens moed gegeven extra hard te trappen dit weekend. 

Aan het einde van de ochtend mogen de ouderejaars weer. De Heerenclubacht Ambetant zal, na al tweemaal de winst in de bokaal te hebben gepakt, weer op zoek gaan naar taart en misschien wel een baanrecord in het HERV8+ veld, ditmaal voltallig zonder invallers. AandAcht start hetzelfde veld en zal proberen hun stijgende lijn in de Kruithuisbokaal voort te zetten, vanaf nu hebben ook zij hun eigen boot. In het HERV1X straten Emre, Gijs en Floris. Op de Skiffhead waren ze respectievelijk 7de, 8ste en 9de geworden in hun veld, zullen ze dit keer weer zo dicht bij elkaar liggen? Toch een beetje bijzonder op zo’n Compo-wedstrijd is het HE1X veld, hierin starten ouderejaars Wedstro’s Reinoud en Sander. Lichte pik tegen zware bal, wie trekt hier aan het langste eind? Verder starten in de tweezonder Japs en Flaps (Jasper en Tim) en 22RDK (Abel en Tijmen). Een coole naam is in deze bokaal misschien belangrijk want Boomer en Zoomer (Euros) staan tweede. Er starten ook nog twee damesploegen in het DERV4+ veld, in het bijzonder Relatief die naast in hun Ringvaart-trainingen in een 8+ gewoon 5de staan in de Vlietbokaal.  

Dit belooft een druk weekend te worden met veel vermaak, namens het Venster wil ik iedereen veel succes wensen dit weekend!