Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Nabeschouwing Gyas Hunze race

Competitieroeiverslag - 01 maart 2023 - 15:15 - Door Cathelijn Bogers

Er is gehuppeld als koeien

Het afgelopen weekend was het tijd voor de 46e editie van de Gyas-Hunze race, een achtervolgingsrace op de Groningse grachten van 2.4 kilometer, met maar liefst zeven bruggen. Aangezien geen van de Vensteraars de reis naar het verre Noorden heeft gemaakt (zo is er ook niet genoten van shotjes) is er een hulplijn in de vorm van de Toercie ingeschakeld, dank daarvoor! Waar wij als redactie afwezig waren, waren er meer dan 1500 roeiers aanwezig op de wedstrijd, waarvan 28 ploegen van Proteus.

Al met al was het een prachtig, maar koud, weekend. Voor de fluitjes was dit de eerste wedstrijd in hun eigen ploeg. Zoals het hoort is er ook bij deze wedstrijd hard gechilld op de BoWa en hebben sommigen ondervonden dat je toch wel dronken kan worden van de hele dag bier drinken. Het is een zwaar leven, dat competitieroeien. Op zaterdag waren er stroeve weersomstandigheden met hagel of sneeuw, daar zijn de meningen over verdeeld. Zondag heeft gelukkig de hele dag de zon geschenen.

Ook dit weekend waren de boten van Proteus populair bij andere verenigingen, zo is de General uitgeleend aan Laga. Deze ploeg vroeg onder andere of de slag op bakboord of stuurboord moest en aan welke kant de rigger dan moest zitten, ook wilden ze graag weten waar het roer van de boot te vinden was. Verder werd deze boot getild als een C4+. Naar eigen zeggen hadden ze vaker in een gladde boot geroeid maar dat was niet te zien en zorgde naast enkele hartaanvalletjes bij Proteus ook voor vermaak. Een andere mooie verschijning dit weekend was de Enno Zuidema. Deze boot is verkocht aan Asopos, die hem vervolgens hadden uitgeleend aan Phocas. Het resultaat: een boot met een Proteus-Eretes sticker, Asopos palen en Phocas roeiers. 

Op zaterdag is bij de dubbel vieren BeunenTotWeKreunen wederom 2e geworden, dit is de 4e of 5e keer op rij dat zij 2e worden in Groningen. De Gladde Boys zijn 6e geworden. Bij de gladde vieren zijn de dames van Waterraaf is 8e geworden en Relatief 4e. Bij de dames C4+en is Hardtop 5e geworden, de Fluitketels 6e en zijn de Paalprinsesjes 14e geworden, waarbij de dames topC4+ aardig wat boten heeft ingehaald. AandAcht heeft gestart met een combinatie van mannelijke worstjes en zijn 3e geworden. Bij het open C2+ veld werd het pas echt spannend, Lola en Luuk zijn 4e geworden, Joost en Dagmar zijn niet gestart, trouble in paradise? Gelukkig is Proteus er dit jaar wederom met de winst vandoor gegaan in het relaveld, dankzij Nienke en Djoerd, ook wel bekend als “Noerd”. Er is goed bewezen dat het een rela is, naar verluid waren er meerdere (gore) tongslagen aanwezig. Dit is overigens ook de enige taart die we hebben gewonnen dit weekend.

Het feest was een succes, maar misschien was de bar overname daarna nog wel veel leuker, het leek net alsof je op de barzolder stond, zoveel Proteërs waren er.

Op zondag was het de beurt aan Oneindig, die een keurige 3e plek hebben veroverd. Ook mochten de heren fluitjes van start. Offtopic werd 17e, de SCHIEters werden 16e, Flamma werd 15e, Glorizon werd 13e en Uitgeselecteerd werd 11e. Bij de heren in de 4+ werd PartySquat 13e, Consistent 7e en Veni Vidi Bibi 4e. In het andere blok werd Canes Ad Remos 4e, Badbeer 3e en AandAcht 2e. Op zondag was het de beurt aan het familieveld, waar onze voorzitter aan mee deed. Zij roeide de wedstrijd samen met haar zus, oud-voorzitter van Gyas. Zij moesten strijden tegen een extro van Gyas die samen roeide met zijn schoonmoeder, een fanatiek roeister van Hunze. Bij de start klonken de woorden “ik heb haar net geleerd om te scullen tijdens het oproeien” uit de Proteus-Gyas boot. Er is gebeund voor het leven maar het mocht niet baten, prominentie is niet alles, ze werden 2e op 5 seconden afstand.

Vol goede moed na het begin van het wedstrijdseizoen was het tijd voor een mega snelle BoWa oplaadsessie. Die reed om 17.45 weg. Als van ouds heeft de Toercie maar 6 uur geslapen dit weekend. De terugweg was erg gezellig, er viel namelijk een trein uit dus bijna iedereen zat in de trein daarna. Kortom, het winnen van taarten bleek helaas geen fluitje van een cent, maar het was een rustig en erg geslaagd weekend.