Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Nabeschouwing Argo Najaars Slotwedstrijden

Competitieroeiverslag - 09 november 2022 - 21:10 - Door Irene Backers

De najaarsbokaal is afgesloten maar hoe? Ondanks dat we maar negen inschrijvingen hadden voor de wedstrijd, was het toch een enerverend weekend waarin veel gebeurd is. 

Op zaterdag was het de beurt aan zeven van onze ploegen: twee dames dubbeltweetjes en vijf heren viermetjes. De dag begon met de dames in de dubbeltwee. De Ziekenboeg was waarschijnlijk toch niet meer zo ziek als de naam doet vermoeden want in poule 1 werd een keurige derde plek behaald. De dames van Linda-Lotte met noch Linda noch Lotte in de boot (van waar dan deze naam vraag ik mij nu af) werden 9de. Daarna was het de beurt aan de mannen in de viermet. Poule 1 werd gedomineerd door Proteus met zowel de eerste, de tweede en de derde plek. Voor wie de eerste plek was? Zeuven uiteraard. Ze hebben daarmee hun vierde overwinning in vier wedstrijden geboekt en mochten ook de bokaal in ontvangst nemen die ze bij de Asopos al veilig hadden gesteld! A-boot, pseudoniem voor Beuncommissariaat, werd tweede, Badbeer werd derde en Beauvengemiddeld werd tiende. In poule 2 werd Consistent 6de.

Dat Zeuven wederom heeft gewonnen is natuurlijk mooi maar de sensatie bij de 1000m kwam toch echt van Argo en Triton. De gele banaan van Triton met een invaller van Argo op boeg flikte een bijzonder kunstje. De boeg was vergeten zijn dol dicht te draaien en was al ruim voor de keerboei zijn paal verloren. Aangezien de keerboei al na 250 meter was ligt zijn paal waarschijnlijk ergens net na de start op de bodem van het Wageningse Havenkanaal. Dit betekende dat Triton de wedstrijd moest roeien met alleen de nummer 3 en 4 hoewel de nummer 2 toch een beetje kon helpen door bij de keerboei te houden en door de rest van de wedstrijd als zijwieltje te fungeren. Mocht je nou denken dat deze boot de traagste in het veld was, dat is niet zo. Er is een Gyas boot die nog ruim anderhalve minuut langer over de 1000m heeft gedaan... En ook bij de keerboei hebben ze het voor elkaar gekregen om een ploeg van Argo in te halen. Nou was het ook wel zo dat de boeg van de Argo ploeg het een goed idee vond om nog even snel zijn trui uit te doen bij de keerboei.

Na de 1000m met keerboei was het tijd om even uit te rusten, voor de 500m verroeid ging worden. Dit bood de kans om het verenigingsgebouw van Argo beter te leren kennen waaronder ook de ergozolder. Dit bleek een uitstekende plek voor de Proteusdelegatie om te chillen, al kwamen de Argonauten wel even controleren of er niks illegaals gebeurde. We zouden toch maar bedenken om een baantje te gaan ergometeren op de wedstro ergo’s.

Bij de 500m was er geen keerboei die voor spanning en sensatie kon zorgen dus werd er wat anders bedacht. Bij de Asopos bestuurs-viermet met daarin ook Björn en Johannes ontstond het fantastische idee dat een sok niet alleen om je bidon kan maar ook om een blik bier. Met nog vier andere ploegen werd de strijd gestreden wie het snelste 500m kon roeien en gelijk na het sein ‘door’ een blik kon adten. Het werd getimed maar wie het snelste was is voor mij onbekend gebleven :’(

In tegenstelling tot de Asopos Najaars was er bij de Argo Najaars zoals het hoort wel een feest op zaterdag. Maar vanwege de hoge prijs en korte duur van het feest was er bij de Zweth toch meer animo om naar het feest van de Korfbalvereniging te gaan. Björn vond het hier blijkbaar zo ongezellig dat hij plotseling was verdwenen en in de appgroep stuurde ‘Kan iemand mij even bellen?’ om even later het belang te benadrukken door er achteraan te sturen ‘Het is urgent’. De ingang van de gymzaal was blijkbaar zo goed verstopt dat ie onvindbaar was...

In diezelfde gymzaal werden op zondag om 9:00 uur al weer de eerste wedstrijden gespeeld dus de Zweth moest al vroeg uit de veren. Gelukkig niet voor niets. Er startte op zondag namelijk maarliefst één ploeg. De dames van Relatief hadden zich vanwege het ontbreken van een stuur teruggetrokken waardoor heel Proteus zondag bestond uit Hocus Focus en de Zweth maar dit mocht de pret niet drukken. Wat de pret wel mocht drukken was dat de NS had bedacht om op zondagochtend één trein te laten uitvallen. Welke trein dit is mag je zelf invullen. Gelukkig waren de dames van Hocus Focus alsnog op tijd bij Argo en was de Zweth niet voor niets gekomen. Björn was zondag nogmaals in een roeiboot te vinden als stuur van de composarissen boot.

Waar het zaterdag nog aardig weer was, hebben de Argo Najaars Slotwedstrijden hun naam zondag dubbel en dwars waar gemaakt, het Wageningse Havenkanaal leek namelijk meer een golfslagbad dan een kanaal. De roeiboten waren niet de enige boten die moeite hadden met de wind. Een zeilboot die tegen de wind in het kanaal wilde uitvaren had weinig succes. Na vele verwoede pogingen maar steeds weer teruggeblazen te worden en alleen maar rondjes te varen gaf de zeilboot de moed op. Vanuit het clubhuis van Argo kon alles goed bekeken worden en vooral het zo nu en dan geërgerde commentaar van zeilinstructeur Klaske was genieten. 

Na het zeilavontuur was het weer tijd voor de roeiboten. Tot nu toe was het nog droog maar bij de 500m begonnen de eerste regendruppels te vallen. Toen de meeste boten van het water af waren en afgeriggerd moesten worden, kwam de voorspelde regen toch echt aan in Wageningen. Door het terugtrekken van Relatief had Hocus Focus de eer om twee boten te mogen afriggeren en om de bowa op te laden. Makkelijk klusje zou je zeggen met maar negen inschrijven. Om 16 uur waren alle boten al afgeriggerd maar helaas was de bowa nog bij de Novembervieren en zou ie op z’n vroegst pas om 20 uur in Wageningen aankomen. Tijd genoeg dus om de ‘best burgers in town’ te testen, de najaarsbokaal mooi af te sluiten en drie keer alle riggers, bankjes en palen klaar te leggen voor als de bowa er is.

Na lang wachten was om 20:45 dan eindelijk de bowa daar en was het tijd om speedy gonzales de bowa op te laden en naar huis te gaan. Totdat bleek dat de bowa maar twee palenbakken had die al best efficiënt waren ingeruimd door de wedstro’s en er daarom een heel aantal palen op de bowa gebonden moesten worden. Het ziet er cool uit maar het duurt toch echt een stuk langer dan alle palen in een bak knallen. Dus na anderhalf uur opladen was het tijd om plankgas terug te rijden naar Delft. Hele dikke shout-out naar Chiel <3 die eerst van de Novembervieren naar Delft is gereden en daarna nog naar Wageningen om ons op te halen. Mocht je je nou zorgen maken dat er binnenkort een parkeerbon op de mat ligt voor te hard rijden, maak je niet druk. De vebu gaat volgeladen met 7 mensen, 3 fietsen en 7 paar bokjes en schragen berg af niet harder dan 140 km/h. 

Mocht je deze week nog een sog activiteit zoeken, bel Björn even en vraag hem of hij al in een zwart gat is gevallen nu de najaarsbokaal afgelopen is.