Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Nabeschouwing Asopos Najaars

Competitieroeiverslag - 05 november 2022 - 14:22 - Door Marnix Tijhuis

Flitsende Fluitjes op de Bosbaan

Er zijn niet veel dingen mooier in het leven dan zaterdag om 7:00 op de bosbaan aankomen, je eerste halve liter een halfuur later open trekken en rustig de zon zien opkomen over de roeibaan. Deze rust stond in groot contrast met de georganiseerde wanorde dat de rest van het weekend zowel op als naast het water plaatsvond, namelijk de 51e editie van de Asopos Najaars. Met maar liefst 76 braviale inschrijvingen had Proteus-Eretes de meeste bootjes op het water liggen, met als hoofdnummer natuurlijk de Heren en Dames Onervaren C4+en. 

Waar deze wedstrijd normaal gesproken bekend staat als het moment waar de eerstejaars laten zien dat ze al een beetje kunnen roeien maar het nog een beetje verfijnd moet worden, liet dit jaar de wedstrijdorganisatie zien dat zij ook nog veel moesten leren. De voorwedstrijden van het Dames Onervaren C4+ veld hebben namelijk historische tijden opgeleverd. Bij de meeste races kwamen de tijden net iets boven de twee minuten uit, wat aansloot bij de verwachting. Echter zijn er ook wedstrijden waar alle ploegjes een tijd van 10 minuten neer zetten. Dacht je dat dit wat langzaam was, voorwedstrijd 4 deed volgens time team een halfuur over 500m en voorwedstrijd 5 zelfs anderhalf uur. Andere ploegjes gingen juist sneller dan het licht en zetten negatieve tijd neer. Al met al was het naast roeien ook op natuurkundig gebied een baanbrekende ochtend in Amstelveen.

Gelukkig ging iedereen die als eerste in hun voorwedstrijd over de streep was gekomen door naar de kwartfinale, dus daarover was weinig discussie. Voor de loting van de herkansing was het natuurlijk wel herres, want de tijden waren lastig met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk had men besloten om iedereen in de herkansing een time-trial te laten varen. Inmiddels deed de tijdwaarneming het weer dus kon er een eerlijke race worden gevaren en er kon wat tijd worden bespaard. Er was namelijk al een uur uitloop ontstaan, waardoor volgens de oorspronkelijke planning de A-finale een tweede carpit noctem zou worden. 

Na deze time trial stonden 7 dames ploegjes van Proteus in de kwartfinale. Hiervan wisten SG D4 en SG D6 + D8 (dus een combi van D6 en D8) zich te plaatsen voor de halve finale. Beide ploegjes werden hier 6e, dus er zat helaas geen B-finale in, maar ze kunnen zichzelf toch de sterkste Dames Proteus ploegjes van het weekend noemen. Gefeliciteerd! De finale kon met het laatste straaltje daglicht gevaren worden, dit waren zeker mooie plaatjes, maar wie er gewonnen had was niet heel duidelijk, dus dat laten we ook achterwege. 

Dit jaar startten er ook twee lichte dames ploegjes in het Dames Onervaren C4* veld, SG D7 en SG D8. Zij haalden beide de A-finale en werden hier respectievelijk derde en vijfde. Er startte ook een 4+ van de Heren  wedstrijdvoortraining. Zij wonnen knap hun voorwedstrijd, maar moesten in de A-finale genoegen nemen met een derde plek. 

Dit weekend bleek ook maar weer eens dat we als Proteus erg gelukkig mogen zijn met een grote vloot en een vervoercie die heel veel bootjes kan vervoeren. Als namelijk op zaterdag blijkt dat je van een van je achten maar de helft van de boot hebt meegenomen is dat helemaal geen probleem, want op beide dagen werden maar 3 achten gebruikt, terwijl we er 4 in totaal bij ons hadden. Zo konden we mooi de palen van de Master uitlenen aan Orca, die de palen van een van hun achten waren vergeten. Pro tip: Neem altijd een reserve 8 mee

In deze drie achten zaten op zaterdag twee heren wedstrijdvoortraining ploegjes en de HAPK clubacht Godzeidrank. De laatstgenoemde haalde als enige van deze ploegen de A-finale en werd hier knap tweede. 

Behalve het grootste nummer werd er ook in kleinere nummers geroeid op zaterdag. Cornelis, Tygho, Alexander en Céderic startten allemaal in de skiff. Céderic kwam als eerste over de streep, weliswaar was dit in de B-finale. Tygho haalde als enige de A-finale en haalde hier een mooie derde plek. 

Groot spektakel was er in het Heren 2x veld. Hier lagen namelijk Chiel en Renze (aka Chrenze) onze commissaris wedstrijdroeien en materieel aan de start. Chiel moest heel diep in zijn kast zoeken, maar gelukkig vond hij daar toch een compo shirt. Met in totaal precies een training gedraaid te hebben stapten ze in de boot. Vanaf de kant was er enige zorg toen er tijdens de warming up verdacht veel strijkjes werden gedaan, maar dit bleek allemaal gepland. Dit bleek tevens een sterke tactiek, want de voorwedstrijd werd met gemak gewonnen. Dat er in andere voorwedstrijden eventueel een halve minuut sneller was gevaren waren zorgen voor de A-finale.  In deze A-finale kwamen ze Teunis en Yoari van Dubbel Onnorthodox tegen. Deze mannen hebben het staand uitzetten tot kunst verheven, mede hierdoor waren zij ook sneller dan Chrenze. Het leverde voor Proteus een vierde en vijfde plek op. 

De ouderejaars dames waren ook vertegenwoordigd op zaterdag, namelijk het Dames Ervaren 4+ veld. Hier haalden Hocus Focus en Relatief de B-finale en Adtrupt de A-finale. De Gladde Boys startten in het Heren ervaren 4* veld en behaalden hier een tweede plek in de A-finale. Helaas werd er op zaterdag dus geen taart behaald, maar het Venster heeft toch geklonken! De Gladde Boys hadden namelijk in hun veld de Najaarsbokaal gewonnen! Van harte gefeliciteerd!

Zondag mochten de mannelijke Fluitjes laten zien wat ze in petto hadden. Dit ging best prima, maar liefst 11 ploegen hadden na de voorwedstrijd en herkansing de kwartfinales bereikt. Volgens de wedstrijdleiding was voor deze kwartfinales “eerlijk geloot”. De 11 Proteus bootjes konden verdeeld worden over 9 mogelijke kwartfinales. Maar liefst 9 van onze ploegen werden in de eerste 3 kwartfinales gezet. In de eerste kwartfinale droegen zelfs 4 van de 6 ploegen het Proteus blauw. Toen iedereen voor de eerste kwartfinales lag te wachten , leek het of er een Proteus armada op de Bosbaan verschenen was. Hoewel dit mooi was om te zien voelde die loting toch een beetje jammer. Van de 11 boten waren en nog maar 2 over in de halve finale: SG H7 en SG H1. SG H1 had net pech, want met 1:52,31 hadden zij de snelste Proteus tijd van de dag gevaren, maar het was helaas niet genoeg voor een A of B-finale. Dit lukt SG H7 met een tijd van 1:55,82 wel. Beide ploegen mogen trots zijn op deze prestaties!

Vlak voor de halve finales werd door niemand anders dan de heren van Zeuven de eerste taart van het weekend binnengehaald in het Heren Ervaren 4+ veld. Met een tijd van 7:08,93 kwamen ze ruim als eerste over de streep. De heren van A-Boot hadden een goede start en konden lang mee gaan met hun Proteus collega’s, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een derde plek. Met deze overwinning hadden de heren van Zeuven ook gelijk de bokaal veilig gesteld. Gefeliciteerd!

Nadat het Venster voor Zeuven had geklonken gebeurde er iets heel moois. Bijna elke Proteus boot die voorbij kwam behaalde namelijk een taart! Drie van de 4 heren van A-Boot waren namelijk heel snel transformer autobot style geswitched naar U-Boot en wonnen hier in 7:21,93 het Heren 4* veld. Zij werden gevolgd door de Dames Voortraining die in een hele spannende race met 7:17,80 twee seconden sneller waren dan Orca en ook een taart binnen haalden! Daarna was het de beurt aan Anouk & Martiene. Zij hadden afgelopen voorjaar de bokaal met overmacht gewonnen en wilden nog een keer samen een wedstrijd winnen. Het was zeker niet makkelijk, want ze moesten het opnemen tegen drie middengroep bootjes van Skøll en Asopos (eervolle vermelding voor het ploegje “Fakka Louter Besties” van Asopos in dit veld). In wederom een spannende wedstrijd kwamen zij met een tijd van 8:00,76 in een mooie braviale tijd over de streep. Hun voorbeeld werd gevolgd door McSnoek, die in de B-Poule van het Heren Ervaren 4+ veld wisten te taarten. Alle roeiers gefeliciteerd! 

Toen was het tijd voor het Heren 8+ veld. Hier startte het prachtige combinatie ploegje “Broodhuis x Gyros x Fêta”. Djoerd, Tygho, Céderic en Paul als stuur waren met andere heren van Gyas en Thêta uit de skiffbokaal samen in een 8 gestapt. Zij hadden geen last van het feit dat ze opeens met 7 anderen in een boot zaten en boord moesten roeien in plaats van scullen, want ze kwamen in 6:30,58 als eerste over de streep! Hierna mochten drie verenigingen tegelijkertijd hun verenigingslied op het erevlot laten klinken. Aangezien we toch al goed opgewarmd waren hadden we een goed volume en klonk het Venster als langste van de drie. 

Tot slot kwamen de dames van Quadrip met onze eigen commissaris loods als eerste over de streep in het Dames Ervaren 4* veld in een tijd van 7:55,83. Met deze overwinning behaalden zij ook de eindoverwinning in de bokaal. 

Al met al een prachtig weekend in Amstelveen met heerlijk weer, veel nieuw roeitalent, 7 taarten, 3 bokalen en veel mensen die daardoor hun stem een aantal dagen kwijt waren. 

Tot volgend jaar!