Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Nabeschouwing Army Regatta

Competitieroeiverslag - 26 oktober 2022 - 15:35 - Door Irene Backers

Kunnen militairen een roeiwedstrijd organiseren?

Geschreven door Annika.

Na binnenkomst met paspoortcontrole kon de wedstrijddag in Breda beginnen. Op het terrein konden roeiers en toeschouwers vanaf de duidelijk aangegeven paden een tank of straaljager bewonderen. Helaas mocht je hier zelf dan weer geen fotos van maken. De dag kon beginnen met een stuurinstructie, waarin de orga ter plekke bedacht dat het tijdens een achtervolgingsrace eigenlijk veel praktischer is om eerst de snelste boten te laten starten en daarna pas de langzamere nummers, in plaats van andersom. Dit resulteerde in chaos bij de start met wegwaaiende boten die allemaal meerdere keren gehusseld moesten worden op een andere volgorde dan hun rugnummers. Verder werden de stuurtjes bang gemaakt voor de vele "obstakels" die ze onderweg tegen konden komen, iets wat later in praktijk wel mee bleek te vallen. Omdat het een relatief kleine wedstrijd met maar twee blokken was, heerste er verder een redelijk relaxte sfeer op het militaire terrein. 

Onze roeiers konden beginnen aan een goeie 6,5 kilometer oproeien. Hierbij moesten ze trouwens wel opletten om niet omvergevaren te worden door een van de vele mobo's waarmee onder andere de IRIS, het bestuur en de Zweth (of de "gasten en VIPs" zoals ze het in Breda noemden) rondgevaren werden. Daarna kon de wedstrijd beginnen. Die bleek overigens toch echt wel 4,5 en dus niet 4,2 kilometer te zijn. Ondanks de op sommige momenten flinke tegenwind hebben alle roeiers hem netjes uitgevaren.  

In de skiff voer Iris voor het eerst na een blessure een nette tijd met 23:02.9. In het dames dubbel twee veld werden Sophia en Lotus en Hannah en Sanne respectievelijk 6e en 8e. Jasper en Tim voeren in het 2- veld een tijd van 19:35.3. In het 4* veld moest Zeuven helaas hun meerdere erkennen in een combibootje van Dudok van Heel en de Tilburgse Open Roeivereniging met een tijd van 17:41.6. In het Najaarsbokaal 4* veld werden de Gladde Boys 1e. Hun veld bestond weliswaar slechts uit twee ploegen maar toch is het ze gelukt Gyas met een verschil van meer dan twee minuten achter zich te laten.

In blok twee waren onder andere de mannen skiffjes aan de beurt. In het H1x Najaarsbokaal veld werden Céderic, Tygho en Cornelis 4e, 5e en 8e. In het open H1x veld voer Djoerd naar een 3e plek. Quadrip moest dit weekend helaas genoegen nemen met de tweede plek met een verschil van slechts 3 seconden op een Argo ploeg. In het H4+ veld werden de mannen van Beauvengemiddeld (met invaller van VeniVidiBibi en een stuur van Consistent) 4e met een tijd van 20:50.3. Tot slot werden de Pink Ladies 1e! ... in een veld zonder tegenstanders.  

Na een efficiënte bowa-oplaadsessie, was het tijd voor de prijsuitreiking. En dat pakten ze in Breda serieus aan. Iedereen die op het terrein rondliep werd verzocht plaats te nemen in een soort bioscoop zaal. Daar werden onder toeziend oog van een portret van de koning en koningin en Bram Dudok van Heel de taarten uitgereikt. Luitenant generaal Mario Verbeek had deze eer gekregen en genoot daar zichtbaar van. Na een speech over samen zijn en defensie (die toch ook een beetje als een recruitment aanvoelde) en een kleine steek naar iedereen die niet in de prijzen gevallen was (dat vond hij bijna zielig, aangezien het er zoveel waren), mochten de winnaars het podium op komen en werden er heuze medailles omgehangen. Ondanks dat de verenigingsliederen wat onverwacht kwamen voor deze niet zo stuko generaal danste hij vrolijk mee op de maat. Dudok besloot dat ze niet achter konden blijven met het zingen en zette daarom bij hun overwinning maar het Wilhelmus in (waarop de militairen in de zaal netjes in houding gingen staan, want dat hoort zo). Het Venster mocht ook nog twee keer klinken voor de Gladde Boys en de Pink Ladies, die dus respectievelijk 1 of geen tegenstanders achter zich hadden gelaten. Gelukkig zijn er geen Proteërs getackeld door de marechaussee en kon iedereen na een geslaagde dag weer de trein naar Delft pakken.