11.4°C, 3Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Tromp Boat Races

Wedstrijdroeiverslag - 14 oktober 2022 - 16:13 - Door Maud Meerkerk

Laatste brug equals loco gaan. 

Naast de compo’s is het aankomend weekend aan de wedstro’s (en extro’s) om te stralen op de eerste wedstrijd, de Tromp. Slechts de roeiers zullen stralen, want de weergoden laten het te wensen over. De 37e Tromp Boat Races worden als altijd verroeid op het Hilversumse Kanaal over een baan van wel 5,2 km lang, waar de compo’s de 4.5 km van de PEiL al ongezellig vinden. Niet alleen de wedstro-sectie zal aanwezig zijn, ook onze IRIS reist af naar Hilversum om de Tromp te klokken. De uitslagen zullen dus te vinden zijn op; hoesnelwasik.nl. 

Maar liefst 41 keer zal er een Proteus boot aan de start verschijnen. Dit hoge aantal komt mede doordat er durfals zijn, zoals Jim, DJ en Danique, die twee keer de baan zullen trotseren. Wat de Tromp origineel doet, is dat de startlijsten gebaseerd zijn op de resultaten van vorig jaar, dit betekent dat Ingmar, Mieke (die dit jaar de Tromp in het zware veld start) en Marije waarschijnlijk achter elkaar gaan starten. Gaan zij elkaar gek maken of kunnen zij op deze manier juist het beste uit elkaar halen? 
Verder is er een nieuwe dames 2x, namelijk Janique (Janna en Danique). Iris en Evie starten voor het eerst niet met elkaar in de boot, maar in de skiff. De grote hoeveelheid skiffs is te verklaren door de bonds trials die in januari zijn voor de Olympische Spelen in Parijs. Je kan hiervoor uitgenodigd worden wanneer je de tromp snel skifft. Dit betekent dat bij de mannen en vrouwen de volledige subtop meedoet. 

De mannen worden ook voornamelijk vertegenwoordigd in skiffs. Pieter, Vosse en Sander gaan het elkaar ingewikkeld maken in het HSA 1x veld. Jim maakt een comeback en kan met Johannes oproeien voor het HSB1x veld. Natuurlijk mogen we Sidi, Reinoud en DJ hier niet vergeten. Ook zij gaan skiffen, maar dan in het lichte veld. Als enige van de mannen gaan Niek, Pjotr en Ids dit jaar niet mee. De lichte mannen worden geteisterd door blessures. Ter compensatie gaat de lichte 4- van afgelopen jaar, met Ketting, Chris, Jarem en DJ, een poging doen in een 4+ om een blikje te harken. Verder leek het Stefan en Jiri leuk nog maar een keer mee te doen om de knikkers in het HM2x veld. 

De middengroep, zowel dames als mannen, gaan 4+en en wie daar het snelst gaat, valt nog over te twisten. Afgelopen weekend was er een spar waardoor er een indicatie is. Joppe, Breed, Floris en Hein hebben toen het veld aangeveegd, maar flikken ze dit trucje opnieuw? Ze moeten daarvoor wel Hiddel trotseren, want die komt speciaal terug vanaf Argo om een 4+ op te vullen. De MGLM gaan 2x’en, aangezien er één 2x overblijft dit jaar is het leuk om te zien wie er daar hardst gaat. De Tromp is de laatste vergelijking voor het selectiemoment, dus bij twijfel; meer benen! 

Jammer genoeg doet Lennart van Lierop (van Skøll) voor het eerst niet mee. Hij roeit nu eindelijk bij de bond mee, dus gaat voor het eerst in lange tijd niet de tromp winnen. Dit betekent natuurlijk wel ruimte voor nieuw talent en aan onze enorme startlijst te zien, is er hoog ingezet. Alle roeiers, coaches, stuurtjes en cheerleaders, succes!