7.1°C, 2Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Henley Royal Regatta

Wedstrijdroeiverslag - 29 juni 2022 - 09:52 - Door Lotte Beukers

De oudste roeiwedstrijd ter wereld

Geschreven door: Vosse

De Henley is begonnen! De oudste roeiwedstrijd ter wereld is dit jaar voor het eerst begonnen op een dinsdag. Er zullen hier roeiers uit de hele wereld strijden in verschillende boten/diciplines om uiteindelijk op zondag de finale te winnen. 

In Henley is elke race een 1 tegen 1 race. De winnaar mag door, de verliezer mag naar huis. Wanneer je verloren hebt, mag de boot nieteens terug in de boten-tent. Deze enorme tent, met aan het begin van de week bijna 700 boten, loopt dus langzaam leeg. Doordat het 1-tegen-1 races zijn, komt er ook veel meer een mentaal aspect bij kijken. Je kan daadwerkelijk een tegenstander mentaal breken door kneiterhard te starten. Een bekende quote van Maarten van Blokland: Degene die het eerst denkt aan verliezen, verliest. Voor de roeiers is het belangrijk om niet gek gemaakt te worden door te tegenstanders en door het festijn op de kant, maar om juist de snelste 2112 meter neer te zetten.

Deze week starten er 2 boten met Proteers. Als eerst zal de OJZ 4+ starten, met Pieter Cornelis Degeling, Nils van der Ent, Johannes Lakke, Niek van der Grift en Meike Lafeber. Deze zal woensdag om 14:20 Engelse tijd / 15:20 Nederlandse tijd starten tegen Univ. of California in de achtste finale van de Prince Albert Challenge Cup. Samen met hun coaches Victor Waegenaere, Steven Coevert en Jeroen Groot zijn ze maandag achter de bowa aangereden. 

Als tweede start ik (Vosse) met de FISU/Henley/WC3 acht. We hebben afgelopen weekend een prima NK gevaren, en zijn klaar om deze week de Ladies' Challenge Plate te winnen. Onze nieuwe profcoach, Karen van Vianen, is ook mee als coach van deze acht. Er zijn maar 8 boten in ons veld, dus we starten op vrijdag de kwart-finale tegen Dartmouth College.

Je kan deze hele week de livestream bekijken van Henley, en zeker op zondag is dat een aanrader. Dan zullen alle finales gevaren worden, en dan zullen er ook echt grote namen meedoen. Verder schijnt het dat Julia en Merel, de P en de CW, naar Henley zullen vliegen wanneer de OJZ4+ in de finale ligt zondag.

Interessante feitjes over Henley:
- Er is naast de finish een exclusief borrelterrein/tribune waar veel Engelsen flaneren in hun fancy jasjes/jurken: The Stewards Enclosure. Zonder toegangspas van 190 euro en fancy kleding kom je hier niet binnen.
- Deze wedstrijd vindt plaats naast het gebouw van Leander. Leander is een van de oudste roeiverenigingen ter wereld, ze hebben in 2018 vo hun 200 jarig bestaan gevierd.
- In de Nereus 4- hadden ze een blessure. Als invaller hebben ze Dirk Uittenboogaard gefixt (goud in Tokyo, daarna gestopt).
- Het opladen van de botenwagen in Delft stond al redelijk lang gepland op maandagochtend 6:30. Dat was wel vroeg.

 https://m.youtube.com/watch?v=mXhuVfg9LmM