13.6°C, 5Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Orca Slotwedstrijden

Competitieroeiverslag - 17 juni 2022 - 19:48 - Door Marnix Tijhuis

After bij Gyas

Dit weekend vinden de Orca Competitie Slotwedstrijden plaats op de Bosbaan. Voor meerdere bokalen is dit de laatste wedstrijd van het seizoen en meerdere Proteus ploegjes maken kans om er met de eindoverwinning vandoor te gaan. Ook vindt het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) plaats, waar de beste ploegen uit de stuurboord en bakboord bokaal eindelijk tegen elkaar kunnen strijden om te bepalen wie er nou echt de beste eerstejaars competitieroeiers van Nederland zijn. 

Alle C4+ velden zullen twee keer 1k moet afleggen. Het NSK moet na een voorwedstrijd en halve finale van 1k ook nog een 2k in de finale trotseren. Alle overige velden roeien een voorwedstrijd en finale over 2k. Het is weer allemaal rechtdoor dus de grootste uitdaging zal bestaan uit het ontwijken van de ballenlijn. Hierna wordt in de woorden van Orca “het roeiseizoen afgesloten met een slotfeest”. Dat de Gyas Meerkamp de week erna nog plaatsvindt is hierbij blijkbaar buiten beschouwing gelaten, maarja dat is ook wel helemaal in het trillende Groningen. 

Met 41 startende ploegen is Proteus zoals elke wedstrijd dit seizoen goed vertegenwoordigd. Mooi om te zien op dat time team aangeeft dat Breda met precies 0 ploegen aan de start zal verschijnen, die zullen maximaal voor de winst gaan! 

Stuurboord bokaal & klassement (Onerv C4+)
Op zaterdag zullen de heren van de stuurboord bokaal als eerste aan de start verschijnen. De top 12 van de bokaal bestaat uit 5 Proteus ploegen, waarvan (D)FC Barf al het hele seizoen de eerste plek bezet houdt. Echter zijn ze de vorige wedstrijd wel voor het eerst verslagen dit seizoen dus zullen ze gebrand zijn om er weer met de winst vandoor te gaan en zo de bokaal binnen te halen. 

De heren van Parallel verdedigen een 4e plek en kunnen misschien nog naar een top 3 kijken. De heren van McSnoek en Magna Lux zullen vooral naar elkaar kijken, want zij staan respectievelijk 8e en 9e. De heren van Consistent zijn terug te vinden op de 12e plek, maar hebben bij de Okeanos Tweekamp wel hun beste resultaat behaald, dus wie weet kunnen zij de top 10 nog binnendringen. De 24e plaats van Borrelbootje lijkt hier relatief laag, maar dat valt wel mee als je ziet dat er in totaal 92 ploegen in de stand dus ook zij kunnen terugkijken op een mooi seizoen en wie weet dit weekend nog wat stijgen. 

Hierna mogen de dames uit poule 1 van de stuurboord bokaal laten zien wat ze kunnen. De dames van Afgeleid/dt zullen alles op alles zetten om nog de top 10 binnen te dringen, met een huidige 11e plek is dat zeker mogelijk.  Hoewel de resultaten van Progressie dit seizoen omschreven zouden kunnen worden als degressie is een 14e plaats in de bokaal helemaal niet verkeerd en kunnen ze dit weekend nog een keer vlammen. De Incapeddels hebben veel wisselende resultaten meegemaakt dit seizoen, de vorm van de dag bepaalt vaak waar ze eindigen, alles is dus mogelijk. Op zondag starten de heren van The Rowing Stones in poule 2 van de stuurboord bokaal. Hopelijk hebben zij de kater van het last minute afgezegde concert afgelopen maandag weten te verwerken. De dames van Lycorias zullen zaterdag ook in poule twee starten. 

In het klassement staan de dames van Proactief op een nette 11e plek, zij zullen ook zeker de top 10 nog binnen willen dringen. De heren van TopCgevieren staan 8e en zullen net als HopC4 nog een keer willen vlammen. 

Bokaal der Quadruple (Erv 4*)
Daarna is het tijd voor de ouderejaars. De dames van Quadrip staan tweede in deze bokaal en hebben met twee taarten in de laatste twee wedstrijd de smaak goed te pakken. Als deze vorm zaterdag doorgezet kan worden, is de winst in de bokaal zeker mogelijk. Ook de WaterH00s staan op een knappe 7e plek, vlak achter de 6e. De heren in deze bokaal zullen zondag van start gaan. Beunentotwekreunen bezet een knappe tweede plek in de bokaal, maar de eerste plek lijkt ver weg. Maar natuurlijk is niets onmogelijk. Het zal sowieso interessant zijn om te zien hoe meerdere heren uit deze ploeg hersteld zijn van de zeer koude en natte ringvaart in de skiff, waar alleen maar respect voor kan worden getoond. Onnorthodox zal ook starten dit weekend en richting de top 5 willen gaan. Dit weekend is niet beslissend in deze bokaal, daarvoor zal je echt naar Groningen moeten reizen volgende week. 

Ask & Embla bokaal (Erv 2x)
Bij deze bokaal is een dubbelslag voor Proteus mogelijk; zowel bij de dames als de heren staat een Proteus ploegje bovenaan. De heren van Steen Papier Bier hebben getaart in 4 van de 5 wedstrijden waar ze aan de start stonden en zullen dit ook zaterdag ook willen doen om zo de bokaal binnen te slepen. Passief Massief heeft nog kans om het Thêta heren ploegje genaamd “Dames 2” in te halen, een ware battle of the sexes. Op zondag kan de winst in de bokaal Anouk en Martiene net als bij de heren bijna niet meer ontgaan. Na tactisch rust te hebben gepakt en niet naar het verre Enschede te hebben gereisd kunnen ze dit weekend hun 6e taart van de bokaal winnen. Verder staan de dames van LAM, Karakter en De Ziekenboeg zondag ook aan de start. 

Skiffbokaal (wat denk je zelf)
Gezien Eshter Spruit tot nu toe alle wedstrijden heeft gestart en ook heeft getaart is zij al verzekerd van de eindoverwinning in deze bokaal. Maar ze staat zaterdag natuurlijk gewoon aan de start om de clean sweep af te maken. Anne zou nog een plekje kunnen stijgen en zo in de top 5 komen te staan. Annefleur en Doris staan zaterdag ook aan de start. Bij de heren zal op zondag Cornelis zijn vijfde plek willen verdedigen. Hij moet dan vooral kijken naar Emre, die zesde staat.

Noord-Willems Bokaal (Erv 2-)
Bij de heren is het hier uitermate spannend. Saul en Pim van PSIdi Gonzales staan op de eerste plek maar worden op de hielen gezeten door onze rode collega’s uit Delft. Zondag zullen ze nog een keer moeten vlammen om de bokaal te kunnen pakken. De heren van Gekronkel zullen ook aan de start staan. Bij de dames is het op zaterdag net zo spannend maar dan net andersom. Odessa en José van I2 staan net tweede, maar bij winst zullen ook zij de eindoverwinning in de bokaal halen. EJDubbelD bezet een zeer knappe 3e plek in de bokaal, Heleen zal dit weekend Rachel vervangen en samen met Eva de strijd aangaan. 

Kruithuisbokaal (Erv 8+)
De clubacht Rigoreus bezetten een nette 6e plek in de stand, het gat naar de 5e plek is echter groot. Ze zullen echter genoeg motivatie hebben om hard te trappen, want als zij zaterdag aan de start van de voorwedstrijd om zich heen zullen kijken, zal er nog een Proteus aan de start liggen. De heren van het Beuncommissariaat en Zeuven (en Bart Stevens, want 2x4 = niet altijd 8) hebben namelijk de handen ineen gesloten om zo een 8 te vormen dit weekend. Het belooft een groot spektakel te worden!


NSK (Onerv C4+)
Dan het Nederlandse Studenten Kampioenschap. De beste twaalf ploegen uit beide bokalen hebben zich hiervoor gekwalificeerd. Voor Proteus zijn dit namens de heren (D)FC Barf, McSnoek, Consistent en Veni Vidi Bibi. Voor sommige heren wordt het dus een zwaar weekend, er moet zowel op zaterdag als zondag meerdere keren geroeid worden. (D)FC Barf staat als hoogste gekwalificeerd, dus de verwachtingen zijn hoog. Bij de dames vertegenwoordigen de dames van Sneller dan 3*10^8 Proteus, gekwalificeerd als 2e. Meerdere kansen dus op succes, wie weet wel een dubbelslag. 

Tot slot zal onze eigen commissaris toerroeien Marit op zaterdag met haar collega’s van andere verenigingen in een mix 8+ starten. Alle roeiers veel succes gewenst!

Al met al staat er dus een hoop op het spel in Amsterdam dit weekend. Er zijn veel mooie dingen mogelijk en het wordt ook nog eens lekker weer. Smeer je dus goed, voor zover bekend zijn er geen prijzen voor de strakste tan lines of het meest verbrande gezicht….

De uitslagen zijn hier te vinden: https://regatta.time-team.nl/orcaslot/2022/results/c4720397d-1c50-4232-9665-2b58cc5e271a.php