7.9°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Elfstedenroeimarathon

Competitieroeiverslag - 10 juni 2022 - 11:18 - Door Hannah Godding

Na het denderende succes van de voorbeschouwing nu ook gefeatured door het Venster, dank voor deze kans. Handtekeningen zijn te halen op eerstvolgende borrel.

Zoals te lezen was in de voorbeschouwing was de voorbereiding op deze barre tocht uitstekend. Zo uitstekend zelfs dat een groot deel overbodig bleek toen twee uur voor de start bekend werd dat de alternatieve route gevaren zou worden door de harde wind. De wedstrijd werd inderdaad niet gecanceld bij windkracht 7, kan gewoon. Wat niet echt kon waren het Slotermeer en de meren bij Galamadammen oversteken. Die hebben we helaas geskipt waardoor de reis 20 kilometer korter en 3 steden minder zou zijn. Op deze achtstedentocht was de wind niet minder guur, maar was de kans dat je omslaat in het donker op open water zonder hulptroepen of traumahelikopter in de buurt wel een stukje kleiner. De reservepalen, luchtzakken, gereedschapskist, golfbrekers, taften, hoosblik en peddels (allez lagaai) waren louter loze massa, maar massa is kassa waren we zeker niet vergeten.

En het ging me een partijtje hard, je moest eens weten. Er zijn verbijsterende snelheden behaald van 8 km/u wind tegen en 12 km/u wind mee (1:14 split ofzo geen zin in rekenen). Je kan ook prima met kramp in je benen en verzuurde armen nog steeds de 8 km/u halen bleek, dus misschien hoeven we de volgende keer wat minder ons best te doen. Wat zeker onderschat was is dat 20 km lang EDplussen best wel zwaar is, zeker als je dat de eerste helft wind mee en de tweede helft wind tegen doet. Volgende keer ff wisselen tussendoor.

Waar wat minder over nagedacht was in de voorbereiding: de Karens die nachtblind waren en hun middag (of nacht) dutje niet hadden gehad. In de IRT is manoeuvreren langs sjaarzen een strijd, maar wanneer een sloot ongeveer 3 boordpalen breed is en iedereen overal z'n boot het riet in yeet is het vrijwel onmogelijk tenzij je een goede koplamp hebt. Helaas was het antwoord van de Karens dan steeds DOE DAT LICHT UIT IK WORD VERBLIND. Het is ook nooit goed.

Alle burgers op het vlot hadden meteen door dat we erg sjaars waren, maar we konden lachen toen we in de eerste paar uur 30 plekken waren gestegen in de ranking. Eindstand was 25e uit 71 ploegen, iets om trots op te zijn maar zeker met ruimte voor verbetering. Op naar volgend jaar, waar we zullen proberen iets meer te slapen dan een half uur, iets minder lange etappes te doen, meer energy gelletjes en bananen te kopen, iets meer handen in te tapen, nóg meer Maren-Kessen tunnelrave te luisteren (can recommend) en niet meer Luigi in het water te laten vallen.

Geschreven door Alex van Langen