11.7°C, 3Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Ringvaart

Competitieroeiverslag - 07 juni 2022 - 17:58 - Door Cathelijn Bogers

Terug van weggeweest: eindeloos sterven

De ringvaart in zijn originele vorm mag weer! Van de waanzin van 20 rondjes WAB is dit jaar dus gelukkig geen sprake, van de waanzin van 100 kilometer roeien nog wel. Het is dit jaar tijd voor de 47e editie van deze door Laga opgezette regatta. Er was even paniek toen de Ringvaart niet door ging door de wind. Nu is er besloten dat deze morgen wel door zal gaan, gelukkig voor de roeiers gaat het nog steeds waaien - en dit keer ook regenen! Nu is er alleen nog paniek over de uitdaging van 100 kilometer roeien. Het zal je hobby maar zijn. Een voordeel aan de Ringvaart en wind: je roeit een rondje dus je hebt op verschillende (=meerdere) manieren last van de wind! Groei je in ieder geval niet krom.

Met 17 inschrijvingen is Proteus de best vertegenwoordigde vereniging bij de Ringvaart! Dit is mede dankzij de 20 Ringvaart-leden die zich bij ons hebben aangesloten. 4 Proteërs wagen zich aan de 100 km in een skiff: Djoerd, Paul, Céderic (alledrie van Beunen tot we Kreunen - en kreunen zal gebeuren ook op dit stuk) en Bart. Dianne en Marith starten samen in de 2x (zei iemand koppelveld?). EJZ’21 stapt in een 4+ met Simon, Jesse, Lucas, Koen en Sacha als stuur. Ook Shirley, Sam, Gijs en Hanna stappen in een 4+.  Dan gaan er twee verschillende 8+en het water op: Sem, Iris, Pieter, Anoushka, Mathilde, Tessel, Lucas, Pim en Nikita; Wieger, Jilles, Jonathan, Paul, Constantijn, Max, Lys, Alexander en Dana. Sanne, Florine, Karin en Merel stappen samen in 4x. Tim en Jasper & Floor en Thirza stappen in een 2-. Er gaan vier dubbelvier metten het water op, waarvan een C4* met Maxim, Fleur, Guus, Abe en Tijmen. De gladde 4*-en worden geroeid door: Laura, Kevin, Alexz, Mara en Mo; Meike, Siebrand, Fenneke, Frederique; Bjorn, Dagmar, Loes, Maud en Jasper. Als laatste gaat EJZ ‘19 in de 10+ zich wagen aan de ringvaart.

De start is vervroegd waardoor sommigen ploegen nu al om 5.30 bij Asopos moeten zijn. Gelukkig kon dat binnen drie koprollen. Ook zijn de plannen voor tijdens het roeien doorgenomen; hoe stuur je 100 km lang?? Het beste plan was toch wel een luisterboek voor de roeiers maken. Ook heb ik flarden opgevangen van hoe bootopstellingen worden gemaakt bij een andere ploeg voor deze tocht, de meest fanatieke roeier is op boeg gezet zodat ze niet met de stuur kan overleggen om het sturen over te nemen.

De roeiers worden geacht om hun riggers af te plakken om de Kaag over te steken bij veel wind (blijkbaar is dit oceaanwaardig?), zodat er geen water de boot in komt. Misschien zorgt dit ook wel voor free speed, het zijn immers een soort vleugels dan. Met de juiste topsnelheid kan de romp misschien wel uit het water getrokken worden? Geen idee, ik doe geen LR, maar klinkt als een uitdaging die 100 kilometer roeien leuker maakt. Pro tip: neem een zeil mee en ga zeilend de Kaag over.

Heel veel succes aan alle roeiers (en meefietsers) morgen. Belangrijk is natuurlijk de regenpakken, genoeg snacks en genoeg water!