15.2°C, 6Bft. Inloggen

Nabeschouwing PEil & PEik

Competitieroeiverslag - 06 mei 2022 - 18:37 - Door Marnix Tijhuis

Korter

Is er wat mooiers dan met iedereen op het vlot het Venster zingen terwijl een C4 met een boeg die de paal achter zich heeft over de finish komt? 

Mocht je het gemist hebben, afgelopen weekend was het weer tijd voor een van de gezelligste weekenden op Proteus, de PEil & PEik. Eindelijk een wedstrijd waarvoor je niet hoefde te reizen, gewoon lekker brak je eigen bedje uit kon rollen en gaan roeien. 

Het weekend werd afgetrapt met een feest op vrijdag avond. Het duurde even voordat het aan was maar uiteindelijk was er toch een goed sfeertje ontstaan. Toen een lagaaier besloot om een douche schot te brassen, heeft een dappere Proteër hart, ziel en vooral haar hoofd in de strijd gegooid om dit te voorkomen, hulde hiervoor. 

Zoals altijd probeert men naar het maximale te streven. Zo was er dit jaar een recordaantal inschrijvingen voor de wedstrijd en is er een baanrecord gezet. Een C4+ van Asopos heeft namelijk maar liefst 51 minuten over de PEil gedaan, een bijzonder knappe prestatie. Het schijnt dat dit kwam omdat ze ergens onderweg hun roer kwijt waren geraakt en daarna iedereen voorbij moesten laten gaan voordat ze weer een poging mochten maken om roerloos naar Proteus te varen. Voor deze tijd hadden zij wel concurrentie van een Nereus dames C4+ ploeg, zij besloten namelijk vlakbij de kandelaar stil te gaan liggen om een foto te nemen. Naast dat het natuurlijk heel erg begrijpelijk is dat men een foto wilt van de mooie omgeving rondom Delft, wordt aangeraden om volgende keer gewoon tijdens het oproeien deze foto te nemen. Na 41 minuten en bijna gediskwalificeerd te zijn voor de rest van het seizoen kwamen zij over de streep. 

 Over unieke prestaties gesproken, een dubbeltwee van Theta heeft laten zien hoe je van een dubbeltwee een skiff kan maken. Toen zij aan het wachten waren om te vlotten had een er blijkbaar genoeg van gehad, gooide de boot om en kreeg een gratis lift met de mobo terug naar Proteus. 

Doordat er helaas niet meer gevlot kon worden op lijm en cultuur was het ook een grote georganiseerde chaos met boten tillen op het vlot. Hoogtepunt was een Nereus C4 die de boot boven de hoofden had en het commando “op de schouders kregen”. Vervolgens deden de heren de boot netjes op hun schouders, maar kwamen er vervolgens achter dat ze vergeten waren uit te splitsen en stonden als een soort onderzeeër op het vlot. Dit was echter geen reden voor hen om te stoppen met lopen, vlak voor de bar, zonder te zien waar ze naartoe gingen.  Door dit soort gekke acties moest er helaas soms wat langer gewacht worden om te kunnen vlotten, maar gelukkig zijn er meerdere initiatieven geweest om deze tijd nuttig te besteden. Zo zijn er onder andere hele concerten gehouden op het water, waar nog lang over zal worden gesproken. 

Zaterdagavond stond de PEik op het programma. Dat deze wedstrijd 1/10 van de PEil is betekende niet dat er minder spektakel plaatsvond. Beunend en snoekend kwamen vele ploegjes over de finish. Ook hier vond een unicum plaats; de heren clubacht van Orca en Okeanos zetten namelijk precies dezelfde tijd, waardoor zij gezellig met zestien roeiers en twee stuurtjes het erevlot mochten betreden. De Nereus clubacht zal balen dat zij niet gewonnen hebben en zullen de oorzaak duidelijk leggen bij het feit dat ze niet 40 minuten konden opwarmen. Ja, ze wilden echt 40 minuten warmroeien voor een 450m. Of ze voor de 4500m ook 400 minuten hebben warm geroeid is vooralsnog onduidelijk. 

Heel erg spannend was het ook in het open ervaren C4+ veld. Hier ging uiteindelijk de overwinning naar De Vlam in de Pippa, bestaande uit het coachkader van EJZ. Ondanks de goede hoeveelheid ervaring in deze boot waren ze toch wat langzamer dan de snelste boten in het heren onervaren C4+ veld. Wellicht lag het eraan dat ze helaas in hun eentje moesten starten en niet boord aan boord. Ze waren ook dan wel de enige ploeg in hun veld dus zoeken naar een tegenstander had ook lang geduurd. Desalniettemin een zeer knappe prestatie. Er heerste dan ook grote euforie toen zij winnend over de streep kwamen. Ries Meissen durfde het zelfs het hoogtepunt van zijn roeicarrière noemen, helemaal niet onterecht.  

In het Oud Composaris veld werden beduidend langzamere tijden gezet dan de andere velden. Hier koos men namelijk niet om als eerste over de finish te komen, maar om zo snel mogelijk bij de bar te zijn. Er werd dus massaal aangelegd en gesnelwandeld (niet rennen op het vlot). Naast dat Alex natuurlijk met zijn parcourskennis een voordeel had ten opzichte van de rest van het veld, waren veel Proteërs die op het vlot stonden ook zo vriendelijk om de boten van de andere verenigingen weer uit te zetten in plaats van binnen te halen. Zo kon Alex er met de winst vandoor gaan!

De sfeer zat er zaterdagmiddag op het vlot goed in. Onder het genot van een biertje en een lekker zonnetje waren heuse ‘’hdp’’ vibes ontstaan. Er moest meerdere keren hamburgers en bier bij worden gehaald, tot na tienen stond het hele vlot nog vol met borrelaars. De prijsuitreiking van de PEik sloot hier mooi bij aan. Hier mocht zo vaak het Venster worden ingezet dat ondertussen menig leden van andere verenigingen een groot deel mee moeten kunnen zingen. 

Hierna was het tijd voor tweede feest van het weekend. Iedereen kon zo van het vlot naar de barzolder lopen. Er volgde vrij snel een poging tot bar overname, maar deze werd gelukkig voorkomen. Hierna werden de clubachten Adequaat en Illuster tactisch aan beide kanten van de bar gepositioneerd en was er van pogingen tot overname geen sprake meer. Het blijkt ook dat andere verenigingen wat muzikaler zijn ingesteld dan Proteus, want tot drie keer toe is geprobeerd om de piano (die inmiddels in meerdere stukken bij het afval ligt) de barzolder op te rijden om een live concert te gaan geven. Men had alleen meer zin in de DJ’s die aan het draaien waren dus ook dit werd voorkomen. Verder is er ook nog een Laga das gejat dus al met al een zeer geslaagd en gezellig feest. 

Op de zondag was er zeker ook veel spektakel. Zo wist het gemengde dubbel twee veld (bestaande uit 2 Proteus bootjes) dwars door het heren ervaren 4+ veld heen te varen. Je zou denken dat vier heren toch meer water kunnen verplaatsen dan een dame en heer, maar dit was blijkbaar niet het geval. De stuur van een theta viertje raakte in ieder geval zo erg in paniek dat hij bij het coachbruggetje, een plek waar de Schie vrij breed is, tegen de kant wist te varen. Ook schoot er een dol van een Laga C4 open precies op het moment dat ze de finish over kwamen. Misschien hebben ze daar een nieuwe manier van afsprinten gevonden, maar er moet in ieder geval nog wel even aan gewerkt worden.

Gedurende het hele weekend was er een stremming voor de Schie, zodat er genoeg ruimte was om de wedstrijd eerlijk en veilig te laten verlopen. Zo mocht je dus bij zowel de kandelaar als de kruithuisbrug door beide bruggaten varen. Voor veel stuurtjes bleek dit echter alsnog een grote uitdaging. Als je voor elke touché met een brug een slok zou nemen, zou je net zo goed kratje kunnen gaan zitten. 

Al met al een fantastisch weekend op de vereniging met veel roeien en nog meer gezelligheid. Hulde voor de PSI die alles in goede banen heeft geleid. Ook een groot compliment aan iedereen zijn beste beentje voor heeft gezet voor de vereniging. Roeiend Nederland heeft Proteus Eretes van haar beste kant gezien! Een overzicht van alle taarten (19 in totaal) staat hieronder:

PEil & PEik (de dubbel)
Heren Onervaren C4+ (D)FC Barf in 19:37.7 & 1:27.0
Heren Ervaren 4+      Zeuven in 17:14.8 & 1:20.7
Dames Ervaren 2x (poule 1)     Anouk & Martiene in 18:42.0 & 1.31.9
Dames Ervaren 1x    Esther Spruit in 20:08.8 & 1:40.2

PEil:
Heren Ervaren 2-      PSIdi Gonzales in 19:23.7
Open Bedrijven 8+      EJL 17 (onder het pseudoniem Illuster) in 17:09.8 
Heren Ervaren 2x     Steen Papier Bier in 19:31.2
Heren Ervaren 4+ (poule 3)    Canes ad Remos in 19:43.4
Mix Ervaren 2x    One 4s in 20.13.7

PEik:
Dames Ervaren 4*    Red de Fries     1:31.5
Heren Ervaren 2x    Dubbel Onnorthodox    1:29.1
Mix Ervaren 2x    BeunH00s     1:34.2
Open Ervaren Oud Composars 1x    Alex van Langen     2:40.4
Open Ervaren c4+     De Vlam in de Pippa    1.31.9
Dames Ervaren c4+    Exotherm    1:42.4