21.5°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing Skoll cup met een streepje door de o

Competitieroeiverslag - 15 april 2022 - 15:00 - Door Sacha Olsthoorn

Afgelopen weekend zijn er maar liefst 49 ploegen naar de Bosbaan vertrokken om zoveel mogelijk taarten mee terug te nemen.

De eerste pogingen werden gedaan door de Dopjes van de Bakboordbokaal. Zij mochten zaterdagochtend heerlijk vroeg op de Bosbaan verschijnen. Misschien waren ze nog niet helemaal wakker en was daarom vergeten de Halfvol vast te binden. Toch jammer als de mooiste C4+ elke wedstrijd kapot gaat. Ondanks de gesneuvelde boot mochten bijna alle dames na de eerste 1k naar de A-finale. Hier werd helaas steeds naast de winst gegrepen. Sneller dan 3*10^8, The Brow Code, Petite Elite haalden in hun poule allemaal een tweede plaats. Vooral in poule 3 bij Petite Elite was het spannend, waar zij in de voorwedstrijd Boreas net voor wisten te blijven, werd de finale nipt op 0,3 seconden verloren. Ook de Waterkokers tweede plek, echter wel in de B-finale. Bij het HOnerv Klassement was sterke concurrentie aanwezig. Zo had de HopC4 met hun artisjokkenploegtrui het lastig en haalden ze een vierde plek in de C-finale. TopCgevieren kreeg het wel voor mekaar de A-finale te bereiken, maar eenmaal aangekomen bij de finish aangekomen, waren de andere 5 boten de lijn allang gepasseerd.  

De eerste taart van het weekend werd gehaald in het Heren Dispuuts C4+ veld. In prachtige lustrum tankies werden de minder goed voorbereide ploegen met blousejes, jasjes en dasjes voorbij gevaren door de Ontmouwde C4+.  

Na alle voorwedstrijden en C4+ was het tijd voor de ouderejaars. Waar eigenlijk twee keer 2k geroeid moest worden door de oude zielen, werd de finale voor iedereen die middag maar één kilometer met de boodschap dat baan 4 spontaan levensgevaarlijk gebied is geworden en iedereen die ook maar de baan zou raken, zou meteen gediskwalificeerd worden.. Het DErv 4+ veld was het eerste veld dat zich in deze spannende tijden op het water mocht begeven. Proteus was goed vertegenwoordigd in poule 1. Uiteindelijk kwamen Hocus Focus en Roerloos in de B-finale terecht waar zij respectievelijk een derde en vijfde plek haalde. NonsTop was goed op dreef en haalde hier een vierde plek in de A-finale. 

Bij de dubbeltweetjes kwamen LAM en FrAnSel beiden in de B-finale en eindigden zij achter elkaar op een derde en vierde plek. De clubacht Rigoreus haalde vervolgens in de B-Finale van hun veld ook een vierde plek. Het is dus nog steeds wachten op een overwinning en de clubtruien.  

Dan is weer tijd voor meer 4+. Exotherm haalt hier in poule twee een prima derde plek in de A-finale. Wel interessant hoe door de aanwezigheid van voor- en achter gestuurde boten en de afwezigheid van liggende bootvasthoudende wezens op de 1000 meter start, in sommige ploegen de slag en bij andere de stuur dat mooie touwtje vast mochten houden. 

De dag werd geëindigd met heren skiffjes en dames dubbeltwees. Na een gezamenlijke voorwedstrijd haalde Cornelis in de B-finale een tweede plek. Emre haalde de A-finale wel, maar daar waren de tegenstanders te sterk. Het resultaat: een zesde plek. Als allerlaatste waren dan de dames. De Grote Grap had zelf niet erg veel vertrouwen in de wedstrijd vanwege gebrek aan trainingen, maar kan uiteindelijk tevreden zijn met een nette derde plek in de B-finale. In de A-finale werd Karakter zesde, maar wisten Anouk en Martiene na een gewonnen voorwedstrijd ook de A-finale te winnen. De dag op de Bosbaan werd zo in feestelijke sferen afgesloten. 

Zondag was een nieuwe dag met nieuwe kansen, want er waren nog veel boten die de strijd met de andere compo’s (en wedstro’s ?) aan moesten gaan. Sommige Dopjes vonden het een goed idee voor de wedstrijd alvast de concurrentie uit te dagen door te sparren op de snelweg. Jongens doe dat nou niet. Als al die energie was gespaard voor de wedstrijd waren er misschien betere resultaten geboekt.  Traditiegetrouw mochten de sjaarzen het vroegste in Amstelveen verschijnen.

Na een ochtend vol voorwedstrijden was het ‘s middags tijd voor een alfabetfeestje voor A-, B-, C-, en D- finales. Als eerste waren I2 en EJdubbelD  in hun veld samen met een Orca ploeg de volledige A-finale. Echter werd er aan het kortste eind getrokken en werd een tweede en derde plek behaald.  

Daarna was het tijd voor Julia om aan de rest van de voorzitters te laten zien hoe je een wedstrijd wint in een skiff. Door om te slaan, en dan zo snel mogelijk naar het vlot gaan om zo een mooi muntje te claimen. Gefeliciteerd Julia! 

Hoewel de meeste onervaren dames zaterdag startte, mocht de TopC4+ ProActief zondag pas van start. In de B-finale behaalde ze een tweede plek. De roeiers in de DOnerv C4+ , Cabeiro en sPEctaculair, konden aan het einde van de dag tevreden zijn. Allebei wonnen ze hun finale, weliswaar de B- en D- finale, maar daar gaat het niet om. Enige jammere is dan wel dat je het erevlot niet op mag. Tijd voor meer dopjes. Poule 1,3 en 4 van de bakboordbokaal om precies te zijn. Geklapt wist te winnen in hun D-finale. Spannend was het in de C-finale met Veni Vidi Bibi en Beauvengemiddeld hier werd met minder dan een seconde verschil op de nummer 1, een tweede en derde plek gepakt. Nog een C-finale, BavBoot eindigt in het midden van het veld en wordt derde. Dan nog de laatste Dopjesploeg. In de A-finale werd nog een prima 4e plek gehaald door de mannen van DOPing. 

Naast een hele hoop dopjes waren er ook nog genoeg ouderejaars om de vereniging te representeren. Zo zaten er in poule 1 van HErv 4+ maar liefst 5 Proteusbootjes en met resultaat. In de B-finale werd door Zeuven, RataRoeien en Tempo’90 Linkerbaan een tweede, derde en zesde plek gehaald. Het Beuncommissariaat en Badbeer konden na een sterke voorwedstrijd naar de A-finale, waar het Beuncommissariaat voor de tweede keer die dag de concurrentie ruim voor wist te blijven. Dit werd uiteraard beloond met een taart. Poule 2 van HErv 4+ is dan. Nabadt Convivium bereikt de A-finale en wordt vierde. Stiekem waren er ook nog wat Gladde Dopjes het ouderejaars veld ingeroeid, met een prima derde plek ten gevolg. 

Misschien wel minder ervaren dan de Gladde Dopjes, besloot Passief Massief dat de voorwedstrijd wel een goede mogelijkheid om te trainen na een half jaar niet in de boot te hebben gezeten. In de B-finale werd uiteindelijk een vijfde plek behaalt, niet laatste, want een Agonboot was niet gestart. Gelukkig waren er nog twee dubbeltwees in de A-finale. Steen Papier Bier en 050 werden derde en vierde.  

Het weekend werd afgesloten met damesskiffs. Anne haalde in de C-finale een mooie tweede plek. Doris mocht naar de B-finale en werd daar derde. Esther won haar voorwedstrijd en ging zo naar de A-finale, maar heeft dat kunstje daar helaas niet kunnen herhalen en moest genoegen nemen met een tweede plaats. 
   Tot slot nog een bijzonder skiff veld. Soms willen namelijk ook wedstro’s heel graag even compo zijn als ze zoveel taarten voorbij zien komen. Vraag maar aan Annelouk. Daarom dacht Skøll dat het leuk zou zijn hen hier een kans voor te geven. Proteus was enthousias., van de vier skiffs kwamen drie prachtexemplaren uit Delft. In de voorwedstrijd en finale was het podium hemelsblauw gekleurd. Ingmar werd eerste, gevolgd door Lisa en Martine, die Lisa in de voorwedstrijd nog voor wist te blijven. Dankzij deze taart mag Ingmar zichzelf nu elite compo noemen. 

Concluderend was het een geslaagd weekend waar af en toe tussen de hagel en regenbuien heen het zonnetje scheen en getaart werd.