20.5°C, 4Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Varsity

Wedstrijdroeiverslag - 02 april 2022 - 17:50 - Door Marnix Tijhuis

"Wat is het wifi wachtwoord?"

Komende zondag is het dan eindelijk weer tijd. De oudste roeiwedstrijd van Nederland wordt na een jaar afwezigheid en een jaar zonder publiek weer op de manier gehouden zoals we hem kennen. De wedstrijd waarvan leden van sommige verenigingen zulke prominente prikkels krijgen dat ze hun Olympische medaille zouden inleveren om hem een keer te winnen. Op het Amsterdam-Rijnkanaal, bij Houten, strijden de Dames Vier en de Oude Vier voor het gouden blik. Van welke vereeeeeeninging mogen dit jaar de leden bloot doch niet naakt, enkel een das dragend het water in duiken om hun roeiers te feliciteren?

Laten we beginnen met de dames. Vorig jaar verraste Skøll de favoriet Neeeeerrrrreus en ook dit jaar staan zij met een sterke boot aan de start. Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen heeft Neeeeerreus de halve boot gevuld met roeiers waarmee Ellen afgelopen zomer in Tokio zilver won. Of die ook wat waard zijn zonder Ellen in de boot zullen we zondag zien. Skadi heeft ook een bronzen medaillewinnares van Tokio in de boot zitten dus aan eremetaal is er geen gebrek. 

In de Dames Vier der DSR starten van boeg naar slag Iris, Ingmar, Marije en Evie. Voor hen is het allemaal de tweede deelname aan de Varrrrrsity. Evie heeft mij bij het worstjes kerstdiner in november verteld dat ze dit jaar ging winnen en mocht dit gebeuren heb ik een meter bier beloofd. De pas is al opgeladen! Gerucht gaat wel dat er nog niet al teveel in een 4- is getraind, maar met altijd innoverende trainingsschema's is dat misschien helemaal niet meer hoe het hoort. Succes dames! 

Gaat bij de Heren net als acht van de laatste tien edities de overwinning weer naar Neeeerrrreus uit Amsterdam?  Ze hebben in ieder geval een boot vol met bondsroeiers en eerder behaalde Oude Vier overwinningen. Ook kanshebbers zijn hun collega’s uit de hoofdstad Skøll; met een sterke boot kunnen zij misschien verrassen en hun eerste Varsity overwinning ooit binnen gaan halen. Of wordt het dan toch onze rode collega’s van Lagaai? Na vorig jaar zelf lustrum te hebben gevierd hopen zij dit jaar een eerste super lustrum van 25 jaar zonder Varrrrrrsity overwinning te voorkomen. Of gaat het dan toch eens gebeuren de Proteus er met het gouden blik vandoor gaat? Dat Proteus en prominent allebei met pro beginnen kan geen toeval zijn. 

In de Oude Vier der DSR starten van boeg naar slag Niek, Nils, Johannes en ‘Vosse, gestuurd door Meike. Met een gemiddelde lengte van 204,75 cm zijn zij de langste ploeg aan de start. Vorig jaar hebben deze heren een verenigingsrecord gevaren bij deze wedstrijd, wie weet kunnen ze daar zondag op bouwen. Niek staat bovendien voor de 5e keer aan de start en behoort daarmee tot de meest ervaren roeiers die starten, als het om Varrrrsity deelnames gaat. 

Naast het Dames Vier en het Oude Vier veld zullen ook alle eerstejaars ploegen aan de start staan zondag. Ook start er van de de middengroep een dames 4+ en 2x en een lichte dames dubbeltwee. Alle roeiers succes!

Vele leden vroegen zich deze week af wat die oude boot in het water deed bij het einde van het vlot. Dat is de overnaedsche vier, waar de dames en heren top C4 in starten morgen. De boot bestaat uit allemaal kleine houten latjes die als een soort dakpannen op elkaar zijn gelegd. Om te voorkomen dat onze roeiers niet zinken, moest hij eerst een weekje in het water liggen, zodat het hout kan zetten. 

De Vaarrrsity mag dan wel de wedstrijd zijn die het vaakst georganiseerd is in Nederland, dat blijkt geen garantie dat er ook een licht veld wordt georganiseerd. Waar dit aan licht is niet helemaal duidelijk, of het nu incapabelheid is of gemakzucht, de organisatie heeft duidelijk nog niet het licht gezien. 

Volg de wedstrijd hier: https://live.varsity.nl/

Waar zwem jij liever in? Bacardi lemon of het Amsterdam Rijnkanaal?