22.5°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing Head of the river

Wedstrijdroeiverslag - 23 maart 2022 - 15:46 - Door Lotte Beukers

Maart roert zijn staart

Wist jij dat de Head dit jaar eindelijk weer werd gevaren vanuit Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam? De magische wedstrijd van 8 kilometer werd gestart door alle wedstrijd ploegen, maar ook door een paar compo’s, die bedacht hadden dat deze wedstrijd een eitje zou zijn.

Eerst oproeien naar Ouderkerk de brug onderdoor en dan nog een stukje verder, dit betekende dat de ploegen voor de start überhaupt plaats vond, alvast 5 kilometer hadden warm geroeid. Door een afsluiting van een bruggat werd de op roeibaan iet wat versmalt. Dit zorgde ervoor dat er goed opgelet moest worden en dat even rustig stil liggen voor de start er niet bij was. Voor de stuurtjes was het dan ook vooral een uitdaging om niet tegen een andere boot aan te varen, of de kant. De toeschouwers waren niet alleen coaches, maar ook onbewuste dagjes genieters die dit ook allemaal even mee kregen. Een spektakel voor de ogen.

Start je als eerste van je blok en sta je al vol zenuwen, dan zorgt de start van de Head ervoor dat je hartslag nog even 10x overslaat en gelijk naar wedstrijd tempo gaat want de eerste ploegen worden weggezonden met een kanonschot, probeer dan nog maar even je focus te houden. Elke 30 seconden daarna start een andere ploeg weg dit zorgt voor een inhaal race.

En wat voelt het goed om de ploeg voor je even in te halen, maar hoe stressvol is het ook om de ploeg achter je, je bijna zien in te halen. Kalm blijven is hier de beste optie en BENEN blijven geven!

De tegenwind op de eerste dag leek eerst nog wat roet in het eten te gooien van de dames, maar dit bleek volledige onzin te zijn in het LDE 4* veld won de Skoll/Okeanos/Proteus combi met Hanne en Julia. Later op de dag was het de beurt aan de Olympische Proteus combinatie (DE 8) om hun 3de plek van de H4K in te wisselen voor een prachtige overwinning op de Head!

Er werd alles aan gedaan om de secondes van de tijden af schaven door de bochten op de Head zo strak mogelijk te nemen.  De mensen die mee fietsten hielden hun hart vast, het is ook allemaal maar een kwestie van perspectief. Dat de ploegen de ogen in de boot hielden en niet op hun bladen, daar sta ik nog steeds verbaasd van te kijken. Maart roert zijn staart en dit was dit weekend ook zeker te merken van verbranden op dag 1 met een goeie wind naar bijna sneeuw en hagel op dag 2. Er is vernomen dat bij de HOT in Tilburg aan de andere kant van het land het zeker nog even heeft gesneeuwd. Gelukkig was het in Amsterdam koud maar wel droog.

Alle wedsto’s konden na de Head nog even genieten van burgers op het hemelsblauw diner, waar iedereen die gestart had in zijn Head jasje kon shinen, want ja de Head is niet compleet zonder dit iconische jasje. De ploegen die hier hadden geblikt konden nog even hun boegenpraatje houden, die normaal gesproken gehouden wordt bij de blikkenborrel, maar aangezien hier toch iedereen samen was, was het gelijk twee vliegen in één klap. Een boegenpraatje duurt even lang als de geblikte afstand geduurd heeft. Omdat de DE 8 er  28,5 minuten over hadden gedaan en de LDE 4* er 31 minuten over hadden gedaan was het lang luisteren, met af en toe een onderbreking van zware ballen die hun krachten moesten meten door middel van push ups. 

Alle winnaars gefeliciteerd

Ps. Ik heb nieuw respect voor stuurtjes. Zij mogen zeker vaker benoemd worden, want zonder stuur ben je nergens, 8 k schreeuwen en zorgen dat je ploeg blijft staan is zeker een kunst op zich