20.5°C, 4Bft. Inloggen

Voorbeschouwing HOT & HEAD

Wedstrijdroeiverslag - 17 maart 2022 - 11:38 - Door Mandy Vermeijs

Aankomend weekend is het zover, voor zowel compo als wedstro is het tijd om te shinen.

Voor de eerstejaars competitie roeiers zal het weekend de start zijn van de bakboord Onerv. C4+ bokaal én het Noord Willemsbokaal (ook wel bekend als de 2zonder bokaal). Op de HOT, niet te verwarren met de HNOT voor de oude lezers hier, zal tweemaal een 500 meter gestart worden. Als eerst met een vurige race met doorstart, waarna gestreden wordt in de finale met een vaste start. Het moment om flink weg te trappen van de tegenstanders. Met de Beekse Bergen om de hoek en de leuk versierde zebra huisjes op het overnachtings terrein, kan het houden van de ogen in de boot een grootse uitdaging worden. Echter kunnen we sterke halen en een uiterst gefocuste stemming verwachten op dit spannende weekend.  

Bij een waardig compo wedstrijd weekend hoort natuurlijk ook een groots feest. Zal de slip van de praeses bemachtigd worden dit jaar of hebben de watergeuzen flink getraind tijdens de lockdown? Vergeet vooral je brasjasje niet in te pakken naar het verre Tilburg. Een goede bodem wordt ten zeerste aangeraden. 

Maar naast dit spetterende spektakel, is dit weekend ook nog een zeer prominente wedstrijd op komst. Met zijn grimmige afstand van 8 km vol bochten en bruggen worden niet alleen de roeiers op de proef gesteld. Ondanks dat hun krachtige benen en scherpe focus van uiterst belang zullen zijn voor het neerzetten van een goede prestatie, zal de Head ook voor de stuurtjes een grote uitdaging zijn. 8 km lang uiterste focus houden, je roeiers motiverend over de eindstreep schreeuwen en niet vergeten om op tijd de steigertjes aan eigen wal te spotten. 

De Head of the river Amstel gaat dit jaar weer een historisch moment zijn, sinds dit de eerste keer zal zijn sinds 2008 dat de wedstrijd geroeid zal worden vanuit Ouderkerk richting Amsterdam.  

Een stukje historie is zeker niet overbodig. Traditioneel wordt de Head gestart in Ouderkerk aan de Amstel. Hier werd de avond van tevoren de boot naartoe gevaren waar ze vervolgens in de nacht op de weilanden rond Ouderkerk geplaatst werden. Echter werd in 2008 deze roeibaan omgedraaid, waardoor er vanuit Amsterdam gestart werd. Dit zorgde voor een oproeibaan met daarbij de mogelijkheid voor meer ploegen om de Head te kunnen starten. In 2018 was er eindelijk een oplossing gevonden waardoor er weer vanuit Ouderkerk gestart zou kunnen worden. Echter werd in 2018 met groot verdriet de wedstrijd afgelast door de koude weersomstandigheden. Dit maakt de Head van 2022 nog bijzonderder. Gelukkig is er dit jaar zeker geen vorst op komst dit weekend. 

Ook zal het starten van de head weer een hoop nieuwe Headjasjes de vereniging inbrengen. Na het starten van de Head of the river Amstel krijgen de roeiers eindelijk het privilege om te mogen pronken in hun blauwe jasjes met oranje randje. Hierin worden de naaikunsten van de roeiers wel op de proef gesteld aangezien het randje er toch echt zelf aangemaakt moet worden (al volstaat de naai-guy in het centrum ook prima). Echter valt er op de wedstrijd nog iets veel mooiers te verdienen. Bij het winnen van een race krijg je namelijk de grote eer om gouden knopen toe te mogen voegen aan je Headjasje. 

Al met al een spannend weekend voor vele roeiers op ieder niveau. Zet hem op!