Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Voorbeschouwing Baselhead

Wedstrijdroeiverslag - 12 november 2021 - 22:07 - Door Marnix Tijhuis

Komend weekend zullen zowel een dames als een heren 8 afreizen naar het altijd neutrale Zwitserland om Proteus te vertegenwoordigen op de Baselhead.

Zoals de naam al zegt zal deze wedstrijd in de stad Basel worden geroeid. Deze bijzondere stad bevindt zich in het noorden van Zwitserland en grenst aan zowel Frankrijk als Duitsland. Al in het jaar 374 werd melding gemaakt van een nederzetting aan de Rijn, genaamd Basilea. Vandaag de dag stroomt de Rijn dwars door de stad, waardoor deze verdeeld is in twee delen: Klein Bazel en Groot Bazel. Het historische centrum van de stad ligt in Groot Bazel. Hier staat onder andere de Münster van Bazel, de kerk die op de foto te zien is. Opmerkelijk is ook de Barfüsserplatz, letterlijk vertaald is dit namelijk blote voeten plein. Dit plein heeft zijn naam te danken aan de Franciscaanse monniken, die er vroeger op blote voeten rondliepen. 

De twee delen van de stad worden verbonden door vijf bruggen over de Rijn. Van deze bruggen is de Mittlere Brücke de bekendste. De roeiers zullen komend weekend ook onder deze brug doorgaan. Deze brug werd in de 13e eeuw gebouwd en hield het 600 jaar vol. De huidige versie is gebouwd in 1905, dus zal het nog wel een tijdje volhouden. Voor sommige dronken Nederlanders was deze brug bij het EK voetbal 2008 ook een duikplank de Rijn in, wie weet kan dit komend weekend herhaald worden. Op die dag in 2008 waren er 100.000 Nederlanders naar Bazel getrokken om het Nederlands elftal helaas met 3-1 te zien verliezen van Rusland. Behalve de Mittlere Brücke zal er ook nog onder twee andere bruggen door moeten worden geroeid dit weekend. Hiernaast loopt de Rijn ook nog in een bocht door de stad, volgens de organisatie zal daarom van niet alleen de stuurman/vrouw maar ook de roeiers ‘’viel Können und Geschik’’ nodig zijn. 

Basel wordt gezien als de culturele hoofdstad van Zwitserland. In de stad zijn vele verschillende musea, waaronder het Kunstmuseum. Dit is niet alleen het grootste kunstmuseum van Zwitserland, maar ook de eerste (1661) collectie kunst die toegankelijk is voor het publiek ter wereld. Ook werd  in 1460 de eerste universiteit van Zwitserland gesticht in Basel. Aan deze universiteit heeft Desiderius Erasmus (ja die van die brug) gewerkt. Vanwege zijn culturele erfgoed wordt deze universiteit gezien als een van de geboorteplaatsen van het humanisme uit de Renaissance. 

Een jaarlijks terugkerend fenomeen in Bazel is de viering van carnaval, Fasnacht genoemd. Hoewel het dezelfde naam heeft als in onze zuidelijke provincies wordt het in Bazel op een andere manier gevierd. Er is een duidelijke scheiding tussen deelnemers en toeschouwers. Er worden veel optochten gehouden waar deelnemers volledig incognito verkleed zijn, vaak met een masker. Bij de optochten spelen de deelnemende verenigingen vaak Guggenmusik, met veel grote trommels en blaasinstrumenten. In tegenstelling tot het neutrale karakter van Zwitserland is het ook traditie dat de toeschouwers bekogeld worden met bergen confetti, dat soms zelfs vanuit kanonnen geschoten wordt. 

De opening van het carnaval is een heus spektakel. Op maandagochtend 4:00 worden alle lichten (inclusief stadsverlichting) in de binnenstad uit gedaan en wordt er een mega optocht gehouden. Alle deelnemers van deze optocht dragen lichtgevende maskers en hebben grote lampions bij zich, waarmee de hele stad verlicht wordt. Deze nacht is guggenmusik niet toegestaan, maar worden er alleen maar marsen gespeeld, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de piccolo.  

Op sportief vlak komt Bazel ook niet tekort. Het is namelijk de geboorteplaats van de beste tennisser aller tijden, Roger Federer. Hij is ook een supporter van van de locale voetbalclub: FC Basel. Deze club was de afgelopen 10 jaar erg succesvol in binnen en buitenland. Verder was Bazel heel misschien de stad waar ondergetekende tussen 2004 en 2009 heeft gewoond, vandaar deze uitgebreide voorbeschouwing. 

Het is dus duidelijk een bijzondere locatie waar dit weekend geroeid gaat worden, hopelijk geeft dit onze roeiers extra motivatie. Deze zullen ze nodig hebben want het is namelijk een wedstrijd over 6.4km. Hierbij zal op de helft ook een keerboei moeten worden gepasseerd, wat de dames afgelopen week al even voor hebben gedaan op hun insta. Verder zal er ook nog een sprint worden gehouden over 350m. Deze wordt altijd met stroom mee gevaren, waardoor er extreem snelle tijden worden neergezet.  

Het belooft een mooie ervaring te worden terwijl in Nederland de hele teringzooi weer gecanceld wordt. Alle roeiers succes gewenst!

P.S. Voor een heerlijk tussendoortje kan je gaan naar het Läckerli Huus, waar Basler Läckerli worden verkocht. Dit ligt nota bene aan het water bij de Mittlere Brücke