11.8°C, 7Bft. Inloggen

Nabeschouwing Varsity

Wedstrijdroeiverslag - 16 juni 2021 - 20:44 - Door Irene Backers

Afgelopen zondag was er dan eindelijk weer eens een ‘echte’ roeiwedstrijd. Weliswaar in aangepaste vorm zonder publiek en met alleen de hoofdnummers maar wel op ander water en met meerdere verenigingen. Ik heb het natuurlijk over de Knorsity, of was het toch de Varsity?

Laten we beginnen met de mannen van de Oude Vier. Met een gemiddelde lengte van 205 cm en een gemiddeld gewicht van 97 kg waren de verwachtingen hoog gespannen waartoe de mannen in staat zouden zijn. In de voorwedstrijd over 2k werden de mannen tweede met een tijd van 06:24.50. Een heus verenigingsrecord! Dit was gelijk ook de derde tijd van alle voorwedstrijden, alleen Skadi en Nereus waren sneller, en zorgde voor hoop op een mooie eindplek in de finale (en misschien wat stress bij het bestuur ;)). Die finale werd over 3k geroeid en het waren onze rode buren die de beste start en eerste kilometer kenden. Op de tweede kilometer was het Nereus dat steeds dichter naar Laga toe schoof. Er werd zelfs even boegbal voor boegbal gestreden om de eerste plek maar op de derde en laatste kilometer maakte Nereus het verschil en konden de mannen uit Amsterdam met twee bootlengtes voorsprong een gouden blik aan hun prijzenkast toevoegen. Laga werd tweede en Triton volmaakte de top 3. Proteus eindigde uiteindelijk op een nette vijfde plaats boven Skadi die in de voorwedstrijd nog sneller was. Al met al een prima resultaat voor onze mannen van de Oude Vier als je kijkt naar de namen in de andere boten.

 Ook bij de dames geen gebrek aan spektakel. Proteus werd vertegenwoordigd door 4 dames die tot zondag allemaal nog nooit een officiële 2k hadden gestart in een Proteus-pakje. Met een tijd van 07:18.41 zijn ze derde geworden in de voorwedstrijd wat helaas net niet genoeg was voor een plek in de finale. De gedoodverfde favoriet voor de overwinning was Laga met twee bondsroeisters en één oud-bondsroeister maar ook de dames van Nereus kunnen we vanwege hun geschiedenis op de Varsity tot de favorieten rekenen. In de voorwedstrijd deelde Laga al een flinke tik uit aan Nereus door met bijna twee bootlengtes voorsprong over de finish te komen. Zo plaatsten de dames van Laga zich voor het eerste in drie jaar weer eens voor de finale nadat vorig jaar de Varsity niet doorging en het jaar daarvoor er pech met de boot was. Ware het niet dat Triton protest aantekende omdat Laga in hun baan had gevaren en Triton werd gehinderd door de kolken van de Lagaaiers. Hierdoor werd Laga uitgesloten van de finale en kwam Triton in hun plaats. Het protest kreeg nog wel een staartje. Laga heeft namelijk protest aangetekend tegen het protest van Triton en er gaan geruchten dat er door Laga boys over de bowa van Triton is heengekakt en dat er vla over het gebouw van Triton is gegooid. Al is er vanuit het dagelijks bestuur van de K.N.S.R.B. en de 137ste Varsity Commissie nu officieel bericht dat dit niet zo zou zijn.Maar hoe is de finale verlopen? Na het uitsluiten van Laga leek de overwinning een zekerheidje voor Nereus. Het was de eerste 500m stuivertje wisselen tussen Nereus en Skoll maar daarna schoof Skoll langzamerhand steeds verder weg om uiteindelijk met een ruime 10 seconden verschil de Varsity soeverein te winnen.Op naar de volgende Varsity hopelijk gewoon weer op de eerste zondag van april en met publiek.