9.7°C, 5Bft. Inloggen

Nabeschouwing Virtuele Winterwedstrijden

Algemeen - 01 maart 2021 - 12:58 - Door Bob van Daal

Vorig weekend alweer vond de eerste Nederlandse roeiwedstrijd sinds de Amstelbeker plaats, de Virtuele Winterwedstrijden.

De naam verraadt het al een beetje: waar normaal heel roeiend Nederland in een lange karavaan naar de Delftse Schie met zijn ijzige oevers trekt, was dat ditmaal anders. Het hele land door gingen verschillende verenigingen en vooral veel eerstejaarsploegen het eigen water op om zich daarna aan de hand van gecorrigeerde tijden met elkaar te vergelijken. Geheel in stijl met het bijzondere karakter van de WW dit jaar waren er ook wat buitengewone velden. 

Uit het oog sprongen vooral de vele halfvolle C4+ velden, voor eerstejaars maar ook in het elite veld. Voor deze velden gold dat de race slechts werd gebeund over de helft van de 5 kilometer die normaliter moet worden afgelegd. Bij de eerstejaars dames werd een van de bootjes, met Esther Spruit, mooi tweede achter Boreas. De overige vier bootjes eindigden in de middenmoot op de 5e t/m 8e plek. Bij zowel EJZ als EJL werd een mooi eerste virtueel blik binnengehaald. Het zware bootje gevuld met Tom en Wouter wist met een gecorrigeerde tijd van 10:45 het als tweede geëindigde bootje, ook van EJZ, met enige marge achter zich te laten. De andere twee bootjes behaalde een 7e en 8e plek. Bij de lichte heren wisten Ids en Hidde als snelste de 2,5 km door te komen en virtueel ruim voor Skadi te blijven. De overige twee proteus C4+ bereikte een 4e, 6e en 7e.

Buiten kijf staat echter dat het meest illustere veld van het weekend het Heren Elite halfvolle C4+ was. Hier deden drie bootjes van Proteus mee die het opnamen tegen één tegenstander van Saurus. Uiteindelijk waren het exstro’s Ries en Pieter die samen met Gilles en Jorn het virtuele blik moesten delen omdat het verschil tussen hun tijden dusdanig klein, 11:01.6 versus 11:03.1, was dat er een ex aequo werd uitgeroepen.

Naast de halfvolle C4+ werd er nog gestart in verschillende velden in een skiff. EJLD had een privéveld in de skiff (wel over 5km), waarin Dagmar het snelste was. Verder startten ook Martiene, Nadine, Julia, Marith en Jasmijn in dit veld. 

In het dames beginnelingen veld was er naast mooi blauw ook veel geel van Phocas aanwezig, dat er uiteindelijk met de winst vandoor ging. Iris, Evie, Jessica, Hanne en Esther Spruit eindigde op de 5 t/m 9e plek. In het lichte dames veld deed zich een vergelijkbare situatie voor; Martine en Mieke werden 4e en 5e.

Bij de heren skiffs deden meer verschillende verenigingen mee, maar helaas ging Maastrichtse er dan ook met de winst vandoor in het beginnelingenveld. Nils werd prima vijfde. Max, Chiel, Marten en Marko eindigde op de 8e, 9e, 11e en 12e plek. Van middengroep licht deden de 4- en Pieter mee in de skiff, Pieter eindigde op een mooie 4e plek. De jongens van de 4-; Bart, Sidi, Mark en Dirk-Jan; eindigden dicht op elkaar in de middenmoot.

Tot slot waren er drie deelnemers aan het HG1x veld. RV Rijnland ging er met de winst vandoor maar Hidde en Niek eindigden vlak daarachter op de 2de en 3de plek met Friso ook nog op plek 4.