Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Eremetaal bij het EK in Poznan

Wedstrijdroeiverslag - 18 oktober 2020 - 20:19 - Door Sofie Rosenberg

Vorig weekend zijn bij het EK in Poznan twee medailles gehaald door Proteërs en mooie races gevaren!

Net voordat dit stuk geschreven werd, zijn er weer nieuwe maatregelen aangekondigd. De komende tijd zullen (sport) evenementen worden gecanceld; geen Tromp, geen Asopos Najaarswedstrijden en geen Novembervieren… Menig fuif- en wedstrijdroeier denkt weemoedig terug aan hun laatste wedstrijd waarin gestreden werd voor de winst of voor de biertjes achteraf. De echte toproeiers kunnen opgelucht ademhalen, het EK ging  (net op tijd nog) door! En hoe? Met 8 gouden plakken, 1 zilveren en 2 bronzen was het voor de Nederlandse roeiers het beste EK ooit! Voor Proteus reisden Roos, Bart en Ellen af naar Poznan om te strijden tegen de rest van Europa.

Roos deed mee in het dubbeltwee veld met Lisa Scheenaard van Thêta. De concurrentie kon met name van de Roemenen verwacht worden die vorig jaar op het WK een plekje hoger eindigde met zilver. Roos en Lisa plaatsten zich vrijdag direct voor de finale op zondag. Zij eindigden op een tweede plek achter Frankrijk (nummers 1 en 2 plaatsten zich direct voor de finale). In de finale nam Roemenië al snel de leiding, na uit de start te zijn gekomen op tempo 55 (!). En eigenlijk domineerden zij het hele veld de race lang. Roos en Lisa begonnen vanaf 500 meter weg te schuiven van de andere boten achter hen maar zij kregen de Roemenen niet te pakken. De laatste meters kwam Frankrijk nog op zetten, maar de Nederlandse dubbeltwee kon deze demarrage voorkomen. Roos en Lisa eindigden om een mooie tweede plek!

Voor Bart was de aanloop naar dit toernooi anders dan voor de meeste Nederlandse ploegen. Hij moest met zijn maatje Ward van Asopos eerst nog seatracen tegen de dubbeltwee van Obbe Tibben en David van Velden. Bij winst werd een startbewijs voor het EK verdiend.  Deze races werden met flinke marge gewonnen en dus mochten Bart en Ward zich voorbereiden op het EK in de lichte heren dubbeltwee. Met 15 ploegen, was het een sterk bezet veld en mocht er drie keer geracet worden bij plaatsing op vrijdag; heats op vrijdag, halve finale op zaterdag en A/B finale op zondag. Vrijdag eindigden Bart en Ward nipt achter de nummer twee en mochten meteen een ronde verder naar de halve finale. In de halve finale voeren ze de hele wedstrijd in de tweede helft van het veld om uiteindelijk als vijfde de finish over te komen. In de B-finale kwam de LM2x goed uit de start en voer de eerste 1000m vooraan. De Denen en Fransen kwamen nog voorbij schuiven in de tweede helft dus de race werd afgesloten met een derde plaats.

Voor Ellen en haar ploeg in de vierzonder was de druk hoog. Afgelopen tijd deden zij steevast mee voor het goud en bij het WK vorig jaar werden zij tweede achter Australië. Het toernooi begon voor de vierzonders met heats waarbij de winnaar zich in een keer plaatst voor de finale op zondag. Voor Ellen en haar ploeg ging dit met gemak. Zij kwamen als eerste de finish over met ruim 2 seconde marge. Op zaterdag hadden zij dus een dagje rust. In de finale kwam het veld redelijk gelijk uit de start maar al snel schoven Ellen en haar ploeg voorbij de andere boten. Aanvankelijk deden de Ieren nog een poging om de Oranje equipe bij te houden, maar tevergeefs. Met overmacht kwam de vier van Ellen ruim 5 seconden eerder over de finish dan de Italianen gevolgd door de Ieren!