8.6°C, 3Bft. Inloggen

Voorbeschouwing Amstelbeker en Thêta Herfstregatta

Roeien - 24 september 2020 - 12:24 - Door Mandy Vermeijs

Na lange, saaie maanden zonder wedstrijden, zullen er dit weekend maar liefst twee wedstrijden gevaren worden, de Amstelbeker en de Thêta Herfstregatta!

Amstelbeker

Zondag zal voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd geroeid worden door onze wedstrijdroeiers! De Amstelbeker is een wedstrijd over 750 meter tussen de beste verenigingsachten van zowel studenten- als burgerverenigingen. Eerst zal er een time-trial gevaren moeten worden waarbij een aantal ploegen in een keer doorgaan naar de kwartfinale (afhankelijk van de grootte van het veld). Alle andere ploegen varen nog een voorwedstrijd om zich hiervoor te plaatsen. Aan de hand van een één-tegen-één knock-out systeem zullen boten afvallen. Uiteindelijk zullen er twee boten strijden in de finale om de winst! In elke categorie zal er een winnaar zijn, studenten dames en heren acht en burger dames en heren acht. De studenten- en burgerverenigingen zullen het dan uiteindelijk tegen elkaar opnemen voor winst voor de Palm- en Fortunabeker. In deze finale zal een startverschil worden gehanteerd op basis van de eigen snelste dagtijd van beide finalisten.

Op de site van de Amstelbeker staat het volgende over de bekers: ‘De heren strijden om de Palmbeker. Deze houten beker werd ingesteld op de avond voor de sloop van het verenigingsgebouw van De Hoop in 1944. Hij staat symbool voor de veerkracht van verenigingen: de Palm buigt wel maar hij breekt niet en groeit tegen de verdrukking in. De dames strijden om de Fortunabeker. Fortuna was een mooie vereniging die niet meer bestaat – het kan verkeren en zo moet het dus niet…’

Voor er nagedacht kan worden over de bekers, zal eerst hard geroeid moeten worden om alle rondes door te komen. De herenacht zal voorgeslagen worden door Sander, gevolgd door Vosse, Matthijs, Nils, Niek, Maarten, Friso en Andrew. In deze boot is een mix te vinden tussen ervaring en nieuw fris bloed, alleen Friso, Matthijs en Niek waren er vorig jaar ook bij. 

De dames acht zal voorgeslagen worden door Ingmar, die heeft de laatste tijd aardig wat in de acht gezeten voor het EKU23, alleen schuift ze wel wat plekjes naar voren. In de boot zitten verder: Annelouk, Evie, Merel, Marije, Iris, Janna en Amber. Ook in deze boot zit met Evie, Merel, Marije, Iris en Janna  flink veel nieuwe aanwas. 

Door corona zijn er geen toeschouwers toegestaan bij de wedstrijd. Het racespektakel kan echter wel gewoon gevolgd worden, onze eigen LVC zal de races livestreamen via roeien.tv. De damesachten zullen de timetrial starten vanaf 13:00, de heren vanaf 13:15.

Thêta Herfstregatta

Dit weekend zal het najaarsseizoen voor de compo’s geopend worden met de Thêta Herfstregatta. Dit zal de eerste wedstrijd in een lange tijd zijn voor de meeste ploegen. Hierdoor waren er inschrijvingen in overvloed en was er een harde selectie. Uiteindelijk zal Proteus met maarliefst 19 ploegen naar Eindhoven afreizen.

De opening van het najaarsbokaal zal dit jaar anders verlopen dan voorheen. Iedere ploeg zal in zijn blok direct alles moeten geven. De herfstregatta zal een tweekamp zijn met een afstand van 2100m met direct erachteraan een 250m. Dé kans voor onze compo’s om in een keer alles te geven en te laten zien wat we in ons hebben.

Dit jaar zal het C4+ veld voller zijn dan ooit. Door de afgelaste wedstrijden van afgelopen seizoen was er veel animo voor de inschrijvingen van het najaarsbokaal. Zaterdag zullen maarliefst 7 heren C4+ ploegjes het tegen elkaar opnemen. Verder zullen er ook 2 D4+ boten op het water verschijnen zaterdag. Op de zondag zal Proteus in meer velden aanwezig zijn. Zo hebben we 4 dames C4+ en 3 H4+ ploegen. Ook zal er 1 D4+ starten. Maar niet alleen in de viertjes zal Proteus zich laten zien, Raketje zal Proteus vertegenwoordigen in een H2x en ook DoeMaar zal dit weekend in een D2x stappen. 

Met zo veel compo’s geeft dit weekend ons vele kansen. Het zal in ieder geval zeker een fantastisch begin van het najaarsseizoen worden.