18.4°C, 3Bft. Inloggen

Voorbeschouwing EKU23

Wedstrijdroeiverslag - 04 september 2020 - 18:32 - Door Sofie Rosenberg

Dit weekend is het dan eindelijk zover, hier hebben Lisa, Ingmar en Tom zo hard voor getraind, het EKU23 in Duisburg! Waar de meeste wedstrijdroeiers van Proteus aan het einde van het collegejaar uittraining gingen, begon het EK-avontuur voor hen hier pas met de selecties. Het hele voorjaar hebben zij, ondanks het coronavirus, keihard doorgetraind om topfit de selecties in te gaan, én met resultaat. Ingmar zal starten in de damesacht, Lisa in de lichte dames dubbelvier en Tom in de lichte heren dubbelvier.

Na het cancellen van het WKU23 in Bled was het door corona ook nog lange tijd onzeker of het EKU23 door zou gaan. Er zijn dan ook enige restricties verbonden aan het evenement, er mag geen publiek aanwezig zijn en alles roeiers lopen rond met mondkapjes, maar HET GAAT DOOR!

Lisa en haar ploeggenootjes voeren al op woensdag hun eerste trainingsbaantje om te wennen aan de baan en hun nieuwe carbon backwing boot. Op donderdag voeren ze hun eerste afstandjes en deden ze hun eerste startjes met ‘bakjes’ startsysteem. Lisa over het trainen: ‘Het is wel echt druk op de baan, maar we kunnen de focus gelukkig weer steeds beter in eigen boot houden en ons bezig houden met het eigen roeien.’ Lisa en haar ploeggenootjes zullen op zaterdag om 10:00 starten in de ‘race for lanes’ tegen Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Deze race is wel degelijk belangrijk! ‘De baan is een beetje een kruising tussen de Bosbaan en de Willem Alexander Baan. De baan heeft een oproeibaan (WAB), maar is omgeven door bomen (Bosbaan). Hierdoor zijn er wel dus goeie voordeelbanen’, aldus Lisa. Ze heeft nog niet echt een idee wat ze kan verwachten van de andere ploegen en zal zich focussen op het eigen roeien.

Ingmar heeft er ook al enige trainingsbaantjes op zitten in Duisburg. ‘In ED staat ons ritme lekker maar op hardere stukken presteren we nog wat wisselvallig. Opzich past dat wel bij een ontwikkelingsploeg, wat de insteek van deze acht is. Voor mij en twee anderen is dit het laatste ‘onder 23’ jaar, maar de rest zal wellicht nog vaker zo’n toernooi starten. Het doel was dan ook om veel te leren in de afgelopen periode tijdens het trainen en om dat dit weekend tijdens het toernooi zo veel mogelijk toe te passen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om plezier te hebben en dat lukt goed met de ploeg! Er is best wat variatie in zowel leeftijd als persoonlijkheid, wat het een erg grappige mix maakt. Zo hebben we meiden die nog thuis wonen, net klaar zijn met de middelbare school en TikTok video’s kijken. Dan kan ik mij, ploegoma zijnde, best oud voelen.’ Ingmar zal op zaterdag om 12:55 starten in een heat met Roemenië, Tsjechië en Duitsland om te strijden voor een plekje in de finale. Alleen de nummers 1 gaan direct door naar de finale, de rest zal een herkansing moeten varen om 17:10. Op zondag is de finale om 14:48! Andere landen die meedoen in het veld zijn Polen, Rusland en Oekraïne. Ingmar: ‘Duidelijke verwachtingen heb ik (nog) niet, maar naar de winst streven, doen we zeker!’

Tom is ook bezig met zijn laatste voorbereidingen: ‘Vanmorgen hebben we met het startsysteem getest en verder heb ik een beetje alles klaar gelegd voor morgen. We lopen zo nog een rondje door de stad. Verder gaan we vroeg tukken want morgen moeten we om 8 uur op de weegschaal staan om in te wegen.’ Tom zal op zaterdag in de heat om 10:05 starten om te strijden voor dat finaleplekje tegen Ierland, Oostenrijk en Hongarije, anders is er de herkansing om 15:30. In zijn veld doen verder nog Frankrijk, Duitsland, Italië en Turkije mee. Net zoals Lisa en Ingmar heeft ook Tom nog niet tegen de andere ploegen gevaren en daardoor niet echt verwachtingen: ‘Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik kan verwachten. We hebben prima percentages in de testen geroeid en het roeit ook best wel lekker. Ik heb gehoord dat de Italianen en de Ieren hard zullen gaan omdat ze dat vorig jaar ook deden, maar dat zien we dan wel weer.’ De A-finale van het veld zal op zondag om 13:10 zijn, de B-finale van het veld eerder op de dag al om 10:10.

Zaterdag:
10:00 race for lanes BLW4x Lisa
10:05 heat BLM4x Tom
12:55 heat BW8+ Ingmar
(15:30 eventuele herkansing BLM4x Tom)
(17:10 eventuele herkansing BLW4x Ingmar)

Zondag:
10:10 B-finale BLM4x Tom
13:00 finale BLW4x Lisa
13:10 A-finale BLM4x Tom
14:48 finale BW8+Ingmar

Ingmar, Lisa en Tom kunnen gevolgd worden via http://www.worldrowing.com/events/2020-european-rowing-under-23-championships/stream-video of proteus-eretes.nl/live

Foto's: Proteus Paparazzi & Daniel Korvemaker