19.3°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing WinterWedstrijden

Wedstrijdroeiverslag - 23 februari 2020 - 13:14 - Door Philippe van Mastrigt

Kort en krachtig! Zo zouden de WinterWedstrijden beschreven kunnen worden. Echter was het buiten de verkorting nog een heuse strijd van 5K op het woeste water van de Schie. Lees hier de nabeschouwing!

Met de sneeuwvlokken aan de muur, de Van Oord vlaggen mét kroon hangend aan de Beuk en de drukte bij Lijm en Cultuur mochten de WinterWedstrijden al vroeg beginnen. Uiteindelijk gingen op zaterdag 3 blokken van start, beginnend met de Eerstejaars Dames achten om 10:00 uur. Onder de Eerstejaarsdames van Nederland was het spannend hoe het ging lopen. Met de ervaren roeiers in de achten van Laga en Proteus zou men verwachten dat er een Delftsche tweestrijd zou plaatsvinden, echter is de onervaren acht van Nereus, de 'Ajax van het roeien', uiteindelijk eerste geworden en hebben de Proteus Dames een tijd van 18:14.6 neergezet wat resulteerde in een vijfde plek. Onze Eerstejaars Dame Rintati ging in het vierenveld samen met Laga van start en behaalde een vierde plek. Vervolgens was het aan de Eerstejaars Lichte Dames in een dubbelvier-met om te racen. Zij hebben met een tijd van 20:31.8 een tiende plek behaald. Verder in het blok was het aan de ouderejaars dames in de skiff om te shinen. In het Gevorderde Dames veld zijn Veerle en Ingmar respectievelijk vierde (21:42.5) en vijfde (21:49.4) geworden. In het Gevorderde Lichte Dames veld is Lisa op plek zesde geëindigd met een tijd van 22:16.4. Annelouk en Jill zijn van start gegaan in het Beginners Dames veld. Zij hebben hier respectievelijk een zesde en achtste plek behaald met 22:08.3 en 22:26.6. Terwijl blok 1 op volle toeren was konden de roeiers van blok 2 zich mentaal voorbereiden, het raceplan doorlopen en de zenuwen keihard op de benen wegslaan. Voor de Lichte Pikken (en de Lichte Dames in blok 1) onder ons was het daarbij ook spannend met het inwegen op de WWeegschaal.

Luid gejuich was te horen bij het succesvol inwegen van de eerstejaars lichte roeiers.

Blok 2 ging om 13:15 van start met het Eerstejaars Heren acht veld, waar Proteus in combinatie met Phocas een tiende plek (16:57.5) behaalde. De overige vier heren van Zwaarovski eindigde op de zesde plek met 19:27.5. Voor de Eerstejaars Lichte Heren in de acht was het erg spannend wat de concurrentie te bieden had. Kijkend naar techniek behoort Proteus tot een van de betere tijdens de race, maar op power kan nog veel gewonnen worden. Zij zijn uiteindelijk zesde geworden.
Voor de lichte heren zal in het vervolg het technisch puntje 'meer benen' meegenomen worden.

In het Gevorderde Heren skiff veld dat erna volgde hebben maarliefst vier Proteërs deelgenomen. Hier heeft Stefan een gedeelde eerste plek behaald samen met Skoll met een tijd van 19:32.2. Niek, Joram en Friso hebben respectievelijk een negende, dertiende en zeventiende plek behaald. In het Gevorderde Lichte heren skiff veld is Hidde vierde geworden, Tom vijfde en Lucas tiende. Als laatste van de Zware Heren in blok 2 finishte Nils in het Beginner Heren skiff veld met een zesde plek (20:32.3). In het Beginner Lichte Heren skiff veld heeft Daan geblikt met een tijd van 19:46.2 en is Cees dertiende geworden met 21:33.9. Zodoende is de voorspelling van door drie keren gewaarborgd.
Doelman heeft door drie gekeerd en blikt.

In het laatste blok was het aan de Gevorderde Zware Heren in de vier-met. Na de test tegen Phocas in Sevilla was het nu nogmaals strijden, hierbij deed Phocas slechts mee in een combinatieboot met Triton. Ook onderling was de rangorde nog niet zeker tussen de Proteërs. Uiteindelijk is de boot van Gilles twaalfde geworden en de boot van Martijn zeventiende. Hierna was het aan de lichte pikken in de prachtboot Die Blauwe Schuyte waarin de vier-met van Roel gestuurd door Anouk van Leeuwen vierde is geworden.

Na een stormachtige dag kan men terugkijken op leerzame eerste wedstrijd waarbij Proteus zichzelf heeft kunnen meten met andere verenigingen. Ik ben in elk geval benieuwd hoe de H4K zal uitpakken!

Foto: Proteus Paparazzi