21.5°C, 3Bft. Inloggen

Maak kennis met de Westelijke Regatta

Algemeen - 12 maart 2019 - 09:24 - Door Tom van Woudenberg

De organisatie van de Westelijke Regatta (dé 2k-wedstrijd op de WAB) is al jaren stiekem geïnfiltreerd door een aantal Proteërs. Dit gebeurde zo geheimzinnig dat maar weinig leden weten van onze bijdrage aan deze wedstrijd! Lees meer en sluit je ook aan Team WR!

De Westelijke Regatta is de oudste roeiwedstrijd in Zuid-Holland. Het was traditioneel de eerste landelijke roeiwedstrijd in het seizoen op de korte baan (twee kilometer). Tegenwoordig is de Varsity de start van het kortebaanseizoen; de Westelijke vindt tegenwoordig medio mei plaats op de Willem-Alexander Baan.

De organisatie van deze wedstrijd is tegenwoordig in handen van Team WR. Een commissie van enthousiaste studenten en burgers van verschillende verenigingen. Vanuit Proteus zijn we met vier (Fleur, Sander, Laurens en Tom) leden in de commissie goed vertegenwoordigd! Dit jaar krijgt de Westelijke Regatta eenmake-over met een nieuw logo en huisstijl, waarvan je snel meer gaat zien!

De Westelijke kent een lange en rijke geschiedenis. In 1925 werd de Westelijke Roeibond opgericht, die zich inzette voor een landelijke roeiwedstrijd: de Herfstwedstrijden (dus niet WinterWedstijden) n het Westen. Twee jaar later werd de wedstrijd omgedoopt tot de Westelijke Regatta. De voorloper van de huidige wedstrijd. De organisator wisselde in 1976 van naam en werd de Zuid Hollandsche Roeibond (ZHRB). Deze ging het jaar daarop een samenwerking aan met de K.A.R.&Z.V. “De Hoop” waarbij de Westelijke verder ging onder de naam Randstad Regatta. In 2009 stopte de samenwerking en werd ook de naam aangepast naar de Boekel de Nerée Regatta. Een jaar later al weer sprak men van de Amsterdam Rowing Regatta, na deze editie werd besloten om de oude naam weer te gaan gebruiken. Een verhuizing van de Bosbaan naar de Willem-Alexander Baan vond plaats in 2013, waarmee de Westelijke de eerste nationale wedstrijd op deze nieuwe baan was. In 2014 werd de wedstrijd de gastheer van het NK Klein van de KNRB. De Westelijke is vast onderdeel van het KNRB Eerstejaarsklassement en het KNRB Developmentklassement. De organisatie vanuit de Zuid Hollandsche Roeibond wordt tegenwoordig verzorgd door De Delftsche Sport, de A.R.S.R. Skadi, de D.S.R. Proteus-Eretes, de A.L.S.R.V. Asopos de Vliet en de H.S.R.V. Pelargos.

De commissie vergadert slecht een paar keer voor de wedstrijd, daarnaast wordt in de subcommissies (Wedstrijdleiding, Baan, Marketing & PR, Dagelijks Bestuur of Catering) regelmatig overlegd. De vergaderingen zijn altijd erg gezellig met een (gratis) diner en borrel. Tijdens de wedstrijd is de organisatie op volle toeren, zijn we overdag lekker druk met onze taken en logeren we met z'n allen op en rond de baan. Na de wedstrijd gaan we met de hele commissie uit eten voor een evaluatie, maar vooral voor de gezelligheid!

Heb jij ook een ambiitie om een wedstrijd te organiseren maar zijn de WinterWedstijden en PEiL net niet jouw ding? Wil jij samenwerken in een zeer divers team met studenten en burgers van verschillende verenigingen? Heb jij mega gave ideeën om deze wedstrijd net zo bekend te maken op Proteus als de WinterWedstrijden en PEiL? Geef dan je interesse aan in de commissieinteressetool of stuur mij, Fleur, Sander of Laurens een berichtje!