20.6°C, 6Bft. Inloggen

Nabeschouwing Paul Veenemans Prijs

Competitieroeiverslag - 15 november 2018 - 20:22 - Door Daniel Korvemaker

Afgelopen weekend vond er naast de Lingebokaal en de Argo Najaars ook de Paul Veenemans Prijs plaats. Voor wie de Paul Veenemans niet kent, tijdens deze wedstrijd wordt niet alleen geroeid, maar moeten er ook van schaatsen, hardlopen en fietsen minimaal twee onderdelen voltooid worden.

Tekst: Mirja Dooren en Thijs van der Zee
Dit jaar kwamen Thijs van der Zee, Mitch Geraedts en Mirja Dooren uit voor Proteus. Ook was er een handje vol oud Proteërs die nu voor andere verenigingen uit kwamen, waaronder titelverdediger Sander van Dijk. Verder bestond de deelnemerslijst uit een handje vol wereldkampioenen roeien zoals Mitchel Steenman en Inge Janssen, een paar studentenroeiers en een grote groep enthousiaste veteranen.

Op zaterdag begon de wedstrijd met 5,6 km hardlopen (in de regen) en hier werden de eerste punten verdient, zowel Thijs, Mitch als Mirja liepen en PR en werden respectievelijk 8e , 10e en 4e op dit onderdeel. Wel werd het duidelijk dat de concurrentie hoog was dit jaar, want deze snelheden waren vorig jaar nog goed genoeg voor de 1e of 2e plek op dit onderdeel.

Na het hardlopen begon het schaats onderdeel over 11 rondjes (4,2 km). Het was nog zeker niet koud genoeg voor natuurijs, dus dit gebeurde gewoon op de schaatsbaan van Utrecht. Veel deelnemers lieten dit onderdeel zitten, zo ook Mitch. Zowel ervaren als onervaren schaatsers deden mee aan dit onderdeel en dit leverde een mooi afwisseling aan technieken op. Mirja vocht een mooie battle uit met Alyanne (nu uitkomend voor Viking), welke Alyanne uiteindelijk won. Voor Thijs was het de eerste keer dat hij zijn snelheid getest heeft op de schaatsen, maar heeft alle 11 rondjes volbracht zonder het ijs te knuffelen en nog menig deelnemer achter zich gelaten.

De volgende dag begon met 10,9 km fietsen (in de regen). De harde wind, het bochtige en natte parcours maakte het helaas lastig om echte toptijden neer te zetten, maar toch werd er aardig hard gefietst. Mirja werd maar liefst 4e van alle dames en Thijs 7e (een fractie sneller dan Sander) en Mitch 14e.

Tot slot werd er dan toch ook echt nog geroeid (alweer in de regen) over een bochtige en winderige Eem. Iedereen kon zich nog één keer volledig in het zuur bijten en vervolgens moe gestreden de finish bij Hemus passeren. Ondanks de moeilijke omstandigheden en dat het voor Mitch pas zijn tweede wedstrijd in de skiff was wist iedereen nog wat puntjes te sprokkelen voor de einduitslag.  Uiteindelijk heeft Thijs overall een mooie 10e plek behaald gevolgd door Mitch, op de 19e plek. Bij de dames was Mirja 8e.

Proteus wint de Paul Veenemans (volgend jaar)… en dan hopelijk niet in de regen!