Vaarverbod: Windkracht 7 Inloggen

Voorbeschouwing Westelijke Regatta

Wedstrijdroeiverslag - 16 mei 2017 - 19:03 - Door Zaida Rivai

Daar, waar de golven het vlot ontstijgen, kolken de gedaante opnemen van cappuccinoschuim en de wind de palen uit de hand doen slaan, daar in het Westen, zal komend weekend worden gestreden om statussen, klassementspunten en de felbegeerde eer tijdens de Westelijke Regatta. De Westelijke Regatta is de tweede wedstrijd op de Willem Alexanderbaan voor wedstrijdroeiend Nederland.

Op zaterdag wordt er niet alleen gestreden om klassementspunten voor de eerstejaars en development velden, ook krijgen ploegen de mogelijkheid zich te kwalificeren voor het Europees Universiteitskampioenschap Roeien (EUC Rowing) die dit jaar zal worden verroeid van 13 tot 16 juli in Subotica (Sevië). Wil je meer weten over het EUC? Bezoek de site: http://nsrf.nl/informatie-euc-2017/.

Na een relatief grote overwinning van 2 weken geleden door sjaarszwaar waar zij 3 punten wisten te bemachtigen, wordt het dit weekend nog spannend of zij hun beast mode aan kunnen wakkeren, het Sjoerd de Groot aura over hen neer zal dalen en zij de strijd met Skoll aan gaan om plek 7 in het klassement (waar zij nu 2 punten van zijn verwijderd). Ook de pastelgekleurde mannen van de Zwichte vier wisten 3 punten te bemachtigen en staan nu op een 7e plek in het klassement, 5 punten achter Aegir en Asopos. Sjaarslicht heeft na de nederlaag van het uitwegen van de Raad & Daad hun kansrijke 2e plek moeten afstaan en het klassement moeten bekijken vanaf een 3e plek, 7 punten onder de Skadinezen. De sjaarsDames maken het spannend met een 6e plek in het klassement, strak één punt verwijderd van zowel een 5e of 7e plek.

Alle sjaarsploegen houden de spanning er in, over namelijk 5 weken vindt de Hollandbeker plaats die slechts door de top 6 van het klassement verroeid mag worden. Hoewel er nog 3 wedstrijdweekenden plaats vinden vóór de Hollandbeker, zouden alle sjaarsploegen maar zo kans maken op die plek voor de felbegeerde Hollandbeker!

Onder de middengroepen wordt Proteus ook weer rijk vertegenwoordigd. Middengroep Zwaar ging voor meer schwoeng deze wedstrijd; Thijs van der Zee en Niels van der Voort hebben het stoere boordroeien opgegeven en maken het breien weer cool in het Dev2x veld. Wim Hak en Steven Coevert, die twee weken geleden nog hebben geblikt op de Damen en waardoor Steven af is van zijn “Beginner” status, gaan het nu weer laten zien in het vertrouwde “koningsnummer”. In diezelfde acht zat het boegenpaar Jiri de Vos en Stefan van den Toorn, die het tegen hen zullen opnemen in hetzelfde veld. Hoewel Wim een paar maanden geleden zijn ‘ploegcarrière’ wilde inruilen voor het eenzame skiffen, start Wim naast de 2- ook nog in het E4- veld samen met Bastiaan Röell, Robert van Houten en Roland (met de Duitse achternaam) Günther. Maarten van Blokland start in datzelfde veld in een Proteus/Orca/Vidar/Laga combinatie. Ook Maarten maakt het breien weer hip in de Laga/Proteus combinatie in het E2X veld. Allard de Boeij heeft zich na een pittig lange blessure ook weer herpakt en start samen met Niek van der Grift, Wessel Boosman en Friso van Dam in het Dev4- veld. Bart Overes gaat de strijd aan met zichzelf in het G1X veld.

Licht is inmiddels al goed het wintervet aan het verliezen, zich vol aan het pompen met BCAA’s en whey proteins (ouderejaars only natuurlijk), maar bracht de 4- met Hendrik Jan Kruijsse, Keenan Schuck, Hans Limburg en (toen Sander van Dijk als invaller) wel naar een mooie 3e plek in de A-finale. Aangezien Sander toch niet helemaal thuis hoort in deze vier en Daan Doeleman zich weer voelt als jonge God en Joëll Beukers, start MGL dit weekend weer gewoon met Daan. Ook Ruben Vos, Timothée Macquart, Tim van Duivenbode en Cas van Mierlo gaan weer flink aan de antigains voor dit weekend en starten in hetzelfde veld. Rico Hooijschuur en Edwin van Tongeren, die sinds 2 weken een Damen blik rijker zijn, zullen zich ook weer laten zien in het LDev2X veld.

Waar Daan snel vervangen werd door Sander en Jan, is het in een dubbel twee wel andere koek en vooral minder handig om afwisselend stuk te gaan. Maar dit weekend gaat het gebeuren en mogen de dames oppassen, wijken en wegduiken voor Romy Zwetsloot en Camiela Jonker die voor het eerst dit 2K seizoen aansluiten bij het DDev2X veld. Naast de multiculturele combinatie Astrid Potemans en Amber Stienstra. Hoewel Tim Dikland graag proza’s houdt over “de winnende opstelling” door het hebben van een blok in een 4-, hebben de dames, Marloes Aben, Renée van Zanten, Veerle Koot en Zaïda Rivai van het DDEV4- veld besloten in een frisnieuwe opstelling te starten. 

Waar deze man zaterdag nog het hef in eigen handen nam, start hij zondag zowel in het E2X- als het G4X veld: van-buiten-een-zware-bal-maar-van-binnen-misschien-toch-een-beetje-lichte-pik Bart Overes samen met Sander van Dijk. De zware mannen: Victor Waegenaere, Niels van der Voort, Hugo Buitelaar en Jasper Slimmens, die zich zaterdag liever niet wilden laten zien, starten zondag in een Proteus/Skoll combinatie. Ook Zware Bal Vincent Klaasens die liever zaterdagen overslaat, start zondag in het Proteus/Saurus combinatie. Ook start Vincent in het E8+ veld met Stefan, Friso, Bastiaan, Roland, Robert, Wim en Maarten. Thijs van der Zee start samen met Wessel Boosman in het G2X veld. De lichte vier zonder met Hans, Keenan, HJ en Daan starten in het LG4- veld, werden 2 weken geleden nog 3e in de A-finale waarbij het blik aan hun neus voorbij vloog en zagen hoe hun ex-ploeggenooot Mitch Geraedts deze bij de kanoclub kon ontvangen. Deze mannen mogen het opnemen tegen de andere 4- met Cas, Tim, Ruben en Timothée. Deze laatste vierzonder start overigens ook nog in het G4+ veld. Rico en Edwin gaan zijn na een snoekje op de 1250 van de Damen een ervaring rijker en gaan zich dit weekend weer laten zien in het LG2X veld.

Anouk van Leeuwen start in een Laga/Proteus combinatie in het LDG2x veld. Ook de Dames dubbels Amber en Astrid, Camiela en Romy starten in het DG2x veld. De dames 4- met Renée, Veerle, Marloes en Zaïda starten in het DG4- veld.

De eerstejaars dames werden vorige keer 4e in de A-finale in een combinatie met Skadi, zullen zij nu het blik dat ze hebben opgespaard omdat ze “ nooit in een volledige Proteus dames 8” startten dat zondagblik trekken? EJZ maakten het op de Damen nog spannend en werd 2e in de A-finale! Sjaarslicht is deze zondag een Cees rijker en start in een combinatie met Phocas. Naast de sjaars achten trotseert ook de zwichte vier nogmaals het water. Dit keer wel recht blijven varen mannen anders mogen we niet meer op Traika Chillburg komen…