5.3°C, 3Bft. Inloggen

Update Van Oord Roeibak

Aanbouw - 24 maart 2017 - 20:26 - Door Maarten de Jong

De afgelopen tijd is er regelmatig een update geweest over de stand van zaken rondom de aanbouw. De focus heeft hier voornamelijk op de planning en financiering gelegen, en minder bij de roeibak zelf. Daarom willen wij graag een update geven om wat meer uit te leggen over de Van Oord Roeibak, ‘de beste roeibak van Nederland’.

Om te beginnen bij de basics; We gaan uit van een verdiepte bak van 8 x 11 x 1m. Er komen aan de buitenkant 8 ‘klassieke’ boordroeiplekken, waar in totaal dus een hele eerstejaarsacht kan roeien. Natuurlijk kun je hier ook prima met je C4+ of 4+ ploegje gaan trainen! De plekken aan de zijkant zijn vergelijkbaar met de plekken die we momenteel op het vlot hebben, maar als het goed is worden ook deze plekken al een stuk beter qua gevoel en afstelbaarheid. 
Dit realisme komt een groot deel uit de vorm van de bak zelf. Velen van jullie zullen aan het denken zijn aan een grote in beton gegoten bak in een mooie rechthoek vorm; dit is echter maar een deel van het verhaal. We willen een bak die continu door kan ontwikkelen, en die, als we nieuwe plannen of ideeën hebben, aangepast en veranderd kan worden. Als we bijvoorbeeld een andere oplossing hebben om het water te dempen kunnen we door het plaatsen van (bijvoorbeeld) spuitbeton het water anders sturen. Dit kan ook als we met een slimme truc hebben bedacht hoe wel het water zo goed mogelijk rond kunnen laten stromen. Op deze manier is de bak niet alleen in beton gegoten, maar kunnen alle onderdelen door innovaties meegroeien en doorontwikkeld worden. Deze constante aanpassingen en ontwikkelingen zitten ook in het zogenaamde ‘innovatieve’ deel van de Van Oord roeibak.

Het innovatieve deel van de roeibak is het middelste gedeelte. Hier komen ook vier roeiplekken, waar, in tegenstelling tot de plekken aan de rand, zowel gesculld als boordgeroeid kan worden. Dat er gesculld kan worden maakt de plek echter nog niet innovatief! Het doel is namelijk dat deze plekken net zo realistisch zijn als het roeien in een echte roeiboot. Dit proberen we bijvoorbeeld te bereiken door nieuwe bladvormen en palen te testen. We willen deze plekken ook dynamisch gaan maken. Doordat je niet alleen je blad door het water heen trekt (zoals bij een ‘bakhaal’ het geval is), maar zelf ook beweegt ten opzichte van het water, kan de haal realistischer worden. Hier moet onderzocht worden op welke manier we dit het best kunnen realiseren, maar ook hoe je vervolgens weer naar voren ‘getrokken’ wordt. Dit doen we niet alleen zelf, een deel van het onderzoek laten we uitvoeren door bijvoorbeeld studenten van de Haagse Hogeschool. Daarnaast zijn er ook mensen uit het bedrijfsleven met ons aan het meedenken om de innovatieve plek ook echt beter te maken dan hetgeen we tot nu toe hebben gezien!

Wat betreft die onderzoeken: er is een aantal aspecten waar onderzoek naar gedaan wordt. Zo is een (derde) onderzoek gaande naar de constructieve kant van de ‘innovatieve plekken.’ Een groep werktuigbouwstudenten van de Haagse Hogeschool is nu bezig met de uitwerking van het frame waar deze plekken komen te zitten. Daarnaast zijn twee studenten van faculteit Bewegingstechnologie aan de slag gegaan om een ‘meetvoetenbord’ te maken. Door dit voetenbord te plaatsen in de roeibak, in de boot en bijvoorbeeld op de row perfect, kunnen we valideren of we inderdaad realistische halen gemaakt kunnen worden in de roeibak. 
Daarnaast proberen we nog steeds onderzoeken uit te voeren naar het weerstands- en terugtrekmechanisme. Dit willen we uitvoeren bij de TU. Het blijkt echter lastig om hier studenten voor te vinden. Dus heb jij interesse, of ken je iemand die hiernaar wil kijken? Stuur dan een mail naar [email][email protected][/email] voor meer informatie!

Natuurlijk geldt dit ook als je andere vragen of opmerkingen hebt over de Van Oord Roeibak!