12.8°C, 5Bft. Inloggen

Nabeschouwing Olympische Spelen - Zilver en brons!

Olympische Spelen - 20 augustus 2016 - 12:00 - Door Anne Marije Bodde

Hoewel sommige sporten pas net begonnen zijn aan hun toernooi zijn de roeiers al klaar. En niet zonder resultaat, een gouden, zilveren en bronzen plak voor Nederland! Vanuit onze vereniging behaalde Chantal zilver met de vrouwen dubbelvier en Peter brons met de Hollandacht!

Vanuit Proteus-Eretes zijn er vier leden afgereisd naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen: Chantal, Peter, Ellen en Sjoerd. Op het Lagoa Rodrigo de Freitas streden zij voor het hoogst haalbare in de roeiwereld, een gouden plak! Door de grote media-aandacht bij deze wedstrijd eens in de vier jaar  volgt hier niet alleen een nabeschouwing in tekst maar ook in foto’s en video’s.

Damesdubbelvier (Chantal) 
De vrouwendubbelvier trapte voor ons het Olympisch toernooi af in de voorwedstrijd op zaterdag. Hier werden zij moeizaam vierde achter Australië en Oekraïne. Veel Nederlandse ploegen gingen in eerste instantie niet direct door naar de finale, waarschijnlijk moesten ze nog wennen aan de omstandigheden op het meer met hoge golven en verraderlijke wind. Voor de Servische twee-zonder waren de golven zelfs fataal, zij sloegen om en konden daardoor hun eerste race niet finishen. 

De herkansing verliep veel soepeler voor de dames. De enige opdracht was om niet laatste te worden, alle andere ploegen gingen door naar de finale. Lang lagen de Polen voor maar zoals we gewend zijn van de dubbelvier hadden zij een sterk laatste stuk en met een harde eindsprint. Daardoor finishten ze als eerste met een halve bootlengte voor op de Polen! 
.

"Menig lid was speciaal voor deze zes minuten naar Proteus gefietst"

Dit gaf natuurlijk vertrouwen richting de finale en menig lid van Proteus was speciaal voor deze zes minuten naar Proteus gefietst om de dubbelvier een medaille te zien behalen.  De finale was een ontzettend spannende race want Chantal lag met de vrouwendubbelvier lang achter op Polen die er ontzettend snel vandoor gingen bij de start. Maar net zoals in de herkansing wisten ze dit niet tot het einde door te zetten en op de laatste 250 meter schoof eerst Duitsland en toen Nederland er voorbij! Heel even leek er zelfs nog een gouden medaille in te zitten maar de Duitsers voeren ook een ijzersterke race. Uiteindelijk ging de dames dubbelvier met Chantal als tweede over de streep en mochten zij een zilveren plak in ontvangst nemen!

De beelden zeggen meer dan woorden dus hierbij een selectie uit de video's de gemaakt zijn van de finaledag.
De finale van de damesdubbelvier. 

Interview direct na de race met de vrouwendubbelvier.


De damesdubbelvier in de MedailleTaxi. 

De huldiging van de vrouwendubbelvier in het Holland Heineken House.

Mannenacht (Peter)
De mannenacht of Hollandacht was de favoriet van het toernooi met een eerste plaats in Luzern eerder dit jaar en brons op het WK in Aiguebelette. Zouden ze in Rio ook een medaille winnen, en zou dat dan ook een gouden worden? Als je het aan een Proteër had gevraagd, of aan Pietje zelf dan had deze waarschijnlijk volmondig ja gezegd! De voorwedstrijd van de heren die vlak na de voorwedstrijd van Ellen en de vrouwenacht startte ging minder goed dan verwacht. Groot-Brittannië was sterker met een tijd van 5:34,23. Nederland finishte vlak daarachter met een tijd van 5:36,16, dit bleek sneller dan Duitsland die de snelste was in de andere heat op het Lagoa Rodrigo de Freitas.
.
"De medaillekandidaten voor de finale werden met deze race nog maar eens bevestigd"

Ook in de herkansing werd de Hollandacht tweede, achter de Verenigde Staten. Het verschil tussen de twee boten was klein zoals ook van te voren werd gedacht. De medaillekandidaten voor de finale werden met deze race nog maar eens bevestigd: Nederland, Duitsland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Als outsiders haalden ook Polen en Nieuw-Zeeland de finale. 

De finale was een super spannende race, zou Pietje dan eindelijk een olympische medaille gaan winnen na Beijing en London? Na het succes van Chantal eerder in de week stroomde de barzolder vol om live de roeiers in Rio aan te moedigen. Het veld lag dicht bij elkaar met maximaal een bootlengte verschil en Groot-Brittannië lag op kop. Op de 1500 meter nog steeds en Duitsland en Nederland roeiden puntje-puntje vlak daarachter. In de eindsprint wist Groot-Brittannië zijn voorsprong te behouden en was het een gevecht om zilver tussen de twee buurlanden. Daarbij bleek de eindsprint van de Duitsers met maar liefst 22,4 km per uur helaas net iets sneller en gingen de mannen van de Hollandacht met brons naar huis. Dat moest even bezinken maar dat sloeg al snel om in blijdschap en wij zijn ontzettend trots op deze prestatie!  

De finale van de mannenacht. 

Interview direct na de race met de mannenacht.


De mannenacht in de MedailleTaxi. 

De huldiging van de mannenacht in het Holland Heineken House.

Damesacht (Ellen)
De vrouwenacht ging ook voor een medaille maar eindigde helaas zesde in de finale. In de voorwedstrijd verloren ze van de Amerikanen met 8 seconden verschil. Dit was geen verlies dat geen verrassing was aangezien de vrouwenacht van Amerika heel goed roeide. In de herkansing zouden de vrouwen kunnen laten zien wat ze waard waren maar daar werden ze een na laatste. Ze finishten voor de vrouwen uit Australië die op de plek van Rusland last-minute naar de Spelen mochten en achter Roemenië, Nieuw-Zeeland en Canada.

Gelukkig ligt in de finale alles open en op Proteus droomde iedereen van drie medailles: zowel een voor Peter, Ellen en Chantal. Even leek dit ook mogelijk, de vrouwenacht pakte vanaf de start de leiding samen met Canada. Bij de 1000 meter hielden ze dit nog steeds vol maar de Amerikanen gingen er met een hoge bootsnelheid steeds iets verder voorbij. Bij de 1500 meter was het hele veld weer in elkaar geschoven behalve Amerika die er met bijna een bootlengte uitstak. Uiteindelijk draaide het veld zich om ten opzichte van de start en verliezen Nederland en Canada op de 6e en 5e plaats. De Verenigde Staten wordt 1e, Groot-Brittannië 2e en de Roemenen worden 3e. Natuurlijk zijn we wel heel trots op Ellen dat zij heeft mee mogen doen aan deze Olympische Spelen met de vrouwenacht, de hoogst haalbare wedstrijd binnen het roeien. 

De finale van de vrouwenacht.


Sjoerd
Hoewel Sjoerd helaas niet in actie kon komen omdat hij als reserve mee ging naar de Spelen heeft ook hij zijn moments of fame zeker gehad. Regelmatig was hij te spotten zoals bij de openening van de spelen op de foto hieronder of in de medailletaxi samen met de Hollandacht. 


Bart
En wat deed Bart eigenlijk? Die was reserve maar bleef wel in Nederland, hij is op Proteus en op de Willem Alexander Baan aan het trainen voor het WK Roeien dat vandaag van start is gegaan. Zijn resultaten en een voorbeschouwing zullen binnerkort ook op onze site verschijnen, wij wensen hem in ieder geval veel succes!